Gnothi Seauton

er gresk og betyr «kjenn deg selv»
Orakelet i Delfi sa at Sokrates var den viseste i landet, men han kan ha tolket denne leveregelen annerledes enn andre greske menn.
Kanskje det var grunnen til at han havna i trøbbel?

Sokrates (foto Wikipedia)
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Hvordan jazz kan forandre ditt liv, del 2

Kairefon
En av tjommiene til Sokrates gikk hele veien fra Athen til Delfi for å konsultere orakelet. Han het Kairefon og Sokrates omtaler ham som en av sine gode venner. Spørsmålet var «Hvem er den viseste av alle menn?» Pythia skal ha svart: «Sokrates er den viseste av alle menn.» Sokrates skal ha reagert med å prøve å vise at orakelet tok feil. «Det må være fordi jeg er den eneste som vet at jeg intet vet» skal han ha sagt.

Dagens lesere tolker gjerne utsagnet «kjenn deg selv» som en oppfordring til å skaffe seg selvinnsikt, et selvstendig ståsted. Men det er ikke sikkert athenerne var av samme oppfatning. Bettany Hughes i boka « The Hemlock Cup » skriver:

 • «For grekerne – og husk at til orakelet i Delfi reiste greske menn fra alle samfunnslag og alle familier, for grekerne betydde kjenn deg selv det samme som kjenn din plass: Ikke overgå deg selv, vit hvor du kommer fra og hvike grenser du har. For grekere i fjerde og femte århundre var kjenn deg selv en frase som pekte på at alle har grenser de må akte på.
 • Men det ser ikke ut til at Sokrates tolket kjenn deg selv på denne måten. ”Den som vil forandre verden må forandre seg selv» Filosofen Sokrates tolkning er paradoksal.
 • «Vit at det er sterke grenser for hva du kan tillate deg – men ikke slå deg til ro med folk som vil fortelle deg hvem du er. Du kjenner deg selv i de forholdene du har til andre. Du skal forstå deg selv ved å akte og elske dine medmennesker. Vit at du intet vet!» (Hughes s 194)

Og så da?
Nei, ikke noe spesielt. Annet enn at hvis Hughes har rett i at Sokrates tolket «kjenn deg selv» som noe annet og mer potent frigjørende enn «skomaker, bli ved din lest» så ville han ha ergret de Store.

Vi andre, vi små – kan han jo more… (humm-humm)

Musikken:
Knut Borge presenterer to av Paul Desmonds flotte innspillinger denne uken. Hvis du bruker Spotify kan du høre musikken i sin helhet her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Nuages

2: Desmond Blue

Her har vi Paul Desmond fra Jazzfestivalen i Monterey, 1975

Kulturstrøm

 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.