NRK Meny
Normal

Gårdsdrift på gamlemåten

Det er desember på Havråtunet på Osterøy. Nye redskaper lages og gamle repareres på denne tiden av året. Noen av dem har vært i bruk i over 200 år.

Verkstedet Havråtun Osterøy
Foto: Frode Fimland / NRK

Som det første området i landet er Havrå fredet som kulturminne, og det eldste huset på tunet er datert til år 1200. I dag drives gården av folk som bor og jobber her. Fremdeles drives det på gamlemåten.

Nygammel redskap

Johannes Torp har bodd på Havrå nesten hele livet. Her læres gårdsdrift fra generasjon til generasjon. Det Johannes lærte av sin far lærer han videre til de som driver gården i dag.

Trau på Havråtun
Foto: Frode Fimland / NRK

På vinterstid brukes mye tid i verkstedet. Gamle redskaper skal repareres og nye lages. Et trau har vært i bruk i bortimot 200 år. Nå skal det gamle tas vare på og nytt skal lages etter mal fra det gamle. 

Kipene er et viktig redskap, og fortsatt i bruk på Havrå. I slike bæres møkk, løv og poteter. Selje brukes til å flette kurven.

Juletreet er tatt i hus og pyntes. 

juletre Havråtunet Osterøy
Foto: Frode Fimland / NRK

God Jul !

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp