Hopp til innhold

Høyre først ut med tv-reklame

Høyre vil bli den første til å sende politisk reklame på tv etter Strasbourg-dommen. I kveld trosset de kulturminister Giske.

Olemic Thommessen og Giske

Olemic Thommessen t.v. og Høyre trosser nå kulturminister Trond Giske som vil opprettholde forbudet mot politisk tv-reklame.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Høyre sendte sin reklamefilm på TV Aftenbladet i kveld. TV Aftenbladet er kanalen som tok over TV Vest, og dermed de som har brakt saken inn for Strasbourg-domstolen tidligere.

Se utdrag av reklamen her:

- Vi velger å gjøre dette fordi Giskes løsning ikke er noen løsning, sier kulturpolitisk talsmann i Høyre Olemic Thommessen til NRK.

Thommessen og Høyre har reagert sterkt på den løsninga som Giske i går presenterte for hvordan Norge skulle innrette seg etter Strasbourg-dommen. Giske ville ikke ta vekk forbudet mot politisk reklame på norske tv-skjermer, men heller innføre krav om at alle partier uansett størrelse skal slippe til i NRK.

Les også: Politisk reklame fortsatt forbudt

Les også: - Pinlig fra Giske

Se partene diskutere i Redaksjon En nå

Thommessen i Høyre opplyser at partiet har gjort reklamefilmen tilgjengelig for alle tv-selskaper. De ble enige med TV Aftenbladet om å sende en reklamefilm i kveld på den lokale tv-stasjonen.

- Vi synes det er gledelig at i alle fall en kanal velger å kjøre denne saken, og vi vil være med på å prøve å få en avklaring, sier Olemic Thommessen.

Høyre har vært i dialog med flere kanaler, blant annet TV2, men foreløpig er det bare lokalstasjonen i Rogaland som bestemte seg for å sende reklamen.

- Rettskraftig dom

Per Fjeld og Kyrre Eggen

Per Fjeld, redaktør i Aftenbladet Mulitmedia i en tidligere rettsak om politisk reklame.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Dommen fra Strasbourg er nå rettskraftig siden regjeringa valgte å ikke anke, og da sender vi politisk reklame, sier Per Fjeld, tidligere redaktør i TV Vest, nå redaktør i Aftenbladet Multimedia.

Som redaktør for en kanal som nå trosser Giske tror han at det kan komme reaksjoner fra departementet og Medietilsynet, men det stopper ikke Fjeld.

- Her oppfatter vi situasjonen til at dommen er rettskraftig og da har ikke Giske noen sanksjoner å komme med. Nå er gjeldene lov noe annet enn da vi sendte reklamen for Pensjonsistpartiet, sier Per Fjeld som mener de vil vinne eventuele nye saker.

Tv Aftenbladet regner altså med at det kan bli en ny runde med Kulturdepartementet som motpart, for Giske står på sitt og mener at et forbud kan opprettholdes til tross for Strasbourg-dommen.

Les også: Regner med at TV-kanalen blir anmeldt

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.