Hopp til innhold

Haddy N’Jie

Programleder, skuespiller, journalist, forfatter, vokalist og låtskriver Haddy N’Jie er gjest i Stjerneklart mandag 19. april.

Haddy N'jie

Mona Haddy Jatou N’jie ble født i Oslo 25. juni 1979 som datter av Musa N’Jie, opprinnelig fra Gambia og norske Mona Bryhni. Hun vokste opp på Kolbotn sammen med foreldrene og den to år yngre søsteren Lisa Aisato som ble barnebokforfatter. Foreldrene ble skilt, og Haddy fikk ytterligere tre småsøsken gjennom farens nye familie. I 1990 var hun med som programleder i ungdomsprogrammet ”Midt i smørøyet” på NRK TV. Hun gikk på Oslo Private Gymnasium i tiden 1995-98. På et opphold i Granada i Spania i 2000, kjøpte kjæresten hennes, Fredrik, en gitar til henne, og hun begynte å lage låter.

Da hun kom hjem, studerte hun journalistikk på Høgskolen i Oslo samtidig som hun opptrådte på sporadiske små konserter, til tross for en langt utviklet sceneskrekk. Hun jobbet som reporter i NRK Dagsrevyen og skrev som frilanser i flere norske magasiner, blant dem Kvinner & Klær og Helsemagsinet Puls. Hun dannet humorgruppa Queendom i samarbeid med andre kvinner med afrikansk og karibisk bakgrunn, og i august 2005 spilte hun inn sitt første album, ”White lies”, med sitt nye band. Samme høst satt hun opp sitt første helaftens show med Queendom og fikk gode kritikker både for plata og showet. Hun reiste rundt med Rikskonsertene på ungdomsskoler rundt om i landet.

Sommeren 2007 begynte hun som fast lørdagsspaltist i Dagbladet der hun alternerte med Cathrine Sandnes, Knut Nærum og Kjetil Rolness. Samme år kom hennes andre album, ”Welcome home” ut. Året etter skrev hun teaterstykket ”Jeg vet hvorfor” for ungdomsteater-nettverket ”Den Unge Scenen” sammen med samboeren Fredrik Lyngås Pedersen og debuterte om høsten med boken ”Dans, dans!” og Queendom-boken ”Oppdrag Norge” på Cappelen Damm forlag. I 2009 ledet hun TV-innsamlingsaksjonen på NRK1 sammen med Dan Børge Akerø. Hennes tredje album ”World of the free” kom ut i år, og i slutten av mai i år skal hun lede den internasjonale finalen i Eurovison Song Contest, eller Melodi Grand Prix som vi nordmenn kaller den, sammen med Nadia Hasnaoui og Erik Solbakken. Haddy bor på Harestua sammen med Fredrik Lyngås Pedersen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.