Hopp til innhold

Hjelper torturerte

I 2006 ble Nora Sveaass valgt som en av ti representanter for FN’s torturkommisjon. Det er første gang en representant fra Norge er  i denne kommisjonen.

Nora Sveaass
Foto: Privat bilde

Da Nora Sveaass valgte å bli psykolog, for over 30 år siden, var det fordi hun ønsket å hjelpe mennesker som hadde opplevd ydmykelse og tortur. Etter krigen flyttet familien til Brasil, og i et samfunn der kontrastene mellom fattig og rik var stor, fikk hun en velutviklet empati med de som led nød.

Den internasjonale skolen hun gikk på var en verden i miniatyr, der toleranse og likeverd mellom ulike nasjonaliteter og kulturer var en selvfølge.

Med dette som ballast, og med friske minner om militærkupp og tortur som fant sted i Brasil da hun var ung, ble det en naturlig ting å samle folk til solidaritetskamp for Sør Amerikas undertrykte, og å velge et yrke der hun kunne ta imot og hjelpe de torturofrene som etter hvert kom til Norge fra ulike steder i verden.

I dag bærer Nora Sveaass tittelen Dr. Psychol, hun har skrevet et stort antall publikasjoner med flyktningeproblematikk som tema, har i en årrekke vært behandlende psykolog for mennesker med traumer etter tortur, og er i dag seksjonsleder ved Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, med ansvar for avdeling for Flyktningehelse og tvungen migrasjon.

I 2006 ble Nora Sveaass valgt som en av ti representanter for FN’s torturkomite i Geneve, som skal overvåke at torturkonvensjonen ikke brytes. Det er første gang det er valgt inn en representant fra Norge i denne komiteen.

I Sølvsuper forteller Nora om oppveksten i Brasil, om hvordan hun ble adoptivmor til Axel, som hun og mannen Jan Høyersten hentet i Peru for 18 år siden, og om hvordan hun hjelper mennesker til å gjenvinne selvrespekten etter å ha vært gjennom ydmykende tortur.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters