Jazz live fra Tromsø

- Vi får oppleve en stormønstring av dagens nordnorske jazz.  Vokalistene Marit Sandvik og Sigrid Brennhaug pluss fire band blir å høre fra NRKs kulturcruise ombord på MS Trollfjord.   

Sigrid Brennhaug
Foto: Presse

Det er duket for en storstilt mønstring av det ypperste fra vårt nordlige jazzmiljø. Hele 14 musikere skal i ilden, blant dem sangerne Marit Sandvik og Sigrid Brennhaug. Begge bidrar til å fornye jazzrepertoaret ved å framføre jazzklassikere med nordnorske tekster. Programlederne Erling Wicklund og Knut Borge lover fyrverkeri på scenen.

- Dette blir en sjelden dokumentasjon av nordnorsk jazz i dag - på tvers av generasjoner. Vi har med veteranen Marit Sandvik, mangeårig primus motor i jazzens organisasjonsliv i nord. Hun har jobbet som sykepleier i en årrekke, og kombinert dette med utvikling av sin egen jazz-stil basert på bebop- og latintradisjonen. Hun stiller med blant annet mannen sin, Øystein Norvoll, som er en av våre fineste gitarister. Dessuten kommer et nytt gitarfunn, finnmarkingen Victor Wilhelmsen, så her blir det også breaking news.

Kommer med CD

Fred Glesnes Kvartett
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Vi får også høre Glesnes/Ytreberg Quartet, med saksofonist Fred Glesnes og bassist Jørgen Ytreberg i spissen. Bandet slipper forøvrig ny CD i disse dager.

- Glesenes har studert med saksofonisten og komponisten Bob Mintzer, som virkelig har fornyet storbandjazzen. Glesnes leder nå Tromsø Storband, som nylig hadde besøk av trompeter Randy Brecker, etter anbefaling fra nettopp Bob Mintzer.

Dessuten møter vi Norges eneste heltidsansatte jazzgruppe, trioen Link. Programleder Wicklund mener ellers at det finnes en egen nordnorsk "dialekt" i jazzen.  

- Den nordnorske jazzen er nært i slekt med amerikank jazz. Dette er bebop-land, det spilles svingende og rett på sak!

Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.