NRK Meny
Normal

Hvordan jeg ble så flink

Han mangler originalitet, det er tvilsomt om han kan spille i det hele tatt. Slik ble Thelonius Monk omtalt av jazzkritikere. Blant musikerne var det derimot ingen tvil: Mannen er et geni. Men det skulle et par flyktninger fra Hitlers tyskland til for å gi Thelonius sjangsen: Blue Note gründerne A. Lion og Fr. Wolff gjorde opptak med Monk i begynnelsen av 1950-årene og da kom gjennombruddet.

Hør: Studio Sokrates om Thelonius Monk og Friedrich Nietzsche

Hør: Mondschein auf der Puszda, Nietzsches klaverkomposisjon

Anerkjennelsen som aldri kom

Hegel er en av de filosofene som har skrevet innsiktsfullt om anerkjennelse. Han framholder at hvis anerkjennelsen uteblir i menneskelivet så visner individet hen, som en vanskjøttet potteplante i vindusposten.

Uten anerkjennelse er ikke vi mennesker hele og fullverdige. Dette kan synes merkelig i et samfunn som vårt, som legger så stor vekt på individualitet, mestring og selvstendighet: Hvis ingen "ser oss", forstår oss og setter pris på oss - så ødelegges vi.

Roper leseren opp i fjeset

Selv insekten er mer moralske enn de kristne

Leser man seg i gjennom Nietzsches forfatterskap merker man denne stadig sterkere tonen - i Moralens Genealogi er den helt tydelig: Han tar leseren i nakken og rister ham som en vott. Og budskapet i denne boka er skummelt: Enn om det gode er ondt - og det onde godt? Enn om de svake har rottet seg sammen for å herske over de sterke og gode? Har sauene noen rett til å kreve at rovdyrene skal være snille? - Nei, sier Nietzsche, det har de alldeles ikke.

Nietzsche tenkte og Hitler handlet?

Slik lød overskriften på tittelhistorien i det anerkjente tyske ukemagasinet "Der Spiegel" for femten-seksten år siden. Her tok redaksjonen i "Der Spiegel" tak i et betent spørsmål - en utbredt oppfattning etter andre verdenskrig: At Hitler og Nazistene "leste seg" til sine megalomane og rasistiske visjoner, og at Nietzsce var en sentral leverandør av premisser for denne galskapen.

Stemmer ikke

Først tenkte Nietzsche og så handlet Hitler?

var konklusjonen i "Der Spiegel", den samme konlusjonen som professor i filosofi Vigdis Songe-Møller kommer til - i en del av Studio Sokrates som ikke blir sendt i radio - men som du kan lytte på ved å klikke på lydfilen øverst på denne siden. Der finner du også en av Nietzsches komposisjoner - som er helt annerledes enn hans filosofi: En liten "pastell", nærmest - harmonisk, drømmende og måteholden.

Musikken

Monk ved klaveret er en egen opplevelse, og Knut Borge presenterer to representative stykker:

1

Tittel : IN WALKED BUD

Kompon. : MONK, THELONIOUS (USA)

Utøver : MONK, THELONIOUS QUINTET (USA)

Genre : JAZZ

Besetn. : KVINTETT

Innspilt: 1947 Utgitt: 1996 Spor: 0010 Tid: 0254

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: SOPHISTICATED SWING PRESENTERT AV LEIF "SMOKERINGS" ANDERSON & KNUT BORGE

Merke-nr: BARE BRA BBCD 2005 (DOB.ALB, PL.2)

Epoke: 1940

2

Tittel : SMOKE GETS IN YOUR EYES

Kompon. : KERN, JEROME

Komp-år : 1933

Utøver : MONK, THELONIOUS (USA) (KLAVER) + FOSTER, FRANK (SAXOFON) +

COPELAND, RAY (TROMPET) + RUSSELL, CURLY (BASS) + BLAKEY, ART

(SLAGVERK)

Genre : JAZZ

Besetn. : KVINTETT: KLAVER + SAXOFON TENOR + TROMPET + RYTME

Innspilt: 19540511 Utgitt: ? / 2000 Spor: 0003 Tid: 0429

Platetit: THE COMPLETE PRESTIGE RECORDINGS

Merke-nr: PRESTIGE 3PRCD-4428-2 (PL.2 AV 3)

Medium : CD Diverse : SAMLING

Studio Sokrates fra 03.11.01.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.