Hopp til innhold

Fant litterær sensasjon i arkivet til det hemmelige politiet

Rumenske forskere har funnet en litterær sensasjon i arkivet til det hemmelige politiet, 21 år etter diktatoren Nicolae Ceauşescus fall.

Securitates arkiver

Arkivene til Romanias hemmelige politi Securitate

Foto: AP

Forfatteren Dinu Pillat skrev i 1948 en roman om hvordan en forfatter blir pågrepet og torturert av det hemmelige politiet i Romania. For Pillat gikk det troll i ord, han ble pågrepet av det hemmelige politiet i 1959.

– Han ble torturert helt til han tilsto å ha gjemt to eksemplarer av manuskriptet. Ett hadde han selv, det andre hadde en venn av ham, forteller journalist Asbjørn Svarstad til NRK.

Boken heter «Venter på den yngste timen».

Stemplet som fascist

Nå venter Romania i spenning, etter at manuskriptet er funnet i arkivene til det hemmelige politiet. Boka kommer ut om få dager. Pillat, som døde i 1975, ble stemplet som fascist.

– Årsaken er nok at flere av hovedpersonene i boken er medlemmer av den fascistiske «Jerngarden», en ultranasjonalistisk og høyreekstremistisk bevegelse som opererte fra 1927 til andre verdenskrig, forteller Svarstad.

– Betyr det at medlemmene av «Jerngarden» fremstilles som helter i boken?

– Det er forfatteren som er bokas helt. Han skriver om hvordan det er å leve i et totalitært regime. Fascistene i boka er to studenter som drepte statsminister Ion Gheorghe Duca i 1933. De får sin straff i Pillats bok, forteller Svarstad.

Han mener at manuskriptet viser at Pillat ikke var fascist.

Ble angitt

I Dinu Pillats virkelighet skriver han manuskriptet til «Venter på den yngste timen» i 1948. Han gjemmer et eksemplar på loftet. Det andre ber han en venn ta vare på.

– Hvorfor gjør han ikke noe forsøk på å gi det ut?

– Han skjønner nok at det kommunistiske regimet ikke tåler kritikk, mener Svarstad.

Ti år etter blir han angitt og arrestert av Securitate, det hemmelige politiet i Romania. Dinu Pillat havner bak lås og slå i mange år. Han blir torturert til han oppgir navnet på vennen som har det andre eksemplaret av manuskriptet. Sitt eget eksemplar tilstår han at han har gjemt på loftet.

Securitate forteller ham at manuskriptene er brent. I 1975 dør Dinu Pillat i visshet om at boken hans er forsvunnet for alltid. Manuskriptet i det hemmelige politiets arkiv blir heller ikke oppdaget etter diktaturets fall i 1989.

Nicolae Ceausescu rett etter henrettelsen

Nicolae Ceauşescus ble henrettet i 1989.

Foto: - / Afp

Les: Romania 1989: En diktators fall

Det ble oppdaget for få dager siden, og utgis på et anerkjent forlag i Bucurest om kort tid.

– Det har i alle år gått så mange rykter om forfatteren og manuskriptet hans at rumenerne venter i spenning på utgivelsen. Mange vil nok sjekke om regimets påstander holder stikk. Dinu Pillat er blitt stemplet som en fascistisk forfatter. Det vil det nok vise seg at han ikke var, sier Asbjørn Svarstad.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.