Fra harmoni til hat

Det hørtes ut som ren harmoni når The Everly Brothers sang sammen, men bak fasaden ble brødrene bitre fiender.

Phil Everly og Don Everly
Foto: Jon Blau/CAMERA PRESS / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør ukas radioinnslag: MUGG: Slutt for The Everly Brothers

Ukas MUGG-jubileum:

Video nsps_upload_2009_7_13_14_20_59_667.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

De to brødrene Phil og Don Everly vokste opp i en familie der musikken var sentral. Familien hadde til og med sitt eget radioshow og der kunne folk høre den første klimpringene og sangen til brødrene.

På 50-tallet ble popen med og mer populær, og Phil og Don bestemte seg for å starte gruppa The Everly Brothers. Den første hiten deres ble ”Wake up little Susie”, den gikk rett til topps. Det samme gjorde resten av musikken deres gjennom hele 50-tallet, de tronet hitlistene med den ene klassikeren etter den andre.

Men med den store suksessen var det nesten naturlig at de skulle møte veggen. 14. Juli 1974 under en konsert skjedde det dramatiske ting.

- De to brødrene har da stumpet seg gjennom 60-tallet uten å få den helt store suksessen, sier Bård Ose i MUGG .

- De var rett og slett blitt litt gammeldags, og de oppdager at andre grupper stjeler all oppmerksomheten fra dem, fortsetter Finn Tokvam.

Dette tærer på samholdet, for første gang må de slite for å få solgt plater. Brødrene drukner sorgene sine i alkohol, de begynner å bruke dop og de krangler om stort sett alt.

- Og selv om brødrene hater hverandre blir de tvunget ut på turne, forteller Ose.

Konflikten mellom de to toppet seg under en konserten 14. Juli 1974. Det oppsto en krangel på scenen og lillebror Phil smadret tilslutt gitaren sin og gikk av scenen. Storebror Don prøvde å fortsette konserten alene, men måtte resignere.

Det siste han sa til publikum var: ”Nå har dere akkurat vært vitne til oppløsningen av The Everly Brothers”.

Men 11 år senere ble brødrene fristet til å gjenoppta samarbeidet. Det ble nye plater og nye turneer og nå har de faktisk gått inn i alderdommen som gode venner.

MUGG-quiz

Andre jubileum MUGG feirer denne uka:

 • 27 år siden filmen The Wall hadde premiere i London. Filmen var basert på albumet The Wall av Pink Floyd.

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix