Hopp til innhold

Frykter lovsangen

Moderne lovsang skviser salmene i kirken, frykter tidligere biskop Per Lønning. Budskapet forsvinner i larm.

The Hanford West High School Gospel Choir. Foto: AP/Scanpix
Foto: Christian Parley / AP

- Jeg er redd for at noe av det står i fare for å gå tapt hvis vi faller for dette som i dag kalles lovsang og som er et uendelig fattigslig fenomen sammenlignet med bibelens ord. Man holder et støynivå i fremføringen, som gjør at det er veldig vanskelig å merke ordene, slik at budskapet har lett for å forsvinne i larm, sier Lønning.

 

Tidligere biskop i Bjørgvin, professor Per Lønning. Foto: Scanpix

Moderne lovsang har for høyt lydnivå. Budskapet kan bli borte, mener tidligere biskop Per Lønning.

Foto: Hanssen, Eystein / SCANPIX

Stadig flere menigheter i statskirken bruker lovsang i gudstjenesten og Lønning som selv er salmedikter, frykter at kirkens 1000-årige salmetradisjon taper terreng.

Rusa på lyd

Moderne lovsang, som er et globalt fenomen med utspring fra USA, har vært på full fart inn i norske statskirkelige menigheter i flere år. Domkantor i Kristiansand Andrew Wilder har registrert at det kreves moderne sang for å få ungdommer til å komme i kirken.

- Det snakk om en lydmessig rus som ungdom vil ha i en opprørstid og som noen ungdommer kanskje også vil karakterisere som en slags religiøs opplevelse, sier Wilder som dessuten synes at lovsangen ikke har god nok kvalitet.

Hjertespråk

I Indremisjonsselskapets menighet Storsalen i Oslo dominerer den såkalt moderne lovsangen, selv om tradisjonell salmesang også har en vesentlig plass, sier musikalsk og kunstnerisk leder Geir Kåre Kvalevaag.

- Det handler ikke om en musikkstil, men om et hjertespråk, om et uttrykk. Hvis du skal uttrykke noe vil du velge det som ligger deg nærmest. For mange er den tradisjonelle musikken fremmed, sier Kvalvaag.

 

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP