Hopp til innhold

Håper på samlet museum i Bjørvika

Håpet om et samlet Kulturhistorisk museum i Bjørvika lever videre etter at statsråd Tora Aasland i dag utsatte å beslutte hvor museet skal ligge.

Osebergskipet på Bygdøy
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Egil Mikkelsen

Direktør Egil Mikkelsen ved Kulturhistorisk museum.

Foto: Morten Holm / Scanpix
Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Ole Petter Ottersen

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
Tora Aasland

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Beslutningen ønskes velkommen av både direktøren for museet og byrådslederen i Oslo.

– Jeg tolker det slik at den omfattende diskusjonen som har vært nå, har avdekket så mange forhold at beslutningen er utrolig vanskelig – og da forstår jeg veldig godt at man vil gi seg selv mer tid. Det er riktig beslutning nå, sier Egil Mikkelsen, direktør ved Kulturhistorisk museum til NRK.

Han håper at den videre utredningen vil kunne belyse flere forhold enn de tidligere utredningene har gjort.

– Klok beslutning

Også byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er glad for Aaslands beslutning.

– Senest 21. januar sa hun at hun ikke ville vente på trafikkanalysen for å ta en beslutning, og det er en annet standpunkt enn det hun har tatt i dag, sier Berger Røsland som kaller utsettelsen klok.

Han tror trafikkanalysen vil vise at det vil være vanskelig å få et fullt, nytt kulturhistorisk museum på Bygdøy.

– Jeg tror at argumentene til syvende og sist taler for at vi samler dette i Bjørvika, hvor man får satt samlingene inn i en historisk riktig kontekst og i den nasjonale kulturaksen vi er i ferd med å etablere der.

Rektor vil til Bjørvika

Museet er en del av Universitetet i Oslo, og rektor Ole Petter Ottersen synes ser på det som positivt at Bjørvika fortsatt kan bli valgt.

– Jeg føler meg trygg på at den endelige beslutningen vil lande på Bjørvika, sier Ottersen i en pressemelding.

– Det viktigste for oss er at universitetsmuseet får gjort jobben sin på en skikkelig måte med både forskning, forvaltning og formidling, og at både Oslo og nasjonen får et museum de kan være stolte av, sier Tora Aasland til NRK.

Risiko ved flytting av skip

Men forsknings- og høyere utdanningsministeren selv vil ikke si hvorvidt hun går inn for å legge museet i Bjørvika dersom Bygdøy ikke skulle være et alternativ.

– Det er det store spørsmålet. Det er en del av den vanskelige beslutningen vi må ta. Det foreligger rapporter og analyser om mulig risiko ved å flytte skipene, og den betegnes som stor.

Museumsdirektør Egil Mikkelsen erkjenner at det er en risiko å flytte skipene, men mener at det er en akseptabel risiko.

– Det viktige er å ha full kontroll på det en gjør under flytteprosessen. Det jeg frykter mer enn å flytte dem kontrollert, er at de blir stående i en byggegrop ute på Bygdøy under en anleggsperiode på to til tre år med et en slik anleggsperiode innebærer.

Ønsker ikke todelt løsning

Byrådsleder Berger Røsland mener det er en dårlig idé å la vikingskipene forbli på Bygdøy dersom man bestemmer seg for å bygge et nytt museum i Bjørvika.

– Jeg håper at vi kommer i en situasjon hvor vi får en samlet løsning i Bjørvika, å tenke seg en delt løsning synes jeg er av de dårligere.

Å bygge et nytt kulturhistorisk museum uten vikingskipene blir som å bygge et nytt Munch-museum samtidig som vi lar Skrik og Madonna henge igjen på Tøyen.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H) / NRK

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP