Hopp til innhold

Forlag nektar å vedta bokbot

Gyldendal og Cappelen Damm avviser påstandane om prissamarbeid, og nektar å betale milliongebyr.

Bøker

Konkurransetilsynet meiner fire forlag har samarbeidd om å boikotte Interpress, og har varsla millionbøter til forlaga.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

1000272550

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm avviser at dei har drive med ulovleg samarbeid.

Foto: Norrud, Erik / Samfoto Dagsavisen

Konkurransetilsynet varsla i sommar at dei vurderte å gi fire forlag eit gebyr på til saman 23 millionar kroner for ulovleg samarbeid. Men to av forlaga, Cappelen Damm og Gyldendal, seier no at dei nektar å godta bota, skriv Dagens Næringsliv.

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm seier til avisa at dei ikkje er samde i vurderinga til tilsynet.

– Vi har ikkje boikotta Interpress og heller ikkje samarbeidd med andre forlag om ein kollektiv boikott. Forlaget har på sjølvstendig grunnlag fatta eit einsidig, kommersielt vedtak om ikkje å opprette distribusjon med Interpress.

Strid om bokdistribusjon

8. og 9. april 2014 gjennomførte Konkurransetilsynet ein aksjon mot forlaga Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag og Aschehoug. Målet var å sikre seg bevis på ulovleg samarbeid.

Bakgrunnen var påstandar om at forlaga boikotta Reitan-eigde Interpress til fordel for den forlagseigde konkurrenten Bladcentralen. Begge selskapa distribuerte bøker til kioskar og daglegvarebutikkar.

Storaksjonen vekte reaksjonar, blant anna hos politikarane, som vurderte å skrote bokavtalen dersom påstandane var sanne.

– Gjennomgår tilsvar

Forlaga hadde frist til 15. september med å kome med svar til dei varsla millonbøtene, men avdelingsdirektør Gjermund Ese seier til Dagens Næringsliv at dei ikkje gir innsyn i tilbakemeldingane:

– Eg kan ikkje gå inn på kva dei ulike forlaga har meldt tilbake. Men eg kan stadfeste at vi har fått tilsvar innan fristen frå tre av dei fire forlaga, medan eitt har søkt og fått forlenga fristen med ei veke. Det Konkurransetilsynet no vil gjere er å gjennomgå tilsvara som har kome inn, og jobbe vidare med saka for å sjå om det er grunnlag for å fatte endeleg vedtak.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.