Hopp til innhold

Frykter kaos ved Iphone-lansering

I dag lanseres Iphone 4, og i vant tradisjon når Apple lanserer et nytt produkt, meldes det om lange køer og tilløp til kaos verden over.

Thomas Smith (32) fra Boston, prøver ut video-funksjonen på sin nye Iphone.

– Dette kommer til å bli dagens snakkis på kontoret, sier Thomas Smith (32) fra Boston. Her prøver han ut video-funksjonen på sin nye Iphone.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Klokken 07.00 lokal tid, ble dørene åpnet for iphonekåte køståere i Japan og i de største landene i Europa. Selv om USA ennå ikke har åpnet butikkdørene, har rapportene om kaotiske tilstander for lengst begynt å melde seg.

Kritiske til køsystemet

Apple har organisert køene i to rekker der de som har forhåndsbestilt Iphone står i den ene og de som ikke har noen forhåndsbestilling utgjør den andre køen.

Dette prinsippet har høstet kritikk fra politimyndighetene i USA som mener at en slik køfordeling kan skape opptøyer blant misfornøyde køståere.

Apple på sin side forsvarer seg med at den todelte køen fungerte godt ved lanseringen av Ipad i april og at de ikke ser noen grunn til at det skal oppstå problemer denne gangen.

Ikke nok telefoner

I natt hadde det samlet seg lange køer med et kjøpesultent publikum i de store byene i USA. Folk har overnattet i telt og fluktstoler for å være sikre på at de får sikret seg den siste versjonen av Iphone.

Men køståingen kan være forgjeves. Rapporter har begynt å komme inn om at utslagsteder som Wal-Mart og Best Buy har en svært begrenset beholdning av Iphone 4 og antall mellom null og fem nevnes i flere teknologiblogger.

Stor etterspørsel verden over

Mr. Iphone på lanseringsdagen

Mr. Iphone himself var å finne i Tokyos lange køer.

Foto: EBU

Enkelte land har alt åpnet butikkene for salg og i Japan melder nyhetsbyrået AP om lange køer fra morgenen av, men at det ikke på langt nær er nok mobiler i handel til å kunne mette etterspørselen.

I England har folk stimet sammen i morgentimene i dag og teknologistedet Techradar.com melder at Apples køsystem har fått dårlig mottagelse da køtiden for folk som ikke har forhåndsbestilt, er dobbelt så lang.

Tyskland opplever også en enorm etterspørsel og Apple Store i München skal ha fått inn forhåndsbestillinger på over 700 stykker av 32 GB-modellen. Hvis det stemmer at butikken har en beholdning på kun fem eksemplarer av toppmodellen, kan det bli uorden i de som regel så velorganiserte tyske rekkene utover dagen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters