NRK Meny
Normal

Hollywood-veteran Sam Shepard er død

Den Pulitzer-vinnende dramatikeren og Oscar-nominerte skuespilleren Sam Shepard døde torsdag, 73 år gammel.

Sam Shepard

DØDE TORSDAG: Sam Shepard døde torsdag forrige uke som følge av komplikasjoner knyttet til sykdommen ALS. Her er han under premieren på filmen «Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford» på filmfestivalen i Venezia i 2007.

Foto: Andrew Medichini / AP

En talsmann for familien opplyser mandag at Shepard sovnet inn i sitt hjem i delstaten Kentucky torsdag forrige uke, melder blant andre AFP.

Shepard led av amyotrofisk lateralsklerose, bedre kjent under forkortelsen ALS, en sykdom som bryter ned nervestystemet.

Gjennom sin karriere skrev Shepard nærmere 50 skuespill. I 1979 vant han Pulitzer-prisen for dramaet «Buried Child».

Han sto også bak manusene til filmer som Wim Wenders' «Paris, Texas» og Michelangelo Antonionis «Zabriskie Point».

I 1984 ble han nominert til Oscar for sin rolle som Chuck Yeager i romfartsfilmen «The Right Stuff» («De syv utvalgte»).

I nyere har han spilt rollen som patriarken Robert Rayburn i Netflix-serien «Bloodlines».

Shepard etterlater seg tre voksne barn, to av dem med sin mangeårige samboer, den Oscar-vinnende skuespilleren Jessica Lange.

Sam Shepard og Ben Mendelsohn i «Bloodlines»

PATRIARK: Shepard (t.v.) spilte rollen som patriarken Robert Rayburn i første sesong av Netflix-serien «Bloodlines».

Foto: Netflix

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.