Hopp til innhold

Fant litterær sensasjon i arkivet til det hemmelige politiet

Rumenske forskere har funnet en litterær sensasjon i arkivet til det hemmelige politiet, 21 år etter diktatoren Nicolae Ceauşescus fall.

Securitates arkiver

Arkivene til Romanias hemmelige politi Securitate

Foto: AP

Forfatteren Dinu Pillat skrev i 1948 en roman om hvordan en forfatter blir pågrepet og torturert av det hemmelige politiet i Romania. For Pillat gikk det troll i ord, han ble pågrepet av det hemmelige politiet i 1959.

– Han ble torturert helt til han tilsto å ha gjemt to eksemplarer av manuskriptet. Ett hadde han selv, det andre hadde en venn av ham, forteller journalist Asbjørn Svarstad til NRK.

Boken heter «Venter på den yngste timen».

Stemplet som fascist

Nå venter Romania i spenning, etter at manuskriptet er funnet i arkivene til det hemmelige politiet. Boka kommer ut om få dager. Pillat, som døde i 1975, ble stemplet som fascist.

– Årsaken er nok at flere av hovedpersonene i boken er medlemmer av den fascistiske «Jerngarden», en ultranasjonalistisk og høyreekstremistisk bevegelse som opererte fra 1927 til andre verdenskrig, forteller Svarstad.

– Betyr det at medlemmene av «Jerngarden» fremstilles som helter i boken?

– Det er forfatteren som er bokas helt. Han skriver om hvordan det er å leve i et totalitært regime. Fascistene i boka er to studenter som drepte statsminister Ion Gheorghe Duca i 1933. De får sin straff i Pillats bok, forteller Svarstad.

Han mener at manuskriptet viser at Pillat ikke var fascist.

Ble angitt

I Dinu Pillats virkelighet skriver han manuskriptet til «Venter på den yngste timen» i 1948. Han gjemmer et eksemplar på loftet. Det andre ber han en venn ta vare på.

– Hvorfor gjør han ikke noe forsøk på å gi det ut?

– Han skjønner nok at det kommunistiske regimet ikke tåler kritikk, mener Svarstad.

Ti år etter blir han angitt og arrestert av Securitate, det hemmelige politiet i Romania. Dinu Pillat havner bak lås og slå i mange år. Han blir torturert til han oppgir navnet på vennen som har det andre eksemplaret av manuskriptet. Sitt eget eksemplar tilstår han at han har gjemt på loftet.

Securitate forteller ham at manuskriptene er brent. I 1975 dør Dinu Pillat i visshet om at boken hans er forsvunnet for alltid. Manuskriptet i det hemmelige politiets arkiv blir heller ikke oppdaget etter diktaturets fall i 1989.

Nicolae Ceausescu rett etter henrettelsen

Nicolae Ceauşescus ble henrettet i 1989.

Foto: - / Afp

Les: Romania 1989: En diktators fall

Det ble oppdaget for få dager siden, og utgis på et anerkjent forlag i Bucurest om kort tid.

– Det har i alle år gått så mange rykter om forfatteren og manuskriptet hans at rumenerne venter i spenning på utgivelsen. Mange vil nok sjekke om regimets påstander holder stikk. Dinu Pillat er blitt stemplet som en fascistisk forfatter. Det vil det nok vise seg at han ikke var, sier Asbjørn Svarstad.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters