NRK Meny
Normal

Jazz live fra Tromsø

- Vi får oppleve en stormønstring av dagens nordnorske jazz.  Vokalistene Marit Sandvik og Sigrid Brennhaug pluss fire band blir å høre fra NRKs kulturcruise ombord på MS Trollfjord.   

Sigrid Brennhaug
Foto: Presse

Det er duket for en storstilt mønstring av det ypperste fra vårt nordlige jazzmiljø. Hele 14 musikere skal i ilden, blant dem sangerne Marit Sandvik og Sigrid Brennhaug. Begge bidrar til å fornye jazzrepertoaret ved å framføre jazzklassikere med nordnorske tekster. Programlederne Erling Wicklund og Knut Borge lover fyrverkeri på scenen.

- Dette blir en sjelden dokumentasjon av nordnorsk jazz i dag - på tvers av generasjoner. Vi har med veteranen Marit Sandvik, mangeårig primus motor i jazzens organisasjonsliv i nord. Hun har jobbet som sykepleier i en årrekke, og kombinert dette med utvikling av sin egen jazz-stil basert på bebop- og latintradisjonen. Hun stiller med blant annet mannen sin, Øystein Norvoll, som er en av våre fineste gitarister. Dessuten kommer et nytt gitarfunn, finnmarkingen Victor Wilhelmsen, så her blir det også breaking news.

Kommer med CD

Fred Glesnes Kvartett
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Vi får også høre Glesnes/Ytreberg Quartet, med saksofonist Fred Glesnes og bassist Jørgen Ytreberg i spissen. Bandet slipper forøvrig ny CD i disse dager.

- Glesenes har studert med saksofonisten og komponisten Bob Mintzer, som virkelig har fornyet storbandjazzen. Glesnes leder nå Tromsø Storband, som nylig hadde besøk av trompeter Randy Brecker, etter anbefaling fra nettopp Bob Mintzer.

Dessuten møter vi Norges eneste heltidsansatte jazzgruppe, trioen Link. Programleder Wicklund mener ellers at det finnes en egen nordnorsk "dialekt" i jazzen.  

- Den nordnorske jazzen er nært i slekt med amerikank jazz. Dette er bebop-land, det spilles svingende og rett på sak!