Hopp til innhold

Gnothi Seauton

er gresk og betyr «kjenn deg selv»
Orakelet i Delfi sa at Sokrates var den viseste i landet, men han kan ha tolket denne leveregelen annerledes enn andre greske menn.
Kanskje det var grunnen til at han havna i trøbbel?

Sokrates (foto Wikipedia)
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Hvordan jazz kan forandre ditt liv, del 2

Kairefon
En av tjommiene til Sokrates gikk hele veien fra Athen til Delfi for å konsultere orakelet. Han het Kairefon og Sokrates omtaler ham som en av sine gode venner. Spørsmålet var «Hvem er den viseste av alle menn?» Pythia skal ha svart: «Sokrates er den viseste av alle menn.» Sokrates skal ha reagert med å prøve å vise at orakelet tok feil. «Det må være fordi jeg er den eneste som vet at jeg intet vet» skal han ha sagt.

Dagens lesere tolker gjerne utsagnet «kjenn deg selv» som en oppfordring til å skaffe seg selvinnsikt, et selvstendig ståsted. Men det er ikke sikkert athenerne var av samme oppfatning. Bettany Hughes i boka « The Hemlock Cup » skriver:

  • «For grekerne – og husk at til orakelet i Delfi reiste greske menn fra alle samfunnslag og alle familier, for grekerne betydde kjenn deg selv det samme som kjenn din plass: Ikke overgå deg selv, vit hvor du kommer fra og hvike grenser du har. For grekere i fjerde og femte århundre var kjenn deg selv en frase som pekte på at alle har grenser de må akte på.
  • Men det ser ikke ut til at Sokrates tolket kjenn deg selv på denne måten. ”Den som vil forandre verden må forandre seg selv» Filosofen Sokrates tolkning er paradoksal.
  • «Vit at det er sterke grenser for hva du kan tillate deg – men ikke slå deg til ro med folk som vil fortelle deg hvem du er. Du kjenner deg selv i de forholdene du har til andre. Du skal forstå deg selv ved å akte og elske dine medmennesker. Vit at du intet vet!» (Hughes s 194)

Og så da?
Nei, ikke noe spesielt. Annet enn at hvis Hughes har rett i at Sokrates tolket «kjenn deg selv» som noe annet og mer potent frigjørende enn «skomaker, bli ved din lest» så ville han ha ergret de Store.

Vi andre, vi små – kan han jo more… (humm-humm)

Musikken:
Knut Borge presenterer to av Paul Desmonds flotte innspillinger denne uken. Hvis du bruker Spotify kan du høre musikken i sin helhet her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Nuages

2: Desmond Blue

Her har vi Paul Desmond fra Jazzfestivalen i Monterey, 1975

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters