NRK Meny
Normal

Pussy Riot-tilhenger erklærte sin støtte på domstolens nettsider

En anonym hacker har tatt seg inn på nettsida til domstolen i Moskva, som i forrige uke dømte den russiske punkgruppa Pussy Riot til to års fengsel. Tirsdag morgen var hele forsida dekt med antiputin-slagord og sarkastiske spark til det russiske rettssystemet.

Skjermdump fra Khamovnichesky-rettens nettsider

Skjermdumpen fra Khamovnichesky-rettens nettsider viser en utfordrende video av den homofile artisten Azis. Nettsida ble midlertidig fjerna tirsdag morgen.

Foto: skjermdump fra Khamovnichesky-rettens nettsider / Afp

Folk som gikk inn på nettsidene til Moskvas Khamovnichesky-domstol tirsdag morgen, fikk seg en stor overraskelse. Det første som møtte dem var en utfordrende musikkvideo av den homofile artisten Azis, som er kjent for sitt noe spesielle kjønnsuttrykk.

Lenger ned på sida var det posta flere innlegg med sarkastiske spark til det russiske rettssystemet.

– Nettsida har blitt utsatt for et hackerangrep, og vi jobber med å gjenopprette sida, sier Darya Lyakh, som er talskvinne for distriktsdomstolen Khamovnichesky i moskva, til AFP.

– En støtteerklæring til Pussy Riot

En helt fersk sang av det russiske punkbandet Pussy Riot var også lasta på på nettsida. Tre av kvinnene i bandet ble fredag funnet skyldig i «hooliganisme motivert av religiøst hat», etter å ha framført en antiputin-sang i Moskvas hovedkatedral i februar.

Mye tyder på at hackerangrepet tirsdag morgen var ment som en støtteerklæring til Pussy Riot.

I høyre hjørne på nettsida hadde hackeren plassert slagordet «Ingen logikk - bare hardcore», ved siden av et mobilnummer og ordene «spør Zhenya».

Mannen som svarer når man ringer dette nummeret sier han er blogger og heter Yevheny Volnov. Han sier at han ikke vet hvem som har brutt seg inn på nettsidene, men tror de som gjorde det ville vise sin støtte til Pussy Riot.

– Hackerens reaksjon er ganske forståelig, sier han til AFP.

Demonstrasjon mot Pussy Riot-dommen

Pussy Riot har fått bred støtte internasjonalt. Bildet er fra en demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i Warszawa på fredag. Samme dag samla over 100 personer seg utenfor ambassaden i Oslo for å demonstrere mot dommen.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / Afp

Politiet leter etter flere bandmedlemmer

Russisk politi opplyste mandag kveld at de leter etter ytterligere to medlemmer av Pussy Riot.

Fem kvinner i knallfarga finlandshetter deltok i protesten i februar, men bare tre av dem ble identifisert og arrestert. Politiet sier at de nå forsøker å finne identiteten og oppholdsstedet til flere andre kvinner, skriver nyhetsbyrået AP.

Dette utspillet blir sett på som en advarsel til Pussy Riot om å stoppe protestene mot president Vladimir Putin. Bandet ga ut sin siste antiputin-sang på fredag, samme dag som kvinnene ble dømt til to års fengsel.

Får internasjonal støtte

Dommen er kritisert av både USA og europeiske myndigheter. Russiske og internasjonale aktivister har også engasjert seg i saken, som de mener er politisk motivert.

En rekke internasjonale artister har den siste tida gått ut med sin støtte til Pussy Riot og appell om å frifinne dem. Sist ut var Paul McCartney, som på sin hjemmeside ba russiske myndigheter respektere ytringsfriheten.

Tidligere denne måneden skapte Madonna furore under sin Moskva-konsert ved å komme med en lignende oppfordring.

Pussy Riot i glassburet i rettssalen i Moskva

Pussy Riot ble dømt til to års fengsel i forrige uke. Både kvinnenes forsvarere og menneskerettighetsaktivister mener rettsprosessen har vært prega av store svakheter og slagside i favør av påtalemakta.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Flere kulturnyheter