Høstens tv-buffet!

Høstens tv-program på NRK er klart! Alt fra heftig reality til prisbelønnete dramaserier og dyptpløyende dokumentarer står på menyen.

Anne B. Ragde og Linn Skåber

Anne B. Ragde og Linn Skåber.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Kvinnen som gjør hva som helst for å finne kjærligheten, de pensjonerte flykapteinene i Senior Airlines og Kongen selv er noen av de du får møte på skjermen i høst.

 

 Gullrekka fortsetter

Fredag 14. september kan landets tv-tittere igjen sette seg godt til rette og nyte gullrekka, med talkshowet Grosvold som nytt tilskudd. Anne Grosvold leder programmet som erstatter Skavlan, og får hver uke besøk av aktuelle gjester. Fredagene på NRK1 vil også by på gjensyn med Beat for Beat og Nytt på nytt, der komiker Linn Skåber blir ny makker Knut Nærum og Jon Almaas. Linn Skåber, som tar over etter Anne-Cath. Hærland, kjenner nervene bygge seg opp.

-Jeg prøvde lenge å stoppe det, men det gikk ikke. Hver gang jeg har en stor premiere, får jeg en periode hvor jeg blir sykt trøtt og jeg gjesper veldig mye. Nå er jeg rett på vei inn i gjespefasen!

Gamle helter og nye fjes

Thomas P

Ny norsk thrillerserie for barn og unge.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Gamle helter dukker opp på ny i den humoristiske dramaserien Luftens helter. Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Jon Skolmen spiller partnere i et lite flyselskap som tar opp kampen for å kapre passasjerer. Jon Skolmen jobbet med Trond Kirkvaag for første gang på over 30 år, og samarbeidet var fortsatt godt.

-Det var som å sette sammen to ledninger, og så begynte det å gnistre med en gang. Hvis resultatet blir like fint som vi hadde det under innspillingen, er jeg ikke redd i det hele tatt, sier Skolmen. 

Nytt for høsten er også Thomas P, en norsk thrillerserie med en 13 år gammel foreldreløs gutt som hovedperson. Serien i elleve deler har premiere lørdag 15. september.

Berlinerpoplene

Dramaserien basert på Anne B. Ragdes suksessroman Berlinerpoplene vil også bli sendt på NRK1 i høst, med blant andre Bjørn Sundquist og Espen Skjønberg i de største rollene. Forfatteren selv synes det er strålende å se sine romanfigurer på skjermen.

-Herlig! Det føles veldig godt å gi dem videre til andre som er så profesjonelle. De lever et parallelliv med mine bøker, og det er bare fint. Jeg har sett de tre første episodene, og det var helt skjønt.

Animert talkshow

Halvseint

Programleder Felix i det animerte talkshowet Halvseint.

Foto: NRK

Rune Nilsson(fra Lydverket og på P3) og Ingrid Gjessing Linhave(kjent fra Idol) dukker igjen opp på skjermen. Denne gangen med en verdenspremiere: Halvseint, som har premiere 6. september på NRK1, blir verdens første fullanimerte talkshow. Nilsson gir stemme til programleder Felix, mens Gjessing opptrer som den utegående reporteren Amy. Både Kongen og Sissel Kyrkjebø vil dukke opp, på utlån fra NRKs arkiver.

Dokumentarer og kulturstoff

NRK2 vil denne høsten få en helt ny sendeflate. Hver mandag og tirsdag skal kanalen sende dokumentarer fra inn- og utland. Med andre satsinger som Spekter(debatt og dokumentarfilm), Urix og talkshowet John Stewart(satire om nyhet og politikk), vil seerne ha mye faktastoff å velge i. Kultur i ulike former vil også bli viet mye tid på NRK2, med blant annet Kulturnytt, Hovedscenen og dokumentarer om kultur og musikk som attraksjoner. Også

På NRK3, den nye satsingen for ungdom, kommer Filmplaneten tilbake til skjermen, med Siril Heyerdahl som ny programleder. VG-lista Topp 20 med programleder Benedicte Bendiksen vil flytte sine sendinger til denne kanalen.

Det blir også gjensyn med faste programposter som Frokost-tv, Store studio, Løvebakken, Standpunkt, Newton, Bokprogrammet, Safari, Migrapolis, Puls, Forbrukerinspektørene, Faktor, Ut i naturen og Med hjartet på rette staden.

  Se nett-tv fra høstlanseringen!

Kulturstrøm

 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)