Hopp til innhold

Hvilken vignett husker du best?

KORK spilte konsert med legendariske kjenningsmelodier for å feire NRKs 50-årige TV-historie. Se om igjen i nett-TV her.

Video Vignettkonsert

Det ble gjenhør med alt fra de to dukkefigurene Pompel og Pilt fra NRKs barndom, til vignetten fra Dagsrevyen og kjente radioprogrammer som Reiseradioen, Nitimen og Ukeslutt. Dessuten er musikk fra såpeserier som Dallas og Dynastiet med i konserten.

Psykedelisk Pompel og Pilt

Den britiske dirigenten Nick Davies ble er hyret inn for å lose det hele i havn i Store Studio, og han er godt kjent med mange av melodiene. Men når det gjelder noen av de aller mest typiske norske melodiene måtte han gjøre litt forundersøkelser. Han ble spesielt overrasket over serien om Pompel og Pilt fra Barne-TV.

- Jeg var ikke helt sikker på om dette var ment for barn eller voksne, sier Davis om klippene av Pompel og Pilt som han har sett på Youtube.

Sort/hvitt-filmen fikk ham til å tenke på filmregissøren Alfred Hitchcocks gamle skrekkfilmer.

- Noen steder har jeg sett at folk legger sin egen musikk til videoene på Youtube, og jeg har sett at noen har brukt musikk fra Hitchcocks filmer til Pompel og Pilt, ler Davies.

Slik stemte leserne

 • Kjenningsmelodier fra TV:

 • Video VIGNETTER
TV-vignetter
Foto: NRK

Radio-vignetter
Foto: NRK

Melodiene i fullversjon

Anne Marie Almedal

Anne Marie Alvedal har skrevet «Blue Skye Blue» sammen med ektemann Nicholas Sillitoe, som også er film- og TV-komponist.

Foto: Julie Pike

Den norskproduserte TV-serien Himmelblå er også med i konserten. Anne Marie Almedal synger kjenningmelodien «Blue Skye Blue», selve kjenningsmelodien fra serien, på scenen med KORK.

Flere av låtene kommer i en bredere versjon enn det publikum er vant til fra radio og TV. For eksempel er kjenningen til «Ukeslutt» laget av den amerikanske plate- og TV-produsenten Quincy Jones og komikeren Bill Cosby.

- Det unike med konserten er at nå får vi høre hele melodier, ikke bare et kort utdrag, sier Jan Fredrik Heyerdahl, informasjonsansvarlig i KORK.

Utgangspunktet for konserten er at NRK TV fyller 50 år. Kringkastingsorkesteret har allerede mange av kjenningsmelodiene fra forskjellige programmer godt innøvd. KORK har spil inn flere av melodiene, for eksempel musikken til krimserien «Rød snø».

- Derfor var det rett og slett rimelig at vi gjør denne konserten for å markere 50-årsjubileet, sier Heyerdahl.

Kulturstrøm

 • Harry Styles opptrer på Grammy-utdelingen

  Harry Styles blir en av artistene som skal stå for underholdningen under Grammy-utdelingen 5. februar. Det skriver Hollywood Reporter. Styles er nominert til Grammy i seks kategorier, inkludert årets beste album og beste popalbum.

  Harry Styles
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Kulturrådet med en million til kunst- og kulturkritikk

  Kulturrådet har lyst ut midler til tidsskrift og kritikk, spesielt øremerket scenekunstfeltet og ytringsrom der.

  – Ordningen tidsskrift og kritikk har en spesiell rolle i arbeidet for et demokratisk og tolerant samfunn som også skal romme ulike synspunkt, sier Ida Habbestad, leder i Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk, i en pressemelding. Midlene er hentes fra overskuddet fra tippemidlene.