Normal

Oskar Sandven Lundevold: – Greit å spille forelska og usikker

Oskar Sandven Lundevold brukte egne erfaringer og tanker da han tolket rollen som unge Barnum i «Halvbroren», også da han var forelska og usikker.

Oskar Sandven Lundevold og Frank Kjosås

Oskar Sandven Lundevold som unge Barnum. Han spiller mye mot Frank Kjosås som Fred, en skuespiller han ser opp til.

Foto: Monster / NRK

Halvbroren har fått strålende kritikker og høstet priser og lovord fra flere hold. Spesielt skuespillerprestasjonene har blitt trukket fram, deriblant 16 år gamle Oskar Sandven Lundevold. Han spiller rollen som unge Barnum på 60-tallet, en rolle han fikk foran mange andre håpefulle etter tre auditionrunder.

– I den første runden måtte jeg improvisere en gitt scene. Jeg måtte fortelle moren min at jeg hadde sølt noe på dataen hennes hvor hun hadde masse viktig informasjon til et foredrag, sier han til NRK.no.

Lundevold jobbet seg gjennom alle auditionene, og etter den tredje runden var rollen hans.

Lærte av de andre

«Halvbroren» er 16-åringens debut på TV-skjermen, men han har litt erfaring fra teaterscenen fra før, og går nå første året på dramalinja ved Greveskogen Videregående Skole.

– Jeg lærer ved å se på andre unge skuespillere i filmer, og med hjelp fra de andre flinke skuespillerne på settet, sier han.

Og kollegene, de har bare lovord å si om Lundevold.

– Oskar er en veldig intuitiv skuespiller, han kjenner med en gang når noe fungerer og ikke fungerer. Han er veldig musikalsk, også er han en ung mann med et veldig stort hjerte, sier Mariann Hole, som spiller Barnums mor Vera, til Dagsrevyen.

Ser opp til Frank Kjosås


I mange av scenene fra 60-tallet, spiller Lundevold mot Frank Kjosås som er storebroren Fred. Brødrene har et helt spesielt forhold, og Lundevold syntes det var lett å spille mot erfarne Kjosås.

– Det var veldig bra å spille mot Frank. Jeg synes han er veldig flink, og ser opp til han. Frank hjalp meg masse på settet, både når det gjaldt måter å spille på og andre ting, og ga meg råd underveis. Det var ganske enkelt å fokusere når jeg spilte mot han, sier Lundevold.

De to har mange nære scener, og han sier det bare var å se hverandre i øynene og bli fokusert så gikk det litt av seg selv.

Egne erfaringer


Nicolai Cleve Broch spiller Barnum som voksen på 80-tallet, og han har tidligere fortalt NRK.no at han og Lundevold jobbet sammen for å finne felles referanser til Barnum.

– Vi hadde ingen spesielle triks, men vi lagde noen kjennemerker. Oskar følte nok også på den melankolien og følelsen av å ikke strekke til, sa Broch.

Cleve Broch har sagt at han la noen av sine egne komplekser i rollen som Barnum, og også Lundevold har brukt egne erfaringer under innspillingen. Blant annet spiller han usikker og sjenert med en gryende forelskelse i venninnen Vivian.

– Det var ganske greit å spille forelska og usikker. Jeg er jo det jeg også innimellom, som de fleste ungdommer er. Da kunne jeg bruke egne erfaringer og tanker, sier han.

Det var likevel en større utfordring å spille på hele følelsesregisteret, spesielt i scenen der faren Arnold dør.

– Det krevde en del følelser, i hvert fall fra min side. Jeg prøvde å leve meg så godt inn i karakteren som mulig, og prøvde å være den mer enn jeg spilte den. Da var det lettere å få fram følelsene, forteller han.

– Litt pinlig


Som fersk TV-skuespiller var det også uvant å skulle spille inn scener alene med mange mennesker rundt seg.

– Hvis jeg for eksempel skulle løpe over en gate alene og det var mange statister som sto og så på, var det litt pinlig, sier han.

Men scenene gikk bra, og Lundevold forteller om god stemning på settet.

– Det var gøy at vi spilte så mye med hverandre, og det ble så godt stemning mellom opptakene at det ble lettere å spille når kameraet gikk. Vi vitsa mye, fortalte historier, koste oss og hadde det morsomt. Det var ikke noe stivt forhold, og det synes jeg var bra, sier han.

Syv måneder med innspilling ga Lundevold mersmak, og han sier han absolutt vil fortsette med drama og teater.

– Jeg synes det er gøy, men tar hver dag som det kommer. Jeg vil absolutt fortsette med både teater og film. Det er veldig forskjellig, men jeg liker begge deler.

Produsent i Monster, Håkon Briseid, har tro på at den unge skuespilleren kan gjøre det bra i fremtiden.

– Han fremstår som en som har mye erfaring, tross sin unge alder, og han er veldig profesjonell. Jeg tror at hvis Oskar satser på skuespilleryrket, noe jeg tror han kommer til å gjøre, har han en stor karriere foran seg, sier han.

Kulturstrøm

 • Ravatn testet filosofi og skrev bok

  I Agnes Ravatns nye bok, «Stoisk uro» ville forfatteren utforske den filosofiske regningen stoismen, som hadde sin storhetstid rundt år 0, og går ut på å akseptere sin skjebne. – For oss blir det med å bare godta alt veldig passivt. Men jeg fant noe hos stoikerne som resonnerte. De snakker om nærvær og det å være fullt og helt til stede som nøkkelen til det gode liv, sier Ravatn til NTB. Hun valgte å flytte fra Oslo til et småbruk for tre år siden for å skrive.

  Agnes Ravatn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema
 • Skal opptre under Superbowl 2019

  Den amerikanske popgruppa Maroon 5 skal spele under neste års Superbowl-finale i Atlanta, 3. februar 2019, melder Hollywood Reporter. Lady Gagas minikonsert frå finalen i 2017 er sagt å vere den mest sette konserten gjennom tidene med over 150 millionar sjåarar under TV-sendinga.

  Adam Levine, James Valentine
  Foto: Amy Harris / AP