Green Days punkrockopera til Oslo

Green Day kommer til Norge 12. oktober og har med seg sin nye punkrockopera til Oslo Spektrum.

Green Day

Green Day kommer til Norge 12. oktober.

Foto: K&U / K&U

Green Day: «21st Century Breakdown»

Green Day kommer til Norge 12. oktober og har med seg punkrockoperaen «21st Century Breakdown», som slippes på plate 15. mai.

Foto: K&U / K&U

Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong.

Det handler om å reflektere over hva som har skjedd de siste tre årene, og sette melodi til det med noen sterke uttalelser, har frontmann og låtskriver Billie Joe Armstrong.

Foto: Stephen Chernin / AP
Nett-tv:

Bak kamera med Green Day (Topp 20, 2005)

Trioen solgte 12 millioner plater av sin forrige plate «American Idiot» fra 2004, også det et konseptalbum. Nå er de tilbake med «21st Century Breakdown», som slippes 15. mai, og forventningene er store.

«Enda mer ambisiøst»

– Vi kunne tatt et steg til siden, eller vi kunne vende tilbake til røttene våre. Vi valgte å bevege oss fremover. Det handler om å reflektere over hva som har skjedd de siste tre årene, og sette melodi til det med noen sterke uttalelser, har frontmann og låtskriver Billie Joe Armstrong sagt om hvor Green Day valgte å gå med sin nye utgivelse.

Allerede har Rolling Stone kalt albumet «enda mer ambisiøst enn «American Idiot», såvel som «en plate med evige punkidealer».

«21st Century Breakdown», som er produsert av Butch Vig, kjent fra arbeid med band som Nirvana, Smashing Pumpkins og sitt eget Garbage, er delt opp i tre: «Heroes and Cons», «Charlatans and Saints» og «Horseshoes and Handgrenades». Gjennom det hele følger lytterne det unge paret Christian og Gloria gjennom vårt århundre og deres opp- og nedturer.

Første singel ut fra albumet er «Know Your Enemy».

– Som god vin

Arrangør Peer Osmundsvaag i Atomic Agency er fornøyd med å få Green Day til Norge, og skryter av dem som liveband:

– Green Day er et band som modnes som god vin. De seneste årene har gruppen levert sine aller beste plater og turnéer, og det er ikke dårlig for et band som har spilt sammen i mer enn tjue år, sier han.

Green Day slo igjennom for fullt i 1994 med albumet «Dookie» som inneholdt hitsingler som «Basket Case», «Longview» og «When I Come Around». Punkrockerne var et forfriskende alternativ til den regjerende grungetrenden, og vant en Grammy for sin debut.

Selv om bandet – som består av Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt og Tré Cool – holdt koken, var det først ti år senere – med 2004s «American Idiot» – at de matchet debutens popularitet. Denne første rockeoperaen ut fra punktrioen er kalt en moderne klassiker, og vant dem to Grammy-priser.

Tilsammen har Green Day solgt 65 millioner plater på verdensbasis.
Billettsalget til Oslo-konserten starter 4. mai.

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter