Høyre først ut med tv-reklame

Høyre vil bli den første til å sende politisk reklame på tv etter Strasbourg-dommen. I kveld trosset de kulturminister Giske.

Olemic Thommessen og Giske

Olemic Thommessen t.v. og Høyre trosser nå kulturminister Trond Giske som vil opprettholde forbudet mot politisk tv-reklame.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Høyre sendte sin reklamefilm på TV Aftenbladet i kveld. TV Aftenbladet er kanalen som tok over TV Vest, og dermed de som har brakt saken inn for Strasbourg-domstolen tidligere.

Se utdrag av reklamen her:

- Vi velger å gjøre dette fordi Giskes løsning ikke er noen løsning, sier kulturpolitisk talsmann i Høyre Olemic Thommessen til NRK.

Thommessen og Høyre har reagert sterkt på den løsninga som Giske i går presenterte for hvordan Norge skulle innrette seg etter Strasbourg-dommen. Giske ville ikke ta vekk forbudet mot politisk reklame på norske tv-skjermer, men heller innføre krav om at alle partier uansett størrelse skal slippe til i NRK.

Les også: Politisk reklame fortsatt forbudt

Les også: - Pinlig fra Giske

Se partene diskutere i Redaksjon En nå

Thommessen i Høyre opplyser at partiet har gjort reklamefilmen tilgjengelig for alle tv-selskaper. De ble enige med TV Aftenbladet om å sende en reklamefilm i kveld på den lokale tv-stasjonen.

- Vi synes det er gledelig at i alle fall en kanal velger å kjøre denne saken, og vi vil være med på å prøve å få en avklaring, sier Olemic Thommessen.

Høyre har vært i dialog med flere kanaler, blant annet TV2, men foreløpig er det bare lokalstasjonen i Rogaland som bestemte seg for å sende reklamen.

- Rettskraftig dom

Per Fjeld og Kyrre Eggen

Per Fjeld, redaktør i Aftenbladet Mulitmedia i en tidligere rettsak om politisk reklame.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Dommen fra Strasbourg er nå rettskraftig siden regjeringa valgte å ikke anke, og da sender vi politisk reklame, sier Per Fjeld, tidligere redaktør i TV Vest, nå redaktør i Aftenbladet Multimedia.

Som redaktør for en kanal som nå trosser Giske tror han at det kan komme reaksjoner fra departementet og Medietilsynet, men det stopper ikke Fjeld.

- Her oppfatter vi situasjonen til at dommen er rettskraftig og da har ikke Giske noen sanksjoner å komme med. Nå er gjeldene lov noe annet enn da vi sendte reklamen for Pensjonsistpartiet, sier Per Fjeld som mener de vil vinne eventuele nye saker.

Tv Aftenbladet regner altså med at det kan bli en ny runde med Kulturdepartementet som motpart, for Giske står på sitt og mener at et forbud kan opprettholdes til tross for Strasbourg-dommen.

Les også: Regner med at TV-kanalen blir anmeldt

Kulturstrøm

 • USA sender kunstskatter til Irak

  USA vil tilbakeføre rundt 17.000 arkeologiske kunstgjenstander til Irak. Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi, som tirsdag møtte president Joe Biden i Det hvite hus, skal ta med seg mest mulig av skattene når han torsdag flyr hjem til Bagdad.

  Mye stammer fra det gamle Mesopotamia, og mange små dokumentbiter viser hvordan handelen foregikk i den sumeriske perioden 3000–4000 år før vår tidsregning, heter det i en uttalelse fra kulturdepartementet. Kulturminister Hassan Nazim sier at dette er den største tilbakeføringen av stjålne skatter til Irak noensinne.

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kone og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP