Høyre først ut med tv-reklame

Høyre vil bli den første til å sende politisk reklame på tv etter Strasbourg-dommen. I kveld trosset de kulturminister Giske.

Olemic Thommessen og Giske

Olemic Thommessen t.v. og Høyre trosser nå kulturminister Trond Giske som vil opprettholde forbudet mot politisk tv-reklame.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Høyre sendte sin reklamefilm på TV Aftenbladet i kveld. TV Aftenbladet er kanalen som tok over TV Vest, og dermed de som har brakt saken inn for Strasbourg-domstolen tidligere.

Se utdrag av reklamen her:

- Vi velger å gjøre dette fordi Giskes løsning ikke er noen løsning, sier kulturpolitisk talsmann i Høyre Olemic Thommessen til NRK.

Thommessen og Høyre har reagert sterkt på den løsninga som Giske i går presenterte for hvordan Norge skulle innrette seg etter Strasbourg-dommen. Giske ville ikke ta vekk forbudet mot politisk reklame på norske tv-skjermer, men heller innføre krav om at alle partier uansett størrelse skal slippe til i NRK.

Les også: Politisk reklame fortsatt forbudt

Les også: - Pinlig fra Giske

Se partene diskutere i Redaksjon En nå

Thommessen i Høyre opplyser at partiet har gjort reklamefilmen tilgjengelig for alle tv-selskaper. De ble enige med TV Aftenbladet om å sende en reklamefilm i kveld på den lokale tv-stasjonen.

- Vi synes det er gledelig at i alle fall en kanal velger å kjøre denne saken, og vi vil være med på å prøve å få en avklaring, sier Olemic Thommessen.

Høyre har vært i dialog med flere kanaler, blant annet TV2, men foreløpig er det bare lokalstasjonen i Rogaland som bestemte seg for å sende reklamen.

- Rettskraftig dom

Per Fjeld og Kyrre Eggen

Per Fjeld, redaktør i Aftenbladet Mulitmedia i en tidligere rettsak om politisk reklame.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Dommen fra Strasbourg er nå rettskraftig siden regjeringa valgte å ikke anke, og da sender vi politisk reklame, sier Per Fjeld, tidligere redaktør i TV Vest, nå redaktør i Aftenbladet Multimedia.

Som redaktør for en kanal som nå trosser Giske tror han at det kan komme reaksjoner fra departementet og Medietilsynet, men det stopper ikke Fjeld.

- Her oppfatter vi situasjonen til at dommen er rettskraftig og da har ikke Giske noen sanksjoner å komme med. Nå er gjeldene lov noe annet enn da vi sendte reklamen for Pensjonsistpartiet, sier Per Fjeld som mener de vil vinne eventuele nye saker.

Tv Aftenbladet regner altså med at det kan bli en ny runde med Kulturdepartementet som motpart, for Giske står på sitt og mener at et forbud kan opprettholdes til tross for Strasbourg-dommen.

Les også: Regner med at TV-kanalen blir anmeldt

Kulturstrøm

 • Fengsel for van Gogh-tjuv

  Ein mann er dømd til åtte år i fengsel i Nederland for å stole to verk av Vincent van Gogh og Frans Hals.

  Kunstverka har ikkje kome til rette.

  Tjuven blei avslørt av DNA-spor, og han har tidlegare vore dømd for kunsttjuveri.

  Mannen nektar straffskuld.

  Begge måleria er svært verdifulle og har truleg ein verdi på fleire millionar euro.

 • Varslar opptrapping i streiken

  Dersom den tvungne meklinga 30. september ikkje fører fram, trappar LO Stat opp kulturstreiken.

  Då har streiken vart i fire veker, og ytterlegare 249 tilsette kan bli tekne ut i streik.

  Streiken har blant anna ført til at fleire framsyningar og konsertar er avlyste.

  Dei streikande krev blant anna lik pensjon for menn og kvinner.

  Dersom streiken blir trappa opp, vil 805 kulturtilsette vere ute i streik.