Forsker: «Game of Thrones» seksualiserer kvinner

– HBO spekulerer i seksualisert vold i «Game of Thrones». Særlig har de en problematisk fremstilling av voldtekt i denne serien, sier professor.

Game of Thrones

GAME OF THRONES: Daenerys Targaryen spilt av Emilia Clarke (29) har fått mye oppmerksomhet for sin rolle i HBOs storserie.

Foto: HBO

Snart er det premiere på sjette sesong av tv-serien «Game of Thrones», HBOs mest sette serie noensinne.

Serien foregår i en fiktiv, middelalderinspirert tid, der menn bestemmer og kvinner blir giftet bort for å danne allianser. Blant annet.

Anne Gjelsvik

BOK OM GAME OF THRONES: Professor Anne Gjelsvik mener at HBO har en strategi som går ut på å utfordre folks moral, og at dette er en god markedsføringsstrategi.

Foto: NTNU

– Seksualisert vold er et virkemiddel også i virkelig krig. Men jeg tror ikke serieskaperne riktig tar innover seg forskjellene mellom å lese om en voldtekt, slik man gjør det i George R.R. Martins bøker, og det å se den i tv-serien, sier professor i filmvitenskap ved NTNU, Anne Gjelsvik.

– HBO spekulerer i seksualisert vold

Gjelsvik er medforfatter av den ferske boka «Women of Ice and Fire», som handler om kvinnerollene i «Game of Thrones». Hun mener HBO spekulerer i den seksualiserte volden i serien.

– Serien har sterke og flotte kvinnekarakterer, men også de som lider, blir voldtatt og havner i de klassiske fjernsynsstereotypiene. Må man ha denne kvinnefremstillingen igjen i et univers som har så mange andre muligheter?, spør Gjelsvik.

Lena Headey og Ian Beattie i Game of Thrones

BADGUY GOES NAKED: Dronning Cersei Lannister, spilt av Lena Headey (her også Ian Beattie til høyre) har en slags badguy-effekt i Game of Thrones, mener professor Anne Gjelsvik. Men så må hun gå skammens gang, naken gjennom byen.

Foto: HBO Nordic

Kvinner med badguy-effekt

Hun bruker dronning Cersei Lannister, en manipulerende og sterk kvinnerolle i serien, som eksempel.

– Hun har en slags «badguy-effekt». At kvinner kan spille den rollen tror jeg er en viktig grunn til at serien er blitt så populær, sier Gjelsvik.

– Cersei Lannister spiller spill og manøvrerer seg bra i dette universet, men så blir hun straffet for sine handlinger ved å måtte gå naken gjennom gatene. Da er man tilbake der kvinner blir holdt på plass gjennom sitt kjønn, sin seksualitet og kropp. Hun blir nok en vakker kvinne som fremstilles naken på skjermen.

– Viktig å diskutere seksualiserte kvinneroller

Hun mener det bidrar til forskjell mellom kjønnene når kvinner i serien fremstår nakne langt oftere enn menn.

– Jeg har ingen forestilling om at jeg ved å gå ut med dette i en bok kan påvirke HBOs strategier, men det er viktig at vi diskuterer hvordan seksualiserte kvinneroller oppfattes av oss som ser, og hvilken betydning det har for oss.

Serien har tidligere fått kritikk for scener med seksualisert vold, blant annet for en scene med Nicolaj Coster-Waldau og Lena Headey som mange betegner som en voldtektsscene.

19 år gamle Sophie Turner, som spiller Sansa Stark i serien, forsvarte nylig en annen kontroversiell voldtektsscene overfor Daily Mail.

I sosiale medier, i blogger og på debattforum, tar mange seere avstand fra den seksualiserte volden i serien.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

HBO Nordic ønsker ikke å kommentere Gjelsviks uttalelser spesifikt, men henviser til tidligere kommentarer fra serieskaperne, som har varslet at de vil tone ned den seksualiserte volden som følge av fanreaksjoner.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP