Hopp til innhold

Greta Thunberg øker boksalget

Den internasjonale bokbransjen melder om en kraftig økning i salget av barne- og ungdomsbøker om klimaet. Og det er det en svensk 16-åring som får æren for.

Klimademonstrasjon

ENGASJERER: Greta Thunberg

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Engelske forleggere kaller fenomenet enkelt og greit for «Greta Thunberg-effekten».

Ifølge den britiske avisen The Guardian har både antallet bøker om klima for barn og unge, og salget av disse bøkene, doblet seg i England i løpet av de siste tolv månedene.

Mange gode klimabøker

Anne Cathrine Straume, NRKs barnebokanmelder, har sett en klar interesse for barnebøker med klima som tema de siste årene.

– Det har allerede kommet gode, norske bøker om miljøutfordringene for barn i år, sier Straume.

Anne Cathrine Straume

SER TENDENS: Anne Cathrine Straume, NRKs bokanmelder, har lagt merke til at miljøproblematikken har inntatt barnebøkene de siste årene.

Foto: Javier Auris / NRK

Hun mener at interessen for å ta vare på kloden har eksplodert, ikke minst som en følge av Greta Thunbergs sterke engasjement.

– Både i bildebøkene for de aller minste og i ungdomsromanene finner vi klimakrisen som tema, enten helt konkret, eller som et bakteppe for handlingen. Det nye nå er flere faktabøker om miljøet spesielt rettet mot barn, sier Straume.

Les Anne Cathrines miljøboktips i faktaboksen.

Manglende effekt i Norge

– Selv om vi ikke har så mange bøker om klima for barn akkurat nå, så vet vi at det kommer, og at det skrives bøker om det, forteller Sverre Henmo.

Han er forlagssjef for barn og ungdom i Aschehoug, og kan fortelle at han ikke har merket noen salgsøkning av barnebøker om klima, men ser ikke bort ifra at trenden kan komme hit også.

– Etter hvert kommer bøker med klimaspørsmål som bakteppe til å bli en naturlig del av barnelitteraturen, sier Henmo.

Mer om miljøet

Samlaget har heller ikke merket en økning i salgstallet for slike bøker, men opplyser at de gir ut flere titler.

– Vi har tidligere gitt ut flere bøker om temaet, for eksempel «Når det regnar i Afrika» av Erna Osland og «Bouvetøya 2052» av Lars Mæhle. Vi kommer til å gi ut flere bøker om temaet allerede neste år, sier Mari Reinholdt Aas, salgs- og markedskonsulent for barne- og ungdomsbøker i Samlaget.

Kulturstrøm

  • Også Nederland sier nei til TikTok

    Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

    TikTok
  • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

    Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

    – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

    Hun mottok NSMs vurdering mandag.

    Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

    TikTok
    Foto: LOIC VENANCE / AFP