Hopp til innhold

I Sinéads hule

På forhånd hadde jeg fått flere varsler fra kolleger og andre om hva jeg kunne vente meg i møte med Sinéad O'Connor, skriver Randi Wenche Haugen.

Sinéad O'Connor på Olavsfestdagene 2007

MØTE MED VERDENSSTJERNEN: Ryktene om Sinéad O'Connor gjorde at jeg var noe på alerten da jeg skulle intervjue henne.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Alt om: Olavsfestdagene

Alt om: Sommerens festivaler

 

Randi Wenche Haugen - blogger fra Olavsfestdagene

PÅ PLASS: Randi Wenche Haugen blogger fra Olavsfestdagene i Trondheim.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Ekstremt fientlig innstilt overfor journalister, uberegnelig, kanskje i rus, måtte for all del ikke berøre privatlivet eller tidligere skandaler og så videre.

Etter å ha gått runden med alle tenkelige muligheter, var det bare én igjen, og det var å stille de spørsmålene jeg syntes var interessante og å være meg selv.

Men det er ikke fritt for at en blir litt på alerten når en skal møte en verdensstjerne.

Lyd: Hør hele intervjuet med Sinead O'Connor

Video: Se hele intervjuet

That's it

Hun kom en halv time senere enn avtalt, men plutselig stod en ung småvokst jente der, i jeans og sandaler, med en lys liten hverdagsbluse og et skaut over sylkort hår. Fullstendig usminket. Men det går ikke mer enn sekunder før jeg ser bare øynene. Store og mørke under kraftige bryn.

Sinéad O'Connor på Olavsfestdagene 2007

MØRKE ØYNE: Det gikk ikke mer enn sekunder før Sinéads øyne fikk all oppmerksomhet.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Vi setter oss ned og avklarer et par ting før vi begynner opptak. Litt vaktsomt i starten. Men hun svarer rett ut at hun ikke vet noe om verken Trondheim, Olavsfestdagene for ikke å snakke om hvem St. Olav er. Hun liker å spille på festival og that's it!

Ærlig og greit.

Religiøse temaer

Jeg går videre med religiøse temaer. Pilegrimer - har hun vært pilegrim?

Hun er mer avslappet nå og forteller om mange turer til den hellige franske kilden i Lourdes. Om hvordan hun har utforsket religionen gjennom musikken sin.

Nå går praten helt uanstrengt og jeg føler at vi faktisk har en viss kontakt. Hun forteller om gjennombruddet, da hun endelig greide å skille Gud og religionen. Om hvordan katolisismen holdt mennesker rundt henne nede i skam og livsbegrensende adferd.

Improvisasjon på sengekanten

Vi fortsetter gjennom hennes vurderinger av spiritualiteten i det moderne Europa, om irsk og keltisk folkemusikk. Og der er det naturlige punktet å trekke inn hennes forhold til barna.

Hva synger hun som godnattsang for sine barn?

Sinéad O'Connor snakker i vei, forteller gjerne om alle fire, den eldste på 20, den neste på 11 år og de to minste på 7 og 3 måneder. Alle er med henne til Trondheim. Men hun sang ingen irske folketoner for dem, bare sine egne improviserte strofer.

Lykkeligst i barnekaos

- Når er du lykkeligst?

Sinéad O'Connor på Olavsfestdagene 2007

JORDNÆR MOR: Med totalt seks barn samlet i forholdet med kjæresten trives Sinéad O'Conner som fisk i vann.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

- Når jeg tar med alle fire ungene til kjæresten min som også har to. Så har vi seks unger, pluss katter og hunder i et eneste kaos.

Sinéad O'Connor er en jordnær og hverdagslig ung mor som forteller i vei på ukomplisert vis om dilemmaene ved å være småbarnsmamma og internasjonal artist. Om hvordan hennes mest kreative øyeblikk er mens hun vasker opp eller skifter bleier!

Bølgende ritt

Få timer etterpå stod hun med bandet sitt på Trondheim Torg med 1500 mennesker foran scenen.

Ingen ytre glamour - bare sang, en særegen glansfull stemme som bærer gjennom alle hennes leier. På bølgende ritt med fullt band eller solo med en enkel kassegitar.

Hun kom fra New York til Trondheim. I morgen er hun i Belgia før Frankrike, Danmark og Moskva.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters