Hollywood-veteran Sam Shepard er død

Den Pulitzer-vinnende dramatikeren og Oscar-nominerte skuespilleren Sam Shepard døde torsdag, 73 år gammel.

Sam Shepard

DØDE TORSDAG: Sam Shepard døde torsdag forrige uke som følge av komplikasjoner knyttet til sykdommen ALS. Her er han under premieren på filmen «Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford» på filmfestivalen i Venezia i 2007.

Foto: Andrew Medichini / AP

En talsmann for familien opplyser mandag at Shepard sovnet inn i sitt hjem i delstaten Kentucky torsdag forrige uke, melder blant andre AFP.

Shepard led av amyotrofisk lateralsklerose, bedre kjent under forkortelsen ALS, en sykdom som bryter ned nervestystemet.

Gjennom sin karriere skrev Shepard nærmere 50 skuespill. I 1979 vant han Pulitzer-prisen for dramaet «Buried Child».

Han sto også bak manusene til filmer som Wim Wenders' «Paris, Texas» og Michelangelo Antonionis «Zabriskie Point».

I 1984 ble han nominert til Oscar for sin rolle som Chuck Yeager i romfartsfilmen «The Right Stuff» («De syv utvalgte»).

I nyere har han spilt rollen som patriarken Robert Rayburn i Netflix-serien «Bloodlines».

Shepard etterlater seg tre voksne barn, to av dem med sin mangeårige samboer, den Oscar-vinnende skuespilleren Jessica Lange.

Sam Shepard og Ben Mendelsohn i «Bloodlines»

PATRIARK: Shepard (t.v.) spilte rollen som patriarken Robert Rayburn i første sesong av Netflix-serien «Bloodlines».

Foto: Netflix

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters