Hopp til innhold

Himmelblå-låten er lesernes favoritt

Anne Marie Almedals kjenningsmelodi for «Himmelblå» ble kåret til lesernes favoritt på NRK.no. Her kan du se Almedal spille låten for første gang sammen med KORK.

Video KORK-AMA-HBL-BG-270910-WW

Fredag 24. september feiret KORK NRKs 50 år ved å spille konsert med historiske kjenningsmelodier fra noen av kanalens mest minneverdige programmer.

Sammen med KORK for første gang

Blant vignettene som KORK spilte under konserten var musikken til den norskproduserte TV-serien Himmelblå. Anne Marie Almedal, tidligere vokalist i det kritikerroste bandet Velvet Belly, sang kjenningmelodien fra serien på scenen med KORK.

Himmelblå-gjengen

Gjengen fra dramaserien «Himmelblå».

Foto: Fredrik Arff / NRK

Det var første gang Almedal fremførte den kjente låten live sammen med et orkester.

Ble lesernes favoritt

På NRK.no ble også låten den kjenningsmelodien som de husket best. Blant tv-vignettene kunne man velge mellom Pompel og Pilt, Derrick, Dynastiet, Dagsrevyen og Himmelblå.

Fra NRK radio var alternativene Reiseradioen, Ukeslutt og Nitimen.

Video Kjenningsmelodi-kavalkade

Kringkastingsorkestret spilte konsert med kjenningsmelodier fra NRKs 50-årige historie.

Foto: Nyhetsspiller

Det var nettopp Anne Marie Almedals «Himmelblå» som til slutt vant avstemningen. Blant radio-vignettene var Ukeslutt lesernes favoritt, tett etterfulgt av Reiseradioen.

Dirigert av Nick Davies

Det var den britiske dirigenten Nick Davies som ledet Kringkastingsorkestrets kjenningsmelodi-kavalkade. Davies er kjent som dirigent for store oppsetninger i London som «Phantom of the Opera», «My Fair Lady» og «Les Miserables». Han har også dirigert orkesteret på Nobelkonserten.

Under kavalkaden spilte KORK en rekke legendariske kjenningsmelodier. Orkesteret vekket frem nostalgien ved å spille musikk fra blant annet dokkeserien Pompel og Pilt, krimserien Derrick, Fjernsynskjøkkenet, samt radioprogrammer som Nitimen og Ukeslutt.

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh