Hopp til innhold

– Hele verden kommer til Ålesund

Fans fra ulike steder i Norge og verden har blitt lokket til Ålesund når Green Day står på scenen. – Det er viktig at slike konserter blir arrangert utenfor de store byene, mener kulturkommentator.

Publikum er klare for Green Day og Weezer-konsert i Ålesund.

FRA HELE VERDEN: Det hadde kommet fans fra flere steder i Norge, men også land som Danmark, Sverige og Canada for å få med seg konserten.

Foto: Oda Flaten Lødemel / NRK

18. 000 musikkglade folk fra hele landet og store deler av verden hadde kommet til sunnmørsbyen for å få med seg rockebandet Green Day i Ålesund torsdag kveld.

Runar Rørheim Bru (tv) og Fredrik Kristensen (th)i køa til Green Day.

GLEDET SEG: Runar Rørheim Bru og Fredrik Kristensen hadde reist fra Oslo for å få med seg Green Day-konserten i Ålesund.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Kompisene Runar Rørheim Bru og Fredrik Kristensen hadde reist fra Oslo.

– Green Day var den første rockekonserten jeg var på. Det var i 2010 da jeg var 11 år. Siden har jeg vært blodfan og hatt lyst til å se de igjen, så jeg har gleder meg mye, sier Fredrik.

– Jeg hører mest på Weezer, som skal spille først, men tror det blir en veldig bra konsert, sa Runar før konsertstart.

Da bandet gikk på scenen i 20.00-tida var det til full jubel fra publikum.

– Det tok to år, men nå er vi endelig her, ropte vokalisten fra scenen.

Etter konserten var det mange smilende fjes som gikk ut av Color Line Stadion. En av de som var fornøgd med konserten var Tommy Vestre.

– Jeg blir aldri lei av å høre på de. Det var veldig gøy å få oppleve de her i Ålesund og jeg håper at det blir flere slike konserter fremover. Jeg har venner fra hele Norge som har kommet hit for denne konserten, sier han.

Green Day i Ålesund

Publikum klare for Green Day i Ålesund.

Green Day i  Ålesund

Green Day på scenen på Color Line Stadion i Ålesund.

Green Day i Ålesund

Vokalisten i Green Day på scenen.

Publikum på Green Day-konsert i Ålesund

Fans kommer fra hele verden for å se konserten.

Publikum på Green Day-konsert i Ålesund

Mange hadde tatt turen til Ålesund for å se Weezer og Green Day.

Publikum på Green Day-konsert i Ålesund

18.000 billetter har blitt solgt til konserten.

Green Day Ålesund

Største konserten i Ålesund

Konsertarrangør Momentium har de siste årene arrangert flere store festivaler og konserter med artister som blant annet Sting, Elton John og Bryan Adams. Men de har aldri arrangert en så stor konsert før.

– Å få store Green Day hit til lille Ålesund blir veldig gøy. At 18.000 kommer hit er fantastisk, sier presseansvarlig i konsertarrangøren Momentium, Terje Erstad.

Terje Erstad, presseansvarlig i Momentium.

FANS: Terje Erstad i Momentium sier at dette er den største enkeltkonserten de har arrangert i Ålesund.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

Dette er første gang Green Day spiller en konsert i Norge utenfor Oslo. Konserten skulle egentlig være 31. mai 2020, men har blitt utsatt to ganger på grunn av koronapandemien.

Likevel har interessen for konserten har vært stor, sier Erstad. Godt over halvparten av billettene er solgt til publikummere som kommer utenfra regionen.

– Vi ser på billettsalget at folk kommer fra hele Norge, men egentlig også fra hele verden, sier han og legger til:

– Kanskje fans fra utlandet som blir med bandet til Europa for én konsert velger Ålesund fordi det er en litt annerledes by enn de store, mest vanlige, de spiller i.

Scenen Green Day skal spille på i Ålesund torsdag 9.6.22.

Konsertarrangøren Momentium har aldri rigget til en større scene i Jugendbyen. Konserten arrangeres her på Color Line Stadion.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

Gir ringvirkninger til hele regionen

Ålesund er en liten by sammenlignet med de andre stedene Green Day skal til i løpet av Europa-turnen. Blant disse er storbyene Milano, London og Paris.

Kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, sier det er viktig at slike konserter også blir arrangert utenfor de store byene. Hun sier at artister er villige til å dra nesten hvor som helst så lenge det er publikummere og konsertkompetanse på stedet de drar til.

Sigrid Hvidsten

VIKTIG: Kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, sier at det har blitt opparbeidet svært god arrangørkompetanse mange steder i landet de siste årene.

Foto: JHV / Dagbladet

Norge er et langstrakt land. Det kan ikke være slik at man må dra til Oslo hver gang man skal på konsert. De siste årene har det blitt opparbeidet seg svært god arrangørkompetanse mange steder i landet. Det er utrolig viktig for oss som kulturnasjon.

Det at så mange tar turen til Ålesund får også ringvirkninger for hele regionen. Flere av byens hotell og overnattingssteder er fullbooket, og mange måtte langt ut om byens grenser for å finne overnatting. Hvidsten tror at den positive effekten som slike arrangement har, ble glemt under pandemien.

At en by har et fungerende kulturliv er utrolig viktig for aktører som hotellbransjen, restaurantbransjen, utelivsbransjen. Det er også viktig for næringslivet at kulturlivet fungerer som en slags motor i byen.

Les også: Festivalar om gjenopninga: – Det er heilt fantastisk

Alan Walker avslutter med fyrverkeri under Jugendfest 2018 på Color Line Stadion i Ålesund.
Alan Walker avslutter med fyrverkeri under Jugendfest 2018 på Color Line Stadion i Ålesund.

Populære i flere tiår

Det amerikanske punkbandet hadde sitt gjennombrudd tidlig på 90-tallet, og har siden da solgt over 80 millioner plater verden over. Ifølge Wikipedia er det et av verdens mestselgende band i sin sjanger.

Green Day har mottatt flere Grammy-priser for musikken deres og har spilt konserter verden over i flere tiår.

Hvidsten tror det er flere grunner til at Green Day har klart å holde seg aktuelle over lengre tid.

Jeg tror det handler om kombinasjonen fengende punklåter og forrykende livekonserter. Siden de også har med seg Weezer, så er det jo nittitallet som kommer på besøk til Ålesund i dag. Det tror jeg kan funke veldig bra, sier hun.

Green Day

GREEN DAY: Det amerikanske punkbandet Green Day står på scenen i Ålesund torsdag kveld.

Foto: Pamela Littky