NRK Meny
Normal

Jul med jomfruer.

-Det påfallende med Athene er at hun er født av en mann. På den måten sikret Zevs seg. Nå kunne han være helt viss på at Athene virkelig var hans datter. - Jeg tror myten om Athenes fødsel er en måte å berolige menn på. -Det problematiske for menn er jo at de aldri kan være sikre på om avkommet virkelig er ekte. Der har kvinner et fortrinn: De vet hvem som er far til barnet. Athene springer ut av skallen til Zevs etter at smeden Hefaistos har kløyvd Zevs hode med en øks: Men det er i allefall klart hvem som er barnets far..

Hør: Studio Sokrates om jomfruer i gresk mytologi

Av:

Lars Nilsen

Hensikten med jomfruer?

- Det er tre jomfruer som renner oss i hu fra den greske mytologien, sier Vigdis Songe-Møller: - Athene, Artemis og Hestia. Vi holder oss til Athene og Hestia - disse to brukes til å beskrive og å forklare den virkeligheten grekerne og vi andre snubler omkring i. - Jomfruer, tror jeg, ble brukt til å bekrefte mannens status og verdighet i bystaten og i hjemmet, og mannens rolle i forplantningen.

Athene

var krigsgudinnen for grekerne, og det er hun som har gitt navnet til Athen, hovedstaden i Hellas. - Det finnes en beretning om Athene, hun besøkte smedguden Hefaistos - og for å gjøre en lang historie kort: Hefaistos fikk lyst på Athene - men hun ville ikke la seg forføre. Hefaistos kastet seg over Ahene - men, siden hun var en sann jomfru kom hun seg unna - og Hefaistos sin sed falt i Athens jord. Og opp av jorden vokste der en liten gutt som het Erektonios. Athene tok Erektonios til seg - og myten forteller at Erektonios ble den første athener...

Alenefedre

- Slik jeg ser det, sier Vigdis Songe-Møller - forteller denne myten oss at athenerne springer ut av en slekt som er født av faren alene. På den måten får mannen forklart seg selv som et avkom av menn - alene. I gjen lykkes grekerne i å skrive kvinnen inn i en slags overflødighetsrolle; - å sette kvinnen på sidelinjen.

Hestia

betyr arne, åre eller ildsted. I midten av det greske huset var ildstedet

-Hestia er sentrum i det greske hjemmets univers. Hun er ikke personifisert på samme måte som Athene og Artemis - Hestia binder hjemmet sammen, kanskje man kan si at hun harmoniserer, føyer sammen ulikhetert til en enhet. Videre binder Hestia er en slags navlestreng, som forbinder menneskene med kosmos - ofte ser vi henne assosiert med moder jord, derfor er det interessant at Hestia er en jomfru, forteller Vigdis Songe-Møller.

I Delfi finner vi verdens navle, en steinskulptur som viser en diger, gravid kvinnemave, med navle. Hestia har altså en symbolfunksjon: Knyttet sterkt til mannen i huset, til husherren, den greske borger. Og et barn som ble ansett for å være et legitimt barn av husherren ble gjerne sagt å være et barn av Hestia. I gjen skyves den egentlige moren ut over sidelinjen,

smiler Songe-Møller, - siden dette barnet jo dermed ble mannen og Hestia sitt barn.

Den sentrale ilden

Det var ikke bare den sentrale ilden i hjemmets lune arne som ble assosiert med Hestia - i Athen sto også en offentlig ild, et tempel med ild i - som ble assosisert med Hestia. Og, man forestilte seg videre at det fantes en universell sentral-ild som

bandt hele kosmos sammen. Også denne ble assosiert med Hestia. Så Hestia har en meget sentral funksjon.

Musikken

Jul i Studio Sokrates - og man må være overordentlig velvillig innstilt til Studio Sokrates sitt prosjekt for å finne en forbindelse mellom musikkvalget og det filosofiske tema. Ikke desto mindre har Knut Borge hentet fram tre jule-jazz-melodier som han hadde liggende sammen med julepynt, løpere og damaskduker i kjelleren. Musikken vi hører denne gangen er:

1:

Tittel : SANTA CLAUS IS COMIN' TO TOWN

Kompon. : COOTS, JOE FRED

Komp-år : 1934

Utøver : JOHANSEN, BJØRN (NOR) (TENORSAX) + BERGHEIM, KRISTIAN (TENORSAX) +

HAMMER, ATLE (TROMPET) + GREENBERG, ROWLAND (TROMPET) +KAPSTAD, EGIL (KLAVER) + VENAAS, TERJE (BASS) + OLSEN, EYVIND(TROMMER)

Genre : JAZZ

Besetn. : SAXOFON TENOR (2) + TROMPET (2) + KLAVER + RYTME

Emne : JUL

Innspilt: 19791129 Utgitt: / 2001 Spor: 0009 Tid: 0406

Platetit: OSLO JAZZ CIRCLE PRESENTS - PORTRAIT OF A NORWEGIAN JAZZ ARTIST -BJØRN JOHANSEN

Merke-nr: GEMINI GMOJCD 9505

Diverse : SAMLING

2:

Tittel : CHRISTMAS BLUES

Kompon. : WILLIAMS, JOE (USA)

Tekstf. : WILLIAMS, JOE (USA)

Utøver : WILLIAMS, JOE (USA) (VOK) + CALDWELL, GEORGE (KLAVER)

Språk : ENG

Genre : BLUES

Besetn. : VOK MANN + KLAVER

Emne : JUL

Innspilt: 19921120 Utgitt: 1994 Spor: 0005 Tid: 0258

Platetit: SANTA'S BAG

Merke-nr: TELARC JAZZ CD-83352

Medium : CD Antall: 1

3:

Tittel : LET IT SNOW! LET IT SNOW! LET IT SNOW!

Kompon. : STYNE, JULE (USA)

Komp-år : 1946

Utøver : BROWN, RAY TRIO (USA) = BROWN, RAY (BASS) + GREEN, BENNY(KLAVER) + HAMILTON, JEFF (SLAGVERK)

Genre : JAZZ

Besetn. : KLAVER + BASS + SLAGVERK

Emne : JUL

Innspilt: 19940412 Utgitt: 1994 Spor: 0001 Tid: 0316

Platetit: SANTA'S BAG

Merke-nr: TELARC JAZZ CD-83352

Medium : CD Antall: 1

Studio Sokrates, 29. desember 2001