Fra kritiker til sjef

I 25 år har Randi Wenche Haugen dekket Olavsfestdagene i Trondheim som kritiker og journalist for NRK og Adressa. Fra i dag står hun selv ved roret.

Randi Wenche Haugen - blogg olavsfestdagene

Ny sjef i Olavsfestdagene: Randi Wenche Haugen.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

- 25 år som journalist og kritiker under Olavsfestdagene har gitt meg mange tanker om potensiale og muligheter for denne festivalen. Som sjef har jeg nå fått handlingrommet til å gjøre noe, og det er derfor jeg har tatt jobben, sier den ferske direktøren for landets største kirke og kulturfestival, Randi Wenche Haugen (51).

Haugen har en travel første dag på jobben, med intervjuer hos sine tidligere arbeidsgivere NRK og Adresseavisa, i tillegg til oppstart med staben. Og den nyslåtte direktørens medieerfaring kommer til uttrykk i formuleringene.

Vil utfordre

Randi Wenche Haugen - blogger Olavsfestdagene

I 2007 var Randi Wenche Haugen NRKs blogger under Olavsfestdagene

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

Du skriver i en pressemelding at du vil blankpusse festivalens profil - hva mener du med det?

- I dagens norske festivallandskap med rundt 600 festivaler er det viktig å vise det unike ved vår festival. For oss i Olavsfestdagene er Olav den Helliges død i 1030 den spirituelle og historiske roten for det vi skaper. Den ble startskuddet for den kristenhumanistiske innflytelsen fra Europa til Norge, og endret Norge vesentlig og varig. Vi står på skuldrene av 500 generasjoner og spørsmålene nå handler om verdier og hvem vi skal være. Jeg vil ha Olavsfestdagene som en diskusjonsarena som reiser relevante og utfordrende spørsmål, sier Haugen.

Du skriver også at du vil høyne festivalens nasjonale status - hvordan vil du gjøre det?

- Jeg opplever at Olavsfestdsagene nærmest er ukjent for folk sør for Dovre. Jeg vil jobbe for å vise og engasjere hele landet i hva som skjer her i Midt-Norge midtsommers, sier Haugen.

- Skal nære mange rom

Selv har hun bakgrunn som klassisk fiolinist, med orkesterjobbing og pedagogisk virksomhet, og som journalist og musikkritiker i NRK og Adresseavisa. Men for festivalen er sjangermangfoldet viktig, mener hun.

- Festivalen skal være forankret hos publikum i Trondheim og Trøndelag, og for å oppnå det skal vi by på mange sjangre og ulike opplevelser. Vi mennesker har flere indre rom - det intellektuelle, det åndelige og det lekende. De fleste av oss pendler inn og ut av disse rommene, og Olavsfestdagene skal nære alle, sier hun.

Bygge organisasjon

Under årets festival var hun med på alt fra sjauing til representasjon for å lære festivalen å kjenne.

- Jeg ble vanvittig imponert av å se folks innsats under hele arrangementet. Ikke minst de 350 frivillige som stod på natt og dag. Men jeg ser også at vi har vokst voldsomt de siste årene, og at vi trenger å bygge en ny og sterkere organisasjon. Derfor har jeg satt i gang en stor evaluering for alle involverte, fra frivillige til sjefer, i etterkant av årets festival. Vi foretar også en publikumsundersøkelse for å få viktige tilbakemeldinger, sier Haugen.

Pilgrimsmål

Og nå står planlegging for neste års festival for døra.

- Nå skal hele staben begynne arbeidet med å se framover sammen. Jeg har tanker om å fornye barne og familieprogrammet, og utvikle pilgrimsprogrammet. Vi rekker nok ikke de store forandringene til neste år, endel ting er jo planlagt allerede, og det er kort frist til å booke artister. Men jeg er ansatt for fem år, fram til 50-årsjubileet i 2013, og vi får legge en langsiktig strategi fram mot det, smiler hun.

Til venstre kan du lese Randi Wenche Haugens Olavsfestblogg fra 2007.