NRK Meny
Normal

Gresk minister tror 90-tallshit handler om kona

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis går langt i å bekrefte spekulasjonene om at inspirasjonen til britpopslageren «Common People» er kona Danae Stratou.

Danae Stratou, Yanis Varoufakis og Jarvis Cocker

HELT VANLIGE FOLK: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis mener kona Danae Stratou (t.v.) kan ha vært inspirasjonen til Jarvis Cockers (t.h.) «Common People».

Foto: Alkis Konstantinidis / Chris Pizzello / Reuters / AP

«She came from Greece she had a thirst for knowledge / She studied sculpture at Saint Martins College / that's where I / caught her eye.»

Slik starter britpopveteranene Pulps største hit, «Common People» fra 1995.

Sangen handler om jeg-personens møte med en rik, kvinnelig utenlandsstudent som ønsker å oppleve livet til «vanlige folk», et fenomen som ofte litt nedsettende kalles klasseturisme.

Traff overklassekvinne på skulpturkurs

I et intervju med musikkmagasinet NME i 2013 lettet vokalist Jarvis Cocker litt på sløret og fortalte om inspirasjonen til låten.

Pulp-frontmannen foralte at han møtte kvinnen på et skulpturkurs på kunstskolen Central Saint Martin's College i London sent på åttitallet.

Overfor Cocker uttrykte kvinnen et ønske om å flytte til østkantbydelen Hackney for å «leve som vanlige folk».

Pulp-vokalisten har imidlertid aldri fortalt hva kvinnen het, eller om hun virkelig var gresk.

– Var eneste greker på Saint Martins

Forrige uke mente en gresk avis å ha funnet ut at inspirasjonen til sangen var kunstneren Danae Stratou, kona til finansminister Yanis Varoufakis, som kom til makten etter venstrepartiet Syrizas valgseier i januar. Ifølge sin egen biografi studerte Stratou ved Saint Martins samtidig som Cocker.

I låten hevdes det også at kvinnens far var svært rik, noe som passer godt med virkeligheten: Danae Stratou er datter av tekstilmagnaten Phaidon Stratos.

Før helga gikk Varoufakis selv langt i å bekrefte spekulasjonene i et intervju med BBC.

– Vel, jeg ville ikke ha kjent henne den gang da. Men jeg vet at hun var den eneste greske studenten ved Saint Martins på den tida. Og jeg vet fra egen erfaring hvor fascinerende hun er, sa Varoufakis.

Det er ikke nødvendigvis dermed slik at siste ord er sagt. Den kypriotiske kunstneren Katerina Kana har tidligere hevdet å være inspirasjonen til låten. På 2000-tallet mente et BBC-dokumentarteam å ha funnet kvinnen, men funnet ble tilbakevist av Cocker selv.