Hopp til innhold

- Skal sette Oslo på verdenskartet

Arkitektkonkurransen for nytt Munch-museum og bibliotek i Bjørvika i Oslo nærmer seg innspurten. I dag ble de 39 bidragene som juryen skal velge imellom offentliggjort.

Ulike bidrag i arkitektkonkurransen til det nye Munch-museet med Stenersenmuseets samlinger og Deich
Foto: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

- Det er et par av forslagene jeg synes er veldig spennende, sa Erling Lae da bidragene ble offentligjort i dag.

Han er spent på om juryen mener det samme som ham, men ville til NRK ikke røpe hvilke av tegningene og modellene han har falt for.

- Det er juryen som skal påvirke meg, og ikke omvendt, sier han.

Håndplukkede konkurransedeltakere fra verdens ledende arkitektkontorer er med i konkurransen om å forme det som skal bli Oslos bydel for kunst- og kultur. Målet er å sette Oslo på verdenskartet.

- Skrik og Madonna er nok mer kjent ute i verden enn det Oslo er, derfor er denne arkitektkonkurransen viktig, sier Erling Lae.

Todeling

Det var i september i fjor at Oslo bystyre vedtok å flytte og samlokalisere Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek til Bjørvika. Deretter åpnet man for en prekvalifisering til to separate arkitektkonkurranser, til "Munch-området" og "Deichman-aksen".

I hver konkurranse deltar 20 deltakere, hvorav 10 er valgt gjennom prekvalifiseringen og 10 ble direkte invitert.

Redaktør i tidsskriftet Arkitektur N, Ingrid Helsing Almaas, ser en tydelig todeling i måten arkitektene har løst prosjektene på.

- Det er de som har lagt vekt på å skape et signalbygg, og de som har valgt et totalkonsept for området.

Hun sier det varier hvor mye arkitektene har sluppet seg løs.

- Jeg håper ikke operabygget får for mye konkurranse, derfor liker jeg best de enkle forslagene, sier Almaas.

Hvilke arkitektkontorer som står bak hvilke forslag holdes hemmelig inntil juryen har kåret en vinner for hvert av områdene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober