Hopp til innhold

55 år med u-hjelp

Arne Fjørtoft er stadig på farten og energien kommer tydelig frem også når han snakker og forteller. Det er tydelig at han ønsker å gå rett på sak. Byråkratiet er ofte i veien, mener han.

Arne Fjørtoft
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kroppen har for lengst gitt opp å reagere på de forskjellige klimasoner, slik er det etter hvert blitt mye lettere for meg å reise rundt i de forskjellige land og prøve å bidra!

I nærmere 55 år har Arne Fjørtoft vært på farten og engasjert i et eller annet bistandsprosjekt. Det som startet med et radioinnslag der han som NRK-reporter intervjuet noen studenter som var opptatt med å realisere et fiskeriprosjekt på Sri Lanka, har endt opp med bistandsorganisasjonen Worldview International Foundation med over 600 prosjekter i 23 land.

J

Arne Fjørtoft
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

eg kan faktisk i dag møte mennesker på gaten som tror jeg fortsatt arbeider i NRK, sier 70-åringen i søndagens sølvsuperprogram på NRK P1.

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw omtaler Arne Fjørtoft seg som ”en student som fortsatt reiser rundt for å lære, samle inntrykk og prøve å bidra med noe av det han kan.”

Elendighetsreporteren
Arne Fjørtoft ble som reporter på mange måter også ”elendighetens reporter”. I begynnelsen av 1970-årene i en tid da fattigdomsproblemene og internasjonale spørsmål kom mer og mer i fokus, var han som TV-reporter mye på farten i den tredje verden.

Arne Fjørtoft
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Jeg fikk på en måte i oppdrag å være stemmen til den tredje verden, formidle inntrykk og å fortelle hvor ille det kunne være, husker Fjørtoft.

Arne Fjørtoft er stadig på farten og energien kommer tydelig frem også når han snakker og forteller. Det er tydelig at han ønsker å gå rett på sak. Byråkratiet er ofte i veien, mener han.

Student som er på farten
Jeg føler meg privilegert som har fått stelle med ting jeg gjerne vil holde på med og føler meg fortsatt som en student som reiser jorden rundt for å lære og å se, samle inntrykk for å gjøre en best mulig jobb. Etter mim mening finnes det ingen bedre skole enn det å reise, møte andre mennesker og nye kulturer.

Arne Fjørtoft er gjest hos Ingri Garberg.

Sølvsuper NRK P1, søndag 7. desember 2008 kl. 07.03.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober