Hopp til innhold

Geir Lundestad

Nobel-direktør Geir Lundestad var gjest i Stjerneklart mandag 15. mars.

Nobel-direktør Geir Lundestad
Foto: Heiko Junge / Scanpix

HØR: Stjerneklart med Geir Lundestad

Geir Lundestad ble født den 17. januar 1945 i Sulitjelma som sønn av rektor Bjarne Lundestad og hans kone Anny Elvine Nilsen-Nygaard. Han vokste opp i Bodø sammen med foreldrene og 4 yngre søsken, dit familien flyttet da Geir var ½ år.

Han fikk tidlig interesse for å lese tidsskrifter og bøker om internasjonale forhold. Han arbeidet som journalist i den lokale avisen og spilte fotball til et såpass høyt nivå som fast plass på Bodø/Glimts juniorlag samt et par kamper for A-laget. Etter grunnutdanningen tok han videregående i Bodø, men brøt av for å være utvekslingselev i Minnesota, USA. Etter å ha fullført videregående i Bodø, dro han til Oslo for å studere på Universitetet.

I 1967 giftet han seg med den to år eldre Aase Synnøve Liland fra Borge på Vestvågøy, som han traff på videregående i Bodø, og i 1970 var han ferdig utdannet cand.philol. med historie som hovedfag. Spesialfeltet ble norsk utenrikspolitikk og moderne internasjonal historie. I 1974 ble han ansatt som førsteamanuensis i historie ved det nyetablerte Universitetet i Tromsø. Der skrev han sin doktoravhandling, «The American Non-Policy Towards Eastern Europe 1943-1947».

I 1979 ble han utnevnt til professor i amerikakunnskap i Tromsø, men hans opphold der ble flere ganger avbrutt av lengre forskningsopphold i USA, ved Harvard University i Massachusetts 1978-79 og 1983 og Woodrow Wilson International Center i Washington DC 1988-89. Mens han var i Tromsø, var han formann i rådet for Norsk Utenrikspolitisk Institutt og prorektor ved Universitetet. Samtidig forfattet han to større forskningsarbeider om Skandinavia og Amerika under den kalde krigen og større trender innen internasjonal politikk siden 1945. Begge brukes som lærebøker ved universiteter og høgskoler i en rekke land. De to siste årene Lundestad bodde i Tromsø, var han professor i historie ved Universitetet.

I 1990 reiste Lundestad til Oslo igjen, denne gang som direktør ved Det Norske Nobelinstitutt og Nobelkomitéens faste sekretær. Han har bygd opp instituttet til å bli en viktig samtidshistorisk forskningsinstitusjon, og selv deltar han hyppig som kommentator og debattant i norske og internasjonale medier. Stillingen ved Nobelinstituttet kombinerer han med et professorat ved Universitetet i Oslo på Institutt for arkeologi, konservering og historiske studier.

Han har skrevet mange bøker og artikler, spesielt om de store imperiers vekst og fall og om USAs forhold til Vest-Europa. Nobelarrangementet hvert år i desember har blitt oppgradert vesentlig under Lundestads ledelse, men han har konsekvent sagt nei til andre verv innen forsvars- eller utenrikspolitikken, som han mener ikke kan forenes med hans høyt profilerte jobb som Nobelinstituttets direktør. Han arbeidet iherdig sammen med Nobelkomitéen for å etablere et fredsprissenter i Oslo, og i 2005 ble et slikt senter åpnet på den gamle Vestbanestasjonen i forbindelse med markeringen av unionsoppløsningens 100-årsjubileum. I 2008 ble Geir Lundestad utnevnt til kommandør av St. Olavs orden for sin samfunnsyttige innstas.

Geir bor på Frogner i Oslo sammen med kona Aase, og har hytte på Tjøme og sommerhus i Borge i Lofoten.

Stjerneklart med Geir Lundestad, NRK P1, mandag 15. mars kl 22.05

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.