Frykter miljøfiasko i Bjørvika

Det nye hovedbiblioteket, Deichmann, i Bjørvika kan komme til å bli en fiasko på energisiden, frykter ekspert på miljøbygg.

Nye Bjørvika
Foto: Illustrasjon: Snøhetta/MIR

Det nye Bjørvika i Oslo skulle få Europas mest enerigeffektive næringsbygg. Foreløpig har vi sett lite til dette, sier nestor på miljøbygg, arkitekt Harald Røstvik.

- Jeg må si jeg er overrasket. Det finnes så mange forslag som er tradisjonelle glassbygninger. Glassbygninger gir store utfordringer som overoppheting om sommeren og varmetap om vinteren. Selv om glass er viktig i forhold til dagslys og D-vitaminer, har man gått helt bananas.

Les også: - Skal sette Oslo på verdenskartet

Skuffende dårlige

Arkitektforslagene til nytt hovedbibliotek er skuffende dårlige på energieffektivitet, ifølge Røstvik. Han mener utbyggingen av Bjørvika med eiendomsutviklerne HAV i spissen tydelig har tonet ned målet om å bygge miljøvennlig og bærekraftig.

- Selv den beste glassvegg som kan skaffes i dag, er ti ganger dårligere i forhold til varmetap enn en godt isolert vegg.

Billdegalleri: Se arkitektforslagene

Enorme utfordringer

Det er ikke umulig å bygge energieffektivt i glass, men da må glassarealet reduseres, sier Røstvik.

- Når man bruker glass fra tak til gulv, og noen ganger til og med forbi etasjeskillerne, skaper man enorme utfordringer for driften av bygget.

Deichmanske Valley

Deichmanske Valley

Foto: HAV Eiendom

Påfallende like forslag

Røstvik er skeptisk til at arkitektene som konkurrer om å få det nye hovedbiblioteket i Bjørvika har levert relativt like forslag.

- Enten står det noe i teksen som indikerer at bærekraft likevel ikke er så viktig, eller så er juryen satt sammen på en slik måte at de ikke har kompetanse på bærekraft. Hvis det er tilfellet tar konkurrentene dette rett og slett ikke alvorlig.

Ført bak lyset

Røstvik var en av flere som på forhånd bekymret seg for om bidragene til arkitektkonkurransen om Deichmann, Munch- og Stenersenmuseet ville ta tilstrekkelig hensyn til miljøet. Det gikk galt med Operaen som er solgt inn som et energieffektivt byg med landet største seolcelleanlegg, mener han.

- Faktum er at vi er ført bak lyset. Operaen har et energibehov på over 200 kilowatt timer per kvadratmeter per år. Solcelleanlegget leverer en prosent av strømbehovet i bygget. Det er det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Operaen i Bjørvika

Operaen i Bjørvika.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Skuffet

Da de utvalgte konkurranseforslagene til nye signalbygg ble presentert for halvannen uke siden ble Røstvik skuffet over å finne så mange glassflater som strakk seg fra gulv til tak.

- Mange av løsningene er vakre løsninger og god arkitektur, men de svarer ikke på oppgaven i forhold til bærekraft.

Miljøhensyn ett av kriteriene

Miljøhensyn er ett av seks kriterier juryen er pålagt å vurdere. Eva Hagen er administrerende direktør i eiendomsutvikleren HAV og et av jurymedlemmene i arkitektkonkurransen. Hun mener det er gjort flere grep for å sikre at juryen lander på et utkast som er tjenelig for miljøet.

- Juryen har et team av konsulenter til å vurdere alle forslagene med hensyn til miljø. De skal vurdere blant annet transport- og avfallshåndtering, bygningsmateriale og energibruk.

Vinneren av arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek blir kåret på fredag.

Slik blir nye Bjørvika

Slik blir nye Bjørvika.

Foto: Illustrasjon: Inger Lise Kristensen/PBE

Kulturstrøm

  • Sammen om verdenspremiere

    Sondre Lerche og Aurora skulle begge spille på årets Øyafestival. Nå har de to artistene på kort tid spilt inn en ny låt sammen, som får verdenspremiere under Øyas strømmesending fredag 14. august, melder Ballade.

  • Norgespremiere utsatt

    Stykket «De urolige» som skulle ha premiere i morgen, er blitt utsatt på grunn av forkjølelsessymptomer hos to personer i produksjonen. –Ensemblet er foreløpig i karantene, sier DNS til BA. Opprinnelig skulle stykket hatt premiere 20.mars.

    Stykket "De urolige" skulle egentlig ha premiere den 20.mars i år.
    Foto: Jenny André / DNS