Smør er også idag "gull som glimrer". Kan du tenke deg noe så herlig som nykjernet smør på rykende varme maiskolber, eller på årets nykokte grønnsaker?
Lag ditt eget smør
Å lage sitt eget smør er morsomt. Da kan du selv bestemme smaken f eks i hvilken grad det skal være salt eller syrnet. Smør kan du nemlig lage av bare kremfløte eller bare seterrømme- eller en blanding av begge.
Du kan også tilsette spennende smaker, f.eks paprika, hvitløk, urter eller honning. Da blir smør også en morsom
gave å gi bort til gode venner.
Mais med smør - nam!
Hjemmelaget smør
6 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts salt ( eller mer)
Visp rømmen i mikser og la den vispe ca. 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/ fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet.
Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnmet er "buttermelk". I andre land er det et eget handelsprodukt.
Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) forsinker harskingsprosessen.
Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, f.eks i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned. Elt inn salt i smøret og smak til hvor mye salt du vil ha.
Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det ca. 250 g smør.
Kryddersmør i variasjon:
Smørfylt paprika
2 paprika
125 g smør
1 ss sitronsaft
2 ss paprika, finhakket
Vask paprikaene og ta ut frøene, Skyll godt og la renne av seg. Rør smøret mykt og bland inn alle ingredienseene.Fyll smøret i paprikaene. Press godt slik at alle luftrom blir fylt. La stivne i kjøleskapet og skjær så i skiver som legges f.eks på biffen.
Rødvinsmør
100 g smør
1 ss rødløk, finhakket
2 ss rødvin
1 krm svart pepper
1 ts fransk sennep
Sennepssmør
200 g smør
2 ss sennep
1 dl persille, finhakket(kan sløyfes)
safran eller gurkemeie
Hovmestersmør
200 g smør
1/2 rød paprika, finhakket
1/2 grønn paprika, finhakket
2 ts sennep
2 ss persille, finhakket
Kaperssmør
200 g smør
2 ss kapers
ca 10 sorte oliven, grovhakkede
Konjakksmør
200 g smør
2 ss konjakk
1/4 ts hvit pepper
Rødbetesmør
200 g smør
ca 100 g sursyltede rødbeter
litt hvit pepper og salt
Spinatsmør
200 g smør
ca 100 g spinat, finhakket
Chilismør
200 g smør
5 ss chilisaus
1/2 ts paprikapulver
Hvitløkssmør
100 g smør
1-2 ts sitronsaft
1 kløft hvitløk, finhakket
2 ss finhakket persille
1 ts salt
1/2 krm hvit pepper
Fransk smør
200 g smør
4 ss dill, finhakket
2 ss finhakket gressløk
4 ss persille, finhakket
Bland myk-rørt smør med ingrediensene i hvert kryddersmør.Smak kryddersmøret godt til. Form til pølse og pakk i folie, plast eller lag rullade ved å smøre kryddersmøret på lett forvellede, godt avrente, grønne
eller røde blader av savoykål,rødkål, spinat eller lignende. Hvis vi ikke pakker rulladen i forvellede blader, er det dekorativt å rulle dem i finhakket grønt. Kryddersmøret kan også fylles i uthult paprika. La kryddersmøret stivne i kjøleskapet og skjær i skiver.