Germany Calling (R)

Seks millioner engelskmenn lyttet på tyskernes propagandasendinger hver dag under krigen. William Joyce, alias «Lord Haw-Haw» ble den mest forhatte programlederen radioens historie.

Lord Haw-haw bak mikrofonen
Foto: BBC

HØR: Jazz og filosofi i Berlin del 5

HØR: William Joyce alias «Lord Haw-Haw» på lufta i propagandasending til England

SE: Jazz og filosofi i Berlin del 5 (video)

Landsforræder uten fedreland..

William Joyce ble født i Brooklyn, New York av engelske foreldre den 24. april 1906. Han hadde amerikansk pass – noe som en stund fortonte seg problematisk for britiske myndigheter da de stilte han for krigsrett i England, høsten 1945. Hvordan anklager og dømmer man en amerikaner for landsforræderi mot England? Hvordan svikter man et land som ikke er ens eget?

Vel. Det var sterk vilje til å få has på William Joyce i Storbritannia. Riksadvokaten, Sir Hartley Shawcross argumenterte med suksess for at Joyce, som hadde tusket til seg et illegalt britisk pass for å få jobb i nazitysklands propagandamaskin, derfor også hadde plikt til lydighet mot Kongen i de årene han hadde arbeidet for nazistene. Det hører med til historien at William Joyce var medlem av British Union of Fascists mens han bodde i England.

3. januar 1946 ble William Joyce hengt i Wandsworth Prison – 39 år gammel.

Lyttertallene felte ham

Det er ikke alltid bra å ha mange lyttere. Radiosendingene som William Joyce ledet daglig i fem år hadde opp til seks millioner engelske tilhørere. Hemmeligheten bak de høye lyttertallene var at «Germany Calling» regelmessig sendte hilsener fra og opplysninger om britiske soldater i tysk fangenskap inne i mellom all antisemittisk propaganda og Churchill-hets. (Kalte Winston Churchill systematisk for «Whisky» Churchill).

Da Joyce ble tatt var han i Flensburg på vei mot Danmark. Et par britiske soldater kom i prat med ham fordi de trodde han var en tysker i sivile klær. Men de hadde ikke utvekslet mange ord før en av britene kjente igjen stemmen hans og spurte:

«Er De Lord Haw-Haw?»

«Nei, jeg er skolelærer. Se her – her har jeg passet mitt»

William tok seg til baklomma for å fiske fram et falskt pass – men den engelske soldaten var nervøs – og trodde han skulle fiske fram en pistol fra lomma. Så løsnet han skudd og traff Lord Haw-Haw i rompa. Derfor viser bildet som ble tatt av arrestasjonen av William Joyce ham liggende på en sykebåre.

William Joyce, arrestert av britiske tropper nær Danmark i 1945
Foto: Wikipedia

William Joyce, alias Lord Haw-haw, skadeskutt og arrestert av britiske soldater nær den danske grensen i mai 1945.

Angret ikke

Bare noen dager før han ble arrestert hadde William Joyce ledet sin siste propagandasending til britiske lyttere. Sterkt påvirket (av alkohol) fortsetter han propagandaen og avslutter med et tårefylt « Es lebe Deutschland, Heil Hitler and farewell » (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken)

Hans siste ord før hengingen var: «I døden, som i levende live har jeg bare forakt for jødene som startet denne siste krigen – og alle de mørkets makter som jødene representerer. Jeg advarer det engelske folk mot Sovjetunionens knusende imperialistiske framferd. Måtte Storbritannia atter bli en stormakt. (…) Jeg er stolt av å dø for mine idealer og jeg er lei for at Englands sønner og døtre har dødd uten å skjønne hva vi sloss for»

Arbeit Macht Frei
Foto: Wikipedia

Theresienstadt - åsted for en gigantisk propagandabløff fra Goebbels og nazistene.

Der Führer schenkt den Juden eine Stadt

I løpet av krigen fikk naziregimet haugevis av «bekymringsmeldinger» som gikk ut på at de innsatte i nazistenes arbeidsleire led. Propagandaminister Joseph Goebbels bestemte høsten 1944 at det skulle lages en kortfilm som viste forholdene i en arbeidsleir, slik de «virkelig». Han valgte en leir i Tsjekkia, Theresienstadt – og ga filmen den usedvanlig frekke tittelen «Der Führer gir jødene en egen by».

Før filmteamet kom til Theresienstadt ble det ryddet opp, bygget falske butikker og caféer og en rekke innsatte ble flyttet til Auschwitz. Det ble til og med organisert et eget jazzorkester, «Die Ghettoswingers» - barna ble instruerte til å rope «Nei, nei – onkel Karol - ikke gi oss sild til middag i dag også» Alt for å overbevise verden om at nazistenes konsentrasjonsleire var av det gode.

På mirakuløst vis er store deler av denne filmen bevart – man kan sogar finne den på det omstridte nettstedet YouTube. Klikk her « Der Führer schenkt den Juden eine Stadt » så kan du se selv. (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken.

Musikken

1: Benny de Weille und sein Orchester: Heute macht die ganze Welt Musik für mich

2: Charlie and his Orchestra: Lambeth Walk

Kulturstrøm

 • Emmy til The Queen's Gambit

  Netflix-serien «The Queen's Gambit» vant Emmy for beste miniserie. Serien handler om Beth Harmon som reiser rundt i verden og spiller sjakk i et mannsdominert miljø.

 • The Crown beste dramaserie

  Den populære TV-serien «The Crown» gjorde leie av bord og tok med seg alle priser i dramakategorier i nattens Emmy-utdeling i Los Angeles.

  Serien ble kåret til vinner av den prestisjefylte kategorien beste dramaserie da film- og TV-stjerner inntok den røde løperen i Los Angeles natt til søndag.

 • Emmy-pris til Johs O'Connor

  Skuespiller Johs O'Connor fikk prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle som prins Charles i Neflix-serien «The Crown». – Å få være med på å lage «The Crown »har vært de to mest givende årene i livet mitt, sa O'Connor da han mottok prisen.

  Josh O'Connor
  Foto: Des Willie / AP