NRK Meny
Normal

Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm var årets siste gjest 13. desember.

Eyvind Hellstrøm
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

EYVIND HELLSTRØMS CV

Eyvind Hellstrøm ble født den 2. desember 1948 i Moss som sønn av Willy Hellstrøm og hans kone Inger. Han vokste opp sammen med foreldrene og den 2 år eldre broren Jan i en leilighet over onkelens iskremfabrikk. Familien flyttet til Lambertseter da Eyvind var seks år. Han gikk Lambertseter og Manglerud barneskole og Manglerud realskole. Etter yrkesskole gikk han 4 år i kokkelære på Grand hotell i Oslo. Om somrene arbeidet han i onkelens iskremfabrikk og snackbar i Moss. I 1979-80 tok han hotellhøgskolen i Stavanger og så gikk han på språkskole i Frankrike, blant annet på Universitetet i Nice.

Restaurant Bagatelle

Da han kom hjem til Norge i 1982, tok han over restauranten Bagatelle i Bygdøy Allé 3 i Oslo. Den ble raskt Norges fremste gourmet-restaurant og fikk i 1986 én stjerne i Michelin-guiden. I 1989 deltok Eyvind i Bocuse d’Or og ble nr. 5. I 1992 fikk Bagatelle to stjerner i Michelin-guiden som den hittil eneste restauranten i Norge. Året etter fikk Hellstrøm plass i Bocuse d’Or-juryen og Bagatelle beholdt sin suverene posisjon blant Norges restauranter helt til 2008 da den mistet en stjerne i Michelin-guiden, bare for å få den tilbake året etter.

TV-karriere

Høsten 2008 ble Hellstrøm programleder i TV3 for ”Hellstrøm rydder opp”, etter modell fra Kitchen Nightmares med Gordon Ramsay på den amerikanske TV-kanalen Fox. Allerede etter første sesong med Hellstrøm rydder opp ble han kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2009. I vår gikk den tredje sesongen av serien, og Hellstrøm var også programleder for ”MasterChief” på TV3 tidligere i år. For nesten et år siden sa Hellstrøm opp stillingen ved Restaurant Bagatelle etter uoverensstemmelser med eieren Christian Sveaas, og restauranten stengte midlertidig.

Kokebøker

Hellstrøm har gitt ut flere kokebøker, blant annet ”Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller”, ”Bagateller for livsnytere: vin og mat i magisk kombinasjon”, ”Herregårdsmat”, ”Inn med sølvskje” sammen med Anne Kath. Hærland og ”Fransk for nordmenn” sammen med Ingrid Espelid Hovig.

Æresbevisninger

I 2003 ble han ridder av Den nasjonale fortjenstorden i Frankrike, i 2007 både ridder av den franske Æreslegionen og ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Hellstrøm er skilt og bor i Oslo sammen med bikkja Maurice.

Kulturstrøm

  • TV-spel fører til turistboom

    Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

  • Se høydepunkter fra Grieg-sendingen

    I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

    Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.