Frykter miljøfiasko i Bjørvika

Det nye hovedbiblioteket, Deichmann, i Bjørvika kan komme til å bli en fiasko på energisiden, frykter ekspert på miljøbygg.

Nye Bjørvika
Foto: Illustrasjon: Snøhetta/MIR

Det nye Bjørvika i Oslo skulle få Europas mest enerigeffektive næringsbygg. Foreløpig har vi sett lite til dette, sier nestor på miljøbygg, arkitekt Harald Røstvik.

- Jeg må si jeg er overrasket. Det finnes så mange forslag som er tradisjonelle glassbygninger. Glassbygninger gir store utfordringer som overoppheting om sommeren og varmetap om vinteren. Selv om glass er viktig i forhold til dagslys og D-vitaminer, har man gått helt bananas.

Les også: - Skal sette Oslo på verdenskartet

Skuffende dårlige

Arkitektforslagene til nytt hovedbibliotek er skuffende dårlige på energieffektivitet, ifølge Røstvik. Han mener utbyggingen av Bjørvika med eiendomsutviklerne HAV i spissen tydelig har tonet ned målet om å bygge miljøvennlig og bærekraftig.

- Selv den beste glassvegg som kan skaffes i dag, er ti ganger dårligere i forhold til varmetap enn en godt isolert vegg.

Billdegalleri: Se arkitektforslagene

Enorme utfordringer

Det er ikke umulig å bygge energieffektivt i glass, men da må glassarealet reduseres, sier Røstvik.

- Når man bruker glass fra tak til gulv, og noen ganger til og med forbi etasjeskillerne, skaper man enorme utfordringer for driften av bygget.

Deichmanske Valley

Deichmanske Valley

Foto: HAV Eiendom

Påfallende like forslag

Røstvik er skeptisk til at arkitektene som konkurrer om å få det nye hovedbiblioteket i Bjørvika har levert relativt like forslag.

- Enten står det noe i teksen som indikerer at bærekraft likevel ikke er så viktig, eller så er juryen satt sammen på en slik måte at de ikke har kompetanse på bærekraft. Hvis det er tilfellet tar konkurrentene dette rett og slett ikke alvorlig.

Ført bak lyset

Røstvik var en av flere som på forhånd bekymret seg for om bidragene til arkitektkonkurransen om Deichmann, Munch- og Stenersenmuseet ville ta tilstrekkelig hensyn til miljøet. Det gikk galt med Operaen som er solgt inn som et energieffektivt byg med landet største seolcelleanlegg, mener han.

- Faktum er at vi er ført bak lyset. Operaen har et energibehov på over 200 kilowatt timer per kvadratmeter per år. Solcelleanlegget leverer en prosent av strømbehovet i bygget. Det er det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Operaen i Bjørvika

Operaen i Bjørvika.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Skuffet

Da de utvalgte konkurranseforslagene til nye signalbygg ble presentert for halvannen uke siden ble Røstvik skuffet over å finne så mange glassflater som strakk seg fra gulv til tak.

- Mange av løsningene er vakre løsninger og god arkitektur, men de svarer ikke på oppgaven i forhold til bærekraft.

Miljøhensyn ett av kriteriene

Miljøhensyn er ett av seks kriterier juryen er pålagt å vurdere. Eva Hagen er administrerende direktør i eiendomsutvikleren HAV og et av jurymedlemmene i arkitektkonkurransen. Hun mener det er gjort flere grep for å sikre at juryen lander på et utkast som er tjenelig for miljøet.

- Juryen har et team av konsulenter til å vurdere alle forslagene med hensyn til miljø. De skal vurdere blant annet transport- og avfallshåndtering, bygningsmateriale og energibruk.

Vinneren av arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek blir kåret på fredag.

Slik blir nye Bjørvika

Slik blir nye Bjørvika.

Foto: Illustrasjon: Inger Lise Kristensen/PBE

Kulturstrøm

 • Norges Lover ikke lenger på papir

  Norges Lover 1687–2018 kan bli den siste utgave av lovsamlingen slik vi kjenner den, på papir, mellom røde permer, skriver Rett 24. Det juridiske fakultets lovsamlingsfond har besluttet at det ikke vil bli gitt ut flere utgaver på papir, på grunn av sviktende salgstall. Høyres justispolitiske talsmann Peter Frølich reagerer på dette, og har bedt Stortingets presidentskap bevilge penger til å opprettholde produksjonen av papirutgaven av Norges Lover, melder NTB.

  Norges Lover
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Diktbok om drikking revet bort

  Førsteopplaget på 1300 eksemplarer av Martin Svedmans diktbok «Når jeg drikker» ble utsolgt på to uker. Svedman er tørrlagt alkoholiker og har skrevet dikt med utgangspunkt i egne erfaringer. Det er svært sjeldent at en debutant selger ut førsteopplaget, særlig dikt. «Knallsterkt om å bli alkoholiker som barn», skrev Dagbladets anmelder.

  Martin Svedman
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK