Hopp til innhold

– Det tok mange år før jeg forsto hvor farlig det kan være for barna

Da Gro Harlem Brundtland var fersk miljøvernminister i 1974 fikk familien hennes massiv oppmerksomhet. Nå går «landsmoderen» ut med et klart råd til dagens politikere.

DELER ERFARINGER: Gjennom tre perioder og nesten ti år styrte Gro Harlem Brundtland landet vårt.

– Jeg var naiv til hvordan jeg skulle forholde meg til pressen i starten. Som 35-åring med fire barn.

I ti år, over tre perioder, mellom 1981 til 1996 var Arbeiderparti-politikeren Brundtland statsminister. Norges første kvinnelige statsminister.

Men prisen var høy. Både for å bane vei for norske kvinner i politikken. Men også for familien.

Advarer politikere

Brundtland minnes at pressen stadig stod utenfor døra deres hjemme.

– Det tok mange år før jeg forstod hvor potensielt farlig det var for barna. Fordi de beskyttet meg på den tiden da jeg var minister og fortalte ikke hva de opplevde, sier Brundtland i NRK-serien «Da vi styrte landet».

– Først da barna var voksne fortalte de om vonde opplevelser på skolen, på speideren og i militæret. Min eldste sønn ble herjet med av offiserene og måtte stå til ansvar for det jeg sa og gjorde som statsminister.

Derfor har Brundtland i ettertid rådet yngre politikere til å i større grad verne om privatlivet og familien.

– Barna har ikke stilt til valg og har rett til et privatliv. Vi må være forsiktige, sier Brundtland.

Hareide: – Viktig tema

Knut Arild Hareide avgir stemmen med familien i stortingsvalget 2017

MED TIL STEMMELOKALET: Tord Olav (2) fulgte med da foreldrene Knut Arild Hareide og Lisa Marie Larsen avga sine stemmer ved stortingsvalget i høst.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg synes det er flott at Gro tar opp dette. Det er en viktig problemstilling hun løfter frem, sier KrF-leder og tobarnspappa Knut Arild Hareide.

Selv har han datteren Sara Margrete (4) og sønnen Tord Olav (2).

Han sier erfarne politikere ga ham gode råd om hvordan han skulle skjerme barna best mulig fra den massive medieoppmerksomheten:

– De var veldig tydelige og ba meg være bevisst på dette, sier Hareide.

Han tror folk er mer oppmerksomme på denne problemstillingen i dag, enn da Brundtland var toppolitiker - og viser til hendelsen den ene sønnen til Brundtland ble utsatt for i militæret.

– Jeg håper ikke offiserer i militæret ville gjort det samme i dag. Jeg tror folk er mer bevisst på dette nå, sier Hareide.

Huitfeldt: – Gro fikk voldsom oppmerksomhet

– Jeg har lært dette av Gro: Jeg snakker aldri om barna mine i offentligheten, sier Anniken Huitfeldt (Ap), som leder forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.

Som trebarnsmamma til Lars (16), Ida (14) og Iver (12) har hun kombinert et politikerliv i søkelyset med en hektisk familiehverdag i mange år.

Da har også barna fått merke at hun har vært i offentlighetens søkelys.

Huitfeldt forteller om en gang hun kjørte barna hjem fra barnehagen, da de hørte på en radiodebatt som også handlet om henne:

– Det var det en som sa at jeg ikke burde være kulturminister, fordi jeg heller ville prioritere barnas fotballkamper foran premierer. Da reagerte barna i baksetet og spurte barna: Mamma, snakker de om deg? sier Huitfeldt.

Huitfelt tror imidlertid familien til Brundtland var langt mer utsatt for oppmerksomhet enn det dagens politikerbarn er.

I tillegg var det langt færre kjendiser på den tiden i mediebildet enn nå, mener Huitfeldt.

– Gro gikk foran. Hun var landets første kvinnelige statsminister. Derfor fikk også familien hennes også voldsom oppmerksomhet, sier Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt

OGSÅ VANT MED SØKELYSET: Stortingspolitikeren Anniken Huitfeldt (Ap) har lang erfaring med å skjerme barna fra oppmerksomheten politikerlivet gir.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Snakker om sønnen

I serien snakker også Gro Harlem Brundtland om den vanskelige tiden etter at sønnen hennes Jørgen tok sitt eget liv, 25 år gammel.

– De få ukene fra vår sønn døde til landsmøtet det året var noen tøffe uker, forteller Brundtland.

På landsmøtet i 1992 trakk en beveget Brundtland seg som partileder for Arbeiderpartiet.

Men hun fortsatte som statsminister.

– Det å komme tilbake til normalen skjedde gradvis. Det var først og fremst følelseslivet som ble rammet og ikke tankevirksomheten. Selv om det hele tiden ligger en dybde av sorg under, sier Brundtland.

GRO OM SØNNEN: I serien snakker også Gro Harlem Brundtland om den vanskelige tiden etter at sønnen hennes Jørgen tok sitt eget liv, 25 år gammel.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.