Hopp til innhold

Gir 35 millioner til nytt Vikingtidsmuseum

Første spadetak på det nye Vikingtidsmuseet kan endelig tas, når ministeren nå lover 35 millioner kroner til nytt museum på Bygdøy. – Et kjempeviktig skritt for å ta vare på verdensarven, sier museumsdirektør.

Vikingtidsmuseet

Det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy vil bestå av et rehabilitert Vikingskipshus og et spektakulært nybygg.

Foto: AART Architects/Statsbygg

Det har vært knyttet stor spenning til om og når det vil bli bevilget penger til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Planene har ligget klare, men pengene til å starte byggingen har latt vente på seg.

Nå lover Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister, 35 millioner kroner til et nytt Vikingtidsmuseum.

– Jeg klarer ikke slutte å smile. Det er en veldig stor glede at regjeringen gir klarsignal og 35 millioner kroner til byggingen av nytt Vikingtidsmuseum, sa Nybø under en pressekonferanse i dag.

nytt vikingtidsmuseum iselin Nybø Svein Stølen

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, skåler for nytt vikingtidsmuseum.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Kjempeviktig skritt for å ta vare på verdensarven

Museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad, har jobbet for å få på plass et nytt museum i mange år, og takket for at han fikk oppleve denne dagen.

– Jeg er nok Norges gladeste mann. Dette er den mest fantastiske gaven noen museumsdirektør som er interessert i historie kunne fått.

Håkon Glørstad

Museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad, er veldig fornøyd med at regjeringen nå gir penger til oppstart av nytt museum.

Foto: Ola S. Hana / NRK

– Dette er en lang kamp som endelig krones med seier. Dette er et kjempeviktig skritt for å ta vare på verdensarven for ettertiden, sier Glørstad.

– Jeg har vært veldig bekymret. Det å ha ansvaret for Norges viktigste nasjonalarv, som vikingskipene på mange måter er, er et ganske stort ansvar.

Er 35 millioner kroner nok?

– Det er nok til en start og for å gjøre alt klart til byggestart, også vil bygget koste en god del mer. Men det er en viktig bevilgning, for det er en forpliktelse fra regjering og storting om at man vil gjøre dette, sier Glørstad til NRK.

– Vårt internasjonale ansvar

Ministeren startet med å understreke hvor viktig Norges vikingtidssamling er for fremtiden.

– Norge har verdens største, beste og mest unike samling fra vikingtiden. Oseberg-skipet er et helt unikt eksempel på det. Det er vårt ansvar å ta vare på disse fantastiske samlingene for ettertiden.

Kan man regne med at det også neste år kommer bevilgninger til å fortsette byggingen?

– Ja, nå sier vi at vi skal bygge museet. Det kommer til å ha en prislapp på i underkant av to milliarder kroner, og det bygget skal på plass. Det vil ta fire-fem år å bygge, men det var viktig å komme i gang med det nå, sier Nybø til NRK.

Trine Skei Grande og Iselin Nybø

Kultur- og likestillingsminister, Trine Skei Grande, og forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, annonserte at regjeringen nå vil gi penger til oppstart av nytt Vikingtidsmuseum.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Kultur- og likestillingsminister, Trine Skei Grande, var tydelig på at dette også er viktig internasjonalt.

– Dette er ikke bare en stor dag for Oslo og for Norge som nasjon, dette er vårt internasjonale ansvar. Dette er en del av vår internasjonale arv, som vi er satt til å forvalte og formidle.

– Det har vært en kamp å få til. Nå er jeg kjempeglad for at vi er i mål med det, og kan si «go», sier Skei Grande.

Har du vært bekymret for at vikingskipene skulle bli mer ødelagt?

– Ja, det har jeg vært veldig bekymret for. Informasjonen om hvordan skipene brytes ned har vært skremmende, og det gjør at vi nå tar tak.

– Det store løftet gjenstår

Selv om regjeringen nå legger 35 millioner kroner på bordet, er ikke Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning, Nina Sandberg, beroliget.

– Det er et fint at det kommer noe penger nå sent i valgkampen, men det store løftet gjenstår, sier Sandberg, som sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité.

Ordføreren på Nesodden Nina Sandberg.

Arbeiderpartiets Nina Sandberg er ikke beroliget av bevilgningen fra regjeringen.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Arbeiderpartiet vil fortsette å presse på at regjeringen må jobbe raskt, for vikingskipene er en uvurderlig kulturarv som nå råtner på rot, sier Sandberg.

Hun viser til at Ap har lagt inn penger til en akutt redningspakke for vikingskipene i sitt alternative budsjett for 2019.

– Det er langt fra 35 millioner i oppstartsmidler til å ha reddet vikingskipene permanent, sier Sandberg.

Vikingskipene brytes ned

Som NRK tidligere har skrevet, slo en internasjonal risikorapport fast i 2012 at vikinggjenstandene på Bygdøy brytes ned slik de er utstilt i dag.

For fem år siden var bildet av vikingskipet Gokstadskipet grønt i fargen. Nå viser fargene gult, rødt og turkis at det har skjedd mye med skipet og at det har seget.

For fem år siden var bildet av vikingskipet Gokstadskipet grønt i fargen. Nå viser fargene gult, rødt og turkis at det har skjedd mye med skipet og at det har seget.

Både riksantikvar, foreninger og museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad, har uttrykt sin bekymring for at norsk kulturarv brytes ned.

– Problemet er at vi lenge har visst at vikingskipene ikke har det godt der de står nå, og vi trenger et nytt bygg for å sikre skipene for fremtiden, sa Glørstad til NRK da det ikke ble gitt penger til nytt museum i statsbudsjettet for 2019.

Riksantikvaren ser på vikingskip

Riksantikvar Hanna Geiran var sjokkert over sprekkene i vikingskipene da hun besøkte museet tidligere i sommer.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Kulturstrøm

  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.