Hopp til innhold

Frykter omkamp om kontorplassene i regjeringskvartalet

De ansatte i departementene er redd for at det kan bli enda trangere om plassen enn tidligere fryktet hvis planene om høyhus i regjeringskvartalet blir skrinlagt.

Montasje regjeringskvartalet

Komiteen som skal evaluere de innkomne forslagene for hvordan det regjeringskvartalet skal utformes, leverte i dag sin rapport til Statsbygg.

Rapporten konkluderer blant annet med at det ikke bør bygges skyskrapere i det nye regjeringskvartalet som er høyere enn dagens Høyblokk.

Det bekymrer de tillitsvalgte, som lenge har vært opptatt av at det skal være plass nok i det nye, samlokaliserte regjeringskvartalet.

Frykter for jobbsituasjonen

Bjørn Halvorsen

FRYKTER OMKAMP: Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag mener evalueringsrapporten foreslår omkamp om sentrale arbeidsmiljøprinsipper.

Foto: NTL
Jo Ulltveit-Moe

HAR IKKE KONKLUDERT: Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg mener det ikke er gitt at det vil bli trangere om plassen.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Som NRK tidligere har skrevet, kan det fort bli sprengt kapasitet i det nye regjeringskvartalet, i hvert fall dersom økningen i antall departementsansatte fortsetter i samme takt som den hittil har gjort.

Inger Riis-Johannessen representerer Juristforbundet og Akademikernes medlemmer i brukerutvalget som skal legge premissene for arbeidsplassene i det nye regjeringskvartalet.

Hun er bekymret for at det skal bli trangere om plassen dersom høyden blir redusert.

– Når man går ned på høyde og samtidig har en gitt forutsetning om areal, blir det for liten plass. Da må man vurdere å utvide arealet eller å ta i bruk andre lokaler i nærheten, som dagens R5 og R6.

Hvis ikke mer plass blir stilt til rådighet, frykter hun at det vil gå ut over jobben de ansatte skal gjøre.

– Vi må ha gode arbeidsforhold. Det er mange som jobber med konsentrasjonsarbeid eller personvernsensitive saker eller andre sikkerhetsbehov, sier Riis-Johannessen.

– Forsøk på omkamp

Bekymringen deles av Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenestemannslag.

– Hvis man skal velge mellom arealeffektivitet og en effektiv statsforvaltning, er ikke vi i tvil om hva man bør gå for, sier Halvorsen.

Han mener rapporten inneholder forslag som er et forsøk på omkamp om sentrale prinsipper for arbeidsmiljøet.

– De foreslår underdekning og å gå vekk fra at de ansatte har faste plasser. Det fikk vi en regjeringsbeslutning mot, sier Halvorsen.

Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg forsikrer om at det ikke er konkludert med at det skal være færre kvadratmeter per ansatt i Regjeringskvartalet.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi nå setter oss ned og leser rapporten og ser hvilke forutsetninger som er lagt til grunn der, sier Ulltveit-Moe.

Reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet skal etter planen gjøres ferdig i løpet av 2016. Først når denne er klar, vil det bli lyst ut en ordinær arkitektkonkurranse. Første byggetrinn i det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig i 2024.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP