Fritt Ord-direktør Åmås: – Norske medier er for feige

Direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord mener at norske medier har vært for feige og unngått å publisere karikaturtegninger av frykt for å krenke noen.

 Knut Olav Åmås

Angrepet mot franske Charlie Hebdo er et angrep på internasjonal ytringsfrihet, sier direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Knut Olav Åmås sa til Kampanje i går at norske medier har vært for feige. I dag utdypet han saken overfor NRK.

– Det er ment som en beskrivelse av det som har skjedd siden september 2005 da karikaturstriden begynte med Jyllands-Posten i Danmark. Norske medier har valgt en veldig forsiktig linje og vært engstelige for å støte, fornærme eller krenke noen. De har blant annet ikke sluttet seg til de store europeiske kampanjene med massepublisering av karikaturer, sa Fritt Ord-direktør, og tidligere kultur- og debattredaktør i Aftenposten, til NRK tidligere i dag.

Da han var redaktør i Aftenposten skrev han følgende om Jyllands-Postens publisering av Muhammed-karikaturene.

«Uansett hva som var motivene for å trykke dem, har de fungert som produktive provokasjoner som har klargjort den kollisjon som faktisk finnes mellom idealene om et åpent og konflikt-blottstillende liberalt samfunn og konservative, fundamentalistiske religiøse posisjoner og praksiser.»

Lav terskel for ytringsfrihet

Dagen etter at 12 mennesker ble drept på grunn av ytringene sine i magasinet Charlie Heblo, påpeker Åmås at det er veldig lett å angripe enkeltmedier når de blir stående alene.

Slik han mener den kristne publikasjonen Magazinet ble overlatt til seg selv da de 10. januar 2006 gjenga faksimiler av Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer.

– Spørsmålet er om man skal opprette en slags krenkelsesfundamentalisme og la ekstremister få det privilegium å tolke når noen har gått over en grense. Da blir terskelen for ytringsfrihet svært lav, sa Åmås.

Fritt Ord-direktøren er bekymret for at terrorangrepet mot karikaturtidsskriftet i Paris onsdag kan føre til ubegrunnet forsiktighet og det han kaller usaklige hensyn.

– Trusler fra ekstremister er på en måte usaklige hensyn som kan flytte grenser som ikke har noe med innholdet i ytringene å gjøre, sa han.

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen er opptatt av at dersom man publisere denne typen stoff, skal det være satt i en sammenheng.

– Vi må vise hva som er grunnen til det som har skjedd, men vi skal samtidig ikke komme med en overlagt fornærmelse av store folkegrupper, sa han og viste også til at det er mange hensyn å ta, ikke minst for medarbeidere og deres sikkerhet

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters