Fredrik Græsvik

Fredrik Græsvik var gjest 6. desember 2010.

Fredrik Græsvik
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

FREDRIK GRÆSVIKS CV

Fredrik Græsvik ble født 26. mars 1967 i Oslo som sønn av Gerd Fuglseth og Fred Græsvik. Han vokste opp sammen med moren på Oppsal der han gikk på Oppsal barneskole og var aktiv speider. 12 år gammel flyttet han til Røa og gikk på Hovseter ungdomsskole og senere på Persbråten videregående skole der han tok eksamen i 1985. Etter en kort tur innom Universitetet i Oslo for å studere jus, dro han i førstegangstjeneste på Setermoen i Troms.

USA-studier

Etter militæret reiste han til USA for å studere internasjonal politikk og journalistikk ved Northern Illinois University utenfor Chicago.

NRK-karriere i radio

Da han kom hjem fra USA i 1991 bosatte han seg i Bergen, begynte i NRK Radio der han blant annet jobbet med programpostene Middagsstunden og Sånn er livet i gamle P1. I 1992 dro han til Libanon som presseoffiser for de norske FN-styrkene, UNIFIL.

Krigsreporter for TV2

Da han kom tilbake til Norge, fikk han jobb som utenriksreporter i den nyopprettede TV-kanalen TV2, med spesialfelt Midt-Østen. Etter å ha dekket rundt 20 væpnede konflikter rundt om i Europa, Afrika og Asia, må han vel også kunne kalles krigsreporter. I årene fra 1998 til 2004 var han utenrikssjef i TV2. Da USA angrep Irak i mars 2003, var han en av tre norske journalister i Bagdad. Samme år skrev han boka ”Høyt spill i Bagdad” som kom ut på Damms forlag. Da terrorister angrep Hotel Serena i Kabul og den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept, var Fredrik Græsvik til stede.

Dokumentar-pris

Hans dokumentarfilm ”Skuddene i Kabul” ble kåret til årets nest beste internasjonale dokumentar i Association for International Broadcasters Media Excellence Awards. Etter opplevelsene i Kabul skrev han boka ”Skuddene på Serena hotell” som kom ut på Kagge forlag, og han ble oppnevnt som medlem av Pressens sikkerhetsutvalg som har til hensikt å bedre sikkerheten for journalister i krigssoner. I fjor laget han TV-dokumentaren ”Dømt til døden i Kongo2 om nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

Fredrik bor i Bergen og har datteren Julie på 14 år fra et tidligere forhold.

Kulturstrøm

 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.

 • Journalister: Trakassert av politi

  Amerikanske journalister som dekker demonstrasjonene mot politivold i Minneapolis sier politiet gir dem hardhendt behandling, til tross for en rettskjennelse om å la dem jobbe i fred. Sjefredaktøren i storavisa USA Today reagerer sterkt, melder AP.

  Laster Twitter-innhold