55 år med u-hjelp

Arne Fjørtoft er stadig på farten og energien kommer tydelig frem også når han snakker og forteller. Det er tydelig at han ønsker å gå rett på sak. Byråkratiet er ofte i veien, mener han.

Arne Fjørtoft
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kroppen har for lengst gitt opp å reagere på de forskjellige klimasoner, slik er det etter hvert blitt mye lettere for meg å reise rundt i de forskjellige land og prøve å bidra!

I nærmere 55 år har Arne Fjørtoft vært på farten og engasjert i et eller annet bistandsprosjekt. Det som startet med et radioinnslag der han som NRK-reporter intervjuet noen studenter som var opptatt med å realisere et fiskeriprosjekt på Sri Lanka, har endt opp med bistandsorganisasjonen Worldview International Foundation med over 600 prosjekter i 23 land.

J

Arne Fjørtoft
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

eg kan faktisk i dag møte mennesker på gaten som tror jeg fortsatt arbeider i NRK, sier 70-åringen i søndagens sølvsuperprogram på NRK P1.

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw omtaler Arne Fjørtoft seg som ”en student som fortsatt reiser rundt for å lære, samle inntrykk og prøve å bidra med noe av det han kan.”

Elendighetsreporteren
Arne Fjørtoft ble som reporter på mange måter også ”elendighetens reporter”. I begynnelsen av 1970-årene i en tid da fattigdomsproblemene og internasjonale spørsmål kom mer og mer i fokus, var han som TV-reporter mye på farten i den tredje verden.

Arne Fjørtoft
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Jeg fikk på en måte i oppdrag å være stemmen til den tredje verden, formidle inntrykk og å fortelle hvor ille det kunne være, husker Fjørtoft.

Arne Fjørtoft er stadig på farten og energien kommer tydelig frem også når han snakker og forteller. Det er tydelig at han ønsker å gå rett på sak. Byråkratiet er ofte i veien, mener han.

Student som er på farten
Jeg føler meg privilegert som har fått stelle med ting jeg gjerne vil holde på med og føler meg fortsatt som en student som reiser jorden rundt for å lære og å se, samle inntrykk for å gjøre en best mulig jobb. Etter mim mening finnes det ingen bedre skole enn det å reise, møte andre mennesker og nye kulturer.

Arne Fjørtoft er gjest hos Ingri Garberg.

Sølvsuper NRK P1, søndag 7. desember 2008 kl. 07.03.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter