NRK Meny
Normal

Eksperter: Syriza har levd i en fantasiverden

Hellas venstreradikale regjeringsparti Syriza sliter med å forklare sine velgere den nye avtalen mellom eurolandene og Hellas, mener eksperter.

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis sammen med Spanias Luis de Guindos og Frankrikes Mich

Det var god stemning og brede smil da Spanias finansminister Luis de Guindos (t.v.) og Frankrikes Michel Sapin snakket med Hellas sin nye finansminister Yanis Varoufakis etter møtet i Brussel i går.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Den greske regjeringen har levd i en fantasiverden. Med denne avtalen er regjeringen rammet av en dose virkelighet, sier Ulrik Bie, sjeføkonom i den danske banken Nykredit, til nyhetsbyrået Ritzau.

I går ble det klart at eurolandene vil forlenge låneprogrammet til Hellas med fire måneder, men grekerne må love ikke å innføre ensidige tiltak som vil virke negativt inn på stabilitet og balanse. Dermed blir det vanskelig å kvitte seg med økonomiske innstrammingstiltak, slik Syriza har lovet både før og etter valget. Overvåkingen fra långiverne fortsetter.

– Grekerne fikk ikke det de kom etter. Sett med greske øyne, er det naturligvis dumt. Det blir ikke enkelt for regjeringen å overbevise velgerne om at dette er en god avtale, sier Jacob Graven, sjeføkonom i Sydbank.

Forklaringsproblem

Også den tyske finansministeren mener regjeringen i Aten nå får et forklaringsproblem overfor sine velgere.

– Det å være i regjering er et møte med virkeligheten, og virkeligheten er ofte ikke så fin som en drøm, sa den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, til journalister i Brussel.

Alexis Tsipras og hans regjering vil ikke få noen krisepenger før grekerne innfrir vilkårene i kriseprogrammet, understreker Schäuble.

– Grekerne får helt sikkert vanskeligheter med å forklare avtalen til sine velgere, sa tyskeren ifølge Reuters.

Gresk versjon

Hellas' finansminister var opptatt av å fremstille avtalen som en gresk seier.

– Vi får et forhold mellom likeverdige. Vi legger dagene bak oss der reformer ble diktert, men ikke fulgt. Fra i dag av er vi medforfattere av vår egen skjebne, sa Yanis Varoufakis som kom til Brussel med et håp om seks måneders forlengelse.

Grekerne har også forpliktet seg til å innfri alle økonomiske forpliktelser overfor kreditorene. Og de skal fortsatt overvåkes av de internasjonale långiverne, selv om de får litt større slingringsmonn i kravet til budsjettoverskudd.

Låneprogrammet på til sammen 240 milliarder euro har holdt den greske økonomien flytende siden 2010, men den europeiske delen av det utløper ved månedsskiftet. Uten noen forlengelse har markedet fryktet fullt kaos, statskonkurs og uttreden av euroen for grekerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt