Hopp til innhold

Her får familien Asaad gledesbudskapet

I kveld er det premiere på dokumentarserien «Flukt». På sin reise møtte programleder Leo Ajkic familien Asaad, som fikk beskjeden mange flyktninger drømmer om: De fikk komme til Norge.

I dokumentarserien «Flukt» møter du den syriske flyktningfamilien Asaad, som får reise til Norge.

I dokumentarserien «Flukt» møter du den syriske flyktningfamilien Asaad, som får reise til Norge som kvoteflyktninger.

I kveld er det premiere på den nye NRK-dokumentarserien «Flukt». Gjennom fem episoder tar Leo Ajkic seerne til blant annet Beirut i Libanon, en flyktningbåt og den greske øya Lesvos.

Han har reist ulike flyktningruter for å gi et innblikk i hverdagen til de som er på flukt, noe han selv var som 7-åring.

– Jeg kom til Norge en gang selv, og husker hvordan det var å være på flukt, sier Ajkic til NRK.

Norsk dokumentarserie. Leo Ajkic reiser til Libanon, landet der hver fjerde innbygger er flyktning. Han treffer en syrisk flyktningfamilie og følger dem på den viktigste dagen i deres liv. De skal på intervju med norske myndigheter, som kan gi dem et nytt liv i Norge. Hva skal til for å komme igjennom nåløyet? Hvem bestemmer? Og vil familien lykkes? (1:5)

Første episode av «Flukt».

Stort ansvar

Han forteller at han ville vise at mennesker i slike situasjoner er mer enn tall, politikk og statistikk, og at han i serien var opptatt av å vise den menneskelige siden av flyktningkrisen. Det var tungt, men lærerikt, sier han.

– Det har vært det mest givende jeg har vært med på i min karriere. Jeg tar alle jobber jeg gjør like seriøst, men dette har vært et spesielt stor ansvar.

I kveldens episode viser Ajkic sitt møte familien Asaad. Delsher Asaad, hans fire barn, og hans mor får gledesbeskjeden om at de blir kvoteflyktninger til Norge.

Flukt

NY SERIE: Gjennom fem episoder utforsker Leo Ajkic selv ulike flyktningruter.

Foto: Pandora film

– Utdanning er så viktig

De bor nå i Søgne ved Kristiansand der Delsher Asaad jobber med sin bror. Søsteren deres og hennes familie fikk derimot ikke tillatelse til å komme til Norge.

I episoden forteller barna Lilav, Chirine, Rezan og Didar at de drømmer om å bli henholdsvis lærere, svømmer og sivilingeniør. Å se barn som ikke fikk gå på skole, er noe av det sterkeste Ajkic opplevde.

– Utdanning er så viktig, og det er grunnen til at min familie søkte om et bedre sted å bo for meg og søsteren min, forteller Ajkic, som flyktet fra krigen i Bosnia på 90-tallet.

– Mange tenker hvorfor flyktninger ikke reiser hjem igjen når det ikke bombes der lenger. Men generasjoner ødelegges likevel etterpå fordi minene ligger igjen. Det samme skjer når barna ikke får utdanne seg, sier han.

Viser begge sider

For Ajkic har det også vært viktig å vise innvandringssaken fra begge sider, samtidig som han sier at noe av det verste han ser er anonyme kommentarfelt med det han synes er usaklige og ekle kommentarer om de samme temaene som tas opp i «Flukt».

– En episode er dedikert til de som er mot innvandring, sier han.

– Vi ville høre hva de syntes så lenge de var saklige, fordi de har også ytringsfrihet. Vi gjorde det for å kunne debattere saklig, og vise at man på en måte kan være enig om å være uenig.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters