NRK Meny
Normal

Henning Mankell er død

Forfatteren bak bøkene om Kurt Wallander, Henning Mankell, er død, 67 år gammel, melder Leopard forlag.

Den svenske forfatteren Henning Mankell.

DØD: Forfatter Henning Mankell døde i sitt hjem etter flere års kamp mot kreft.

Foto: FABIAN BIMMER / AP

Henning Mankell

POPULÆR: Mankells bøker om etterforskeren Kurt Wallander har blitt oversatt til over 40 språk og har solgt over 40 millioner eksemplarer.

Foto: Leopard Forlag

I fjor kom den populære krimforfatteren Henning Mankell med beskjeden om at han hadde fått «en alvorlig kreftdiagnose». I formiddag kom beskjeden om at forfatteren har gått bort.

I sitt innlegg i Gøteborgsposten skrev han følgende i januar 2014:

– Jeg dro til legen med et tilfelle av smertefull prolaps i nakken. Da jeg dro tilbake til Gøteborg dagen etter, gjorde jeg det med en alvorlig kreftdiagnose, skrev Mankell.

Han skrev også at han kom til å fortsette å skrive om kreften, noe han gjorde.

Nå melder forlaget på sine hjemmesider at Mankell har gått bort.

– Han døde stille i sitt hjem i kjølvannet av sin sykdom, skriver forlaget.

Forfatteren er mest kjent for sine bøker om Kurt Wallander, som har blitt oversatt til over 40 språk og solgt over 40 millioner bøker. Han har også et kritikerrost forfatterskap utenom Wallander, i tillegg til å ha regissert teaterstykker.

– Henning Mankell var en av de store svenske forfatterne, elsket av lesere her hjemme og over hele verden. (...) Solidariteten med de svake og utsatte gikk som en rød tråd gjennom hele hans forfatterskap, skriver forlaget.

Krimforfatteren etterlater seg kona Eva Bergman og sønnen Jon Mankell.

Henning Mankell døde 05. oktober 2015. Her er et arkivklipp fra da NRK besøkte Mankell i 2002.

Fra arkivet: Henning Mankell portrettert i Lørdagsrevyen.

Henning Mankell snakker med SVT etter å ha vært med i konvoien til Gaza som ble bordet av israelsk marine.

MANKELL: Se intervju med Henning Mankell om hans tid i Gaza.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK