Hopp til innhold

Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm var årets siste gjest 13. desember.

Eyvind Hellstrøm
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

EYVIND HELLSTRØMS CV

Eyvind Hellstrøm ble født den 2. desember 1948 i Moss som sønn av Willy Hellstrøm og hans kone Inger. Han vokste opp sammen med foreldrene og den 2 år eldre broren Jan i en leilighet over onkelens iskremfabrikk. Familien flyttet til Lambertseter da Eyvind var seks år. Han gikk Lambertseter og Manglerud barneskole og Manglerud realskole. Etter yrkesskole gikk han 4 år i kokkelære på Grand hotell i Oslo. Om somrene arbeidet han i onkelens iskremfabrikk og snackbar i Moss. I 1979-80 tok han hotellhøgskolen i Stavanger og så gikk han på språkskole i Frankrike, blant annet på Universitetet i Nice.

Restaurant Bagatelle

Da han kom hjem til Norge i 1982, tok han over restauranten Bagatelle i Bygdøy Allé 3 i Oslo. Den ble raskt Norges fremste gourmet-restaurant og fikk i 1986 én stjerne i Michelin-guiden. I 1989 deltok Eyvind i Bocuse d’Or og ble nr. 5. I 1992 fikk Bagatelle to stjerner i Michelin-guiden som den hittil eneste restauranten i Norge. Året etter fikk Hellstrøm plass i Bocuse d’Or-juryen og Bagatelle beholdt sin suverene posisjon blant Norges restauranter helt til 2008 da den mistet en stjerne i Michelin-guiden, bare for å få den tilbake året etter.

TV-karriere

Høsten 2008 ble Hellstrøm programleder i TV3 for ”Hellstrøm rydder opp”, etter modell fra Kitchen Nightmares med Gordon Ramsay på den amerikanske TV-kanalen Fox. Allerede etter første sesong med Hellstrøm rydder opp ble han kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2009. I vår gikk den tredje sesongen av serien, og Hellstrøm var også programleder for ”MasterChief” på TV3 tidligere i år. For nesten et år siden sa Hellstrøm opp stillingen ved Restaurant Bagatelle etter uoverensstemmelser med eieren Christian Sveaas, og restauranten stengte midlertidig.

Kokebøker

Hellstrøm har gitt ut flere kokebøker, blant annet ”Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller”, ”Bagateller for livsnytere: vin og mat i magisk kombinasjon”, ”Herregårdsmat”, ”Inn med sølvskje” sammen med Anne Kath. Hærland og ”Fransk for nordmenn” sammen med Ingrid Espelid Hovig.

Æresbevisninger

I 2003 ble han ridder av Den nasjonale fortjenstorden i Frankrike, i 2007 både ridder av den franske Æreslegionen og ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Hellstrøm er skilt og bor i Oslo sammen med bikkja Maurice.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.