Green Days punkrockopera til Oslo

Green Day kommer til Norge 12. oktober og har med seg sin nye punkrockopera til Oslo Spektrum.

Green Day

Green Day kommer til Norge 12. oktober.

Foto: K&U / K&U

Green Day: «21st Century Breakdown»

Green Day kommer til Norge 12. oktober og har med seg punkrockoperaen «21st Century Breakdown», som slippes på plate 15. mai.

Foto: K&U / K&U

Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong.

Det handler om å reflektere over hva som har skjedd de siste tre årene, og sette melodi til det med noen sterke uttalelser, har frontmann og låtskriver Billie Joe Armstrong.

Foto: Stephen Chernin / AP
Nett-tv:

Bak kamera med Green Day (Topp 20, 2005)

Trioen solgte 12 millioner plater av sin forrige plate «American Idiot» fra 2004, også det et konseptalbum. Nå er de tilbake med «21st Century Breakdown», som slippes 15. mai, og forventningene er store.

«Enda mer ambisiøst»

– Vi kunne tatt et steg til siden, eller vi kunne vende tilbake til røttene våre. Vi valgte å bevege oss fremover. Det handler om å reflektere over hva som har skjedd de siste tre årene, og sette melodi til det med noen sterke uttalelser, har frontmann og låtskriver Billie Joe Armstrong sagt om hvor Green Day valgte å gå med sin nye utgivelse.

Allerede har Rolling Stone kalt albumet «enda mer ambisiøst enn «American Idiot», såvel som «en plate med evige punkidealer».

«21st Century Breakdown», som er produsert av Butch Vig, kjent fra arbeid med band som Nirvana, Smashing Pumpkins og sitt eget Garbage, er delt opp i tre: «Heroes and Cons», «Charlatans and Saints» og «Horseshoes and Handgrenades». Gjennom det hele følger lytterne det unge paret Christian og Gloria gjennom vårt århundre og deres opp- og nedturer.

Første singel ut fra albumet er «Know Your Enemy».

– Som god vin

Arrangør Peer Osmundsvaag i Atomic Agency er fornøyd med å få Green Day til Norge, og skryter av dem som liveband:

– Green Day er et band som modnes som god vin. De seneste årene har gruppen levert sine aller beste plater og turnéer, og det er ikke dårlig for et band som har spilt sammen i mer enn tjue år, sier han.

Green Day slo igjennom for fullt i 1994 med albumet «Dookie» som inneholdt hitsingler som «Basket Case», «Longview» og «When I Come Around». Punkrockerne var et forfriskende alternativ til den regjerende grungetrenden, og vant en Grammy for sin debut.

Selv om bandet – som består av Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt og Tré Cool – holdt koken, var det først ti år senere – med 2004s «American Idiot» – at de matchet debutens popularitet. Denne første rockeoperaen ut fra punktrioen er kalt en moderne klassiker, og vant dem to Grammy-priser.

Tilsammen har Green Day solgt 65 millioner plater på verdensbasis.
Billettsalget til Oslo-konserten starter 4. mai.

Kulturstrøm

 • Godt turnéår for Ed Sheeran

  Ed Sheeran tente inn meir pengar på sin turné i år enn nokon annan har gjort på 30 år, ifølgje New Musical Express. Over 4,8 millionar billettar blei selde til «Divide»-turneen. Til saman svarar dette til 432 millionar amerikanske dollar. Tala kjem frå Pollstar, som har målt konsertbillettsal kvart år sidan 1988. Sheeran er også den tredje best betalte musikaren i 2018, berre slått av Coldplay og U2.

  Ed Sheeran
  Foto: MARK BLINCH / NTB Tema
 • Mulig ny nasjonalpark i gammel skog

  Like utenfor Oslo ligger Østmarka, som kan bli ny nasjonalpark i Norge. Idéen er gammel, men det var miljø- og klimaminister Ola Elvestuen som ba om vurdering i vår. Nå er fylkesmannens rapport klar. Den sier at Østmarka inneholder så mye biologisk gammel skog på så store områder at det er aktuelt med nasjonalpark. – Vår vurdering er at naturverdiene er store nok til at Østmarka oppfyller kravene, sier fylkesmiljøvernsjef Ellen Lien i en pressemelding. Neste steg i prosessen er konsekvensutredning og høringsrunde med dem som bruker skogen.

  Østmarka
  Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Flere kulturnyheter