Hopp til innhold

Gjess og filosofi i Regents Park

Midt under opptak av åttende og siste utgave av Studio Sokrates – jazz og filosofi i London dukket det opp en gås.
Og en til.
Nye lyttere er alltid velkomne i Studio Sokrates

Gjess og filosofi i Regents Park
Foto: NRK Lars Nilsen 2005

Velferstaten og lykken

Hendelsen med de to gjessene i Regents Park inneholder en bitteliten kjerne av ironisk sannhet. På femtitallet vokser det opp en generasjon ungdom som for første gang har muligheten til å «shoppe» opplevelser, impulser og erfaringer. Slik våre to fjærkledde beundrere shopper etter mat, og enda mer mat i Regents Park.

Et vesentlig moment i velferdsstaten er nettopp å koble karriere og livsvalg fri fra byrd og klassebakgrunn. En hel generasjon ungdom innser nå at de er sikret en viss økonomisk uavhengighet. Og de er innstilte på å bruke uavhengigheten – med en gang.

Dyden om «utsatt behovstilfredsstillelse», påbudet om å arbeide og spare til man har «gjort seg fortjent» til det man ønsker seg – denne dyden står for fall. Og den befinner seg ennå på god avstand fra vår hverdagsmoralske standard.

Hvis man i dag spør: «Hvor har velferdsstaten ført sine borgere de siste femti årene?» blir svaret: «Rett inn på nærmeste kjøpesenter»

David Hume

Hvis man hadde kunnet spørre David Hume (1711-76) om han kjente til noen fornuftige argumenter for å akseptere eksistensen av Gud ville han umiddelbart ha sagt: «Nei». Hume skrev sine teologiske skrifter omkring 1750 – men han ville ikke ha tekstene publisert før etter sin død.

Hume var en klok mann, han overlot sine skrifter til vennen, økonomen Adam Smith, som i sin tur publiserte dem etter at Hume var gått til de filosofiske jaktmarker.

I tradisjonell teologi har det en viss hevd å anta at Vårherre bidrar vesentlig i våre liv. «Gi oss i dag vårt daglige brød» heter det i Fadervår. Men hva skjer når velferdsstaten de facto sørger for at borgernes bønner blir hørt og innbyggernes primærbehov oppfylte? Uten at de behøver å gå i kirka på søndagene.

Dette skiftet av «forsørger» slår en kile inn i forholdet mellom stat og kirke, forestiller jeg meg.

Man kan si at David Hume er en av flere syttenhundretallsfilosofer hvis tenkning aktualiseres med framveksten av velferdsstaten etter nittenfemti. I England så vel som i de skandinaviske og europeiske demokratiene.

Musikken

Knut Borge presenterer to sjernenummer i denne siste utgaven av Studio Sokrates om jazz og filosofi i London. Tubby Hayes, tenorsaxofonisten, ble ikke mer en 38 år gammel. Men han blåste seg inn til en klar plass blant stjernene på jazzens himmel, blant annet med det nummeret vi spiller i dagens Studio Sokrates; "You for Me".

Johnny Dankworth og Cleo Lane samarbeidet om å kle Shakespeares sonetter i jazzdrakt - "Shall I compare thee to a Summers day?" setter punktum for dette britiske eventyret fra sokratestrioen,

De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.