Hopp til innhold

- Skal sette Oslo på verdenskartet

Arkitektkonkurransen for nytt Munch-museum og bibliotek i Bjørvika i Oslo nærmer seg innspurten. I dag ble de 39 bidragene som juryen skal velge imellom offentliggjort.

Ulike bidrag i arkitektkonkurransen til det nye Munch-museet med Stenersenmuseets samlinger og Deich
Foto: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

- Det er et par av forslagene jeg synes er veldig spennende, sa Erling Lae da bidragene ble offentligjort i dag.

Han er spent på om juryen mener det samme som ham, men ville til NRK ikke røpe hvilke av tegningene og modellene han har falt for.

- Det er juryen som skal påvirke meg, og ikke omvendt, sier han.

Håndplukkede konkurransedeltakere fra verdens ledende arkitektkontorer er med i konkurransen om å forme det som skal bli Oslos bydel for kunst- og kultur. Målet er å sette Oslo på verdenskartet.

- Skrik og Madonna er nok mer kjent ute i verden enn det Oslo er, derfor er denne arkitektkonkurransen viktig, sier Erling Lae.

Todeling

Det var i september i fjor at Oslo bystyre vedtok å flytte og samlokalisere Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek til Bjørvika. Deretter åpnet man for en prekvalifisering til to separate arkitektkonkurranser, til "Munch-området" og "Deichman-aksen".

I hver konkurranse deltar 20 deltakere, hvorav 10 er valgt gjennom prekvalifiseringen og 10 ble direkte invitert.

Redaktør i tidsskriftet Arkitektur N, Ingrid Helsing Almaas, ser en tydelig todeling i måten arkitektene har løst prosjektene på.

- Det er de som har lagt vekt på å skape et signalbygg, og de som har valgt et totalkonsept for området.

Hun sier det varier hvor mye arkitektene har sluppet seg løs.

- Jeg håper ikke operabygget får for mye konkurranse, derfor liker jeg best de enkle forslagene, sier Almaas.

Hvilke arkitektkontorer som står bak hvilke forslag holdes hemmelig inntil juryen har kåret en vinner for hvert av områdene.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet