NRK Meny
Normal

Himmelfareren

Hver formiddag sitter Zevs på Olympen og studerer menneskene på jordskorpen gjennom et digert rør. Han er bekymret. Spesielt for filosofene.
De gjør alt de kan for å avsløre universets hemmeligheter.
Men sitt eget privatliv ynder de å skjule.

Diogenes leter etter en ærlig mann (Tischbein)
Foto: Wikipedia

Besk satire

Lukian fra Samosata (120-180 e.Kr.) underholdt publikum med å sjikanere filosofer, nyrike kremmere og besserwissere. Menneskenes evner til å forstå seg selv er mangelfulle skal vi tro Lukian.
Da oppstår mye ufrivillig komikk og mange latterlige foretak.

Lukians forbilder var Platon og de greske komediedikterne. Tekstene hans er vittige den dag i dag fordi han var respektløs og polemisk: Naturforskeren Empedokles fra Agrigent,(494-434 f.Kr), han som hoppet i vulkanen Etna, dukker opp på månen som forkullet slagg, etter alt for lang tid på grillen!

Månegudinnen Selene

Månegudinnen Selene orker ikke å følge med lenger. Hun har sett seg lei på hykling og lyssky aktivitet blant menneskene om natten.

  • «Jeg synes nemlig ikke det passer seg å avsløre de nattlige aktivitetene deres og hva hver enkelt av dem bedriver i sengen. Hvis jeg ser en av dem drive utukt, stjeler eller prøver seg på en eller annen lyssky gjerning, trekker jeg raskt for en sky, og skjuler meg bak den, slik at jeg ikke lar vanlige mennesker få se gamle menn bringe vanære over sitt lange skjegg og din dyd» (Menippeiske Satirer v. A Rostad, s 47)

Lærestykke:

Den lille sketsjen om Ikaromenippos som flyr på besøk til Zevs på Olympen med vinger han har laga selv har en liten dråpe filosofisk lærdom i begeret: Jeg tror Lukian delte en tanke som var (og er) ganske utbredt. Menneskets evne til å forstå seg selv er mangelfull.

Dette gjør at mennesket alltid prøver å strekke seg lengere enn Gudene tillater.
Og så går det som det må gå.

Musikken

Julian Cannonball Adderley og broren hans, Nat Adderley, kornettisten er jazzartister i Studio Sokrates denne uken. Knut Borge presenterer to komposisjoner, Everglade og You’ve got it! De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Utseld Guns N' Roses-konsert

    Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

    Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.