Hopp til innhold

American Psycho-forfatter i Norge med ny bok: – Jeg må føle smerte for å skrive

Den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis ble et fenomen da han skrev kultboken og horrorsatiren «American Psycho». Nå er han klar med sin første roman på 13 år.

Bret Ellis Easton

Bret Easton Ellis er i Norge for lanseringen av boken Skår. Han er kjent for god skrivekunst og bestialske scener.

Foto: JOEL SAGET / AFP

– Jeg har ikke ventet 13 år med å skrive en bok. Men jeg måtte føle boken før jeg kunne skrive den. Jeg må føle smerte for å skrive, sier Bret Easton Ellis til NRK.

Forfatteren er i Oslo for lanseringen av hans nye bok, «Skår». Ellis fikk sitt store gjennombrudd og er mest kjent for boken «American Psycho» gitt ut i 1991. Boken ble til filmen med samme navn, med Christian Bale i hovedrollen som Patrick Bateman.

Skriver om seg selv som ung

Boken ble sett på som kontroversiell på grunn av sine mange vulgære og voldelige scener, men er i dag kjent som en kultklassiker.

Men i 13 år har det vært stille fra forfatteren på bokfronten. Nå er han klar med romanen «Skår», eller på engelsk «The Shards».

Boken handler om han selv som ungdom i Los Angeles på starten av 80-tallet.

– Jeg skrev denne boken som en forklaring til meg selv av hvem jeg var som 17-åring og om seriemordere som jeg var fascinert av på den tiden.

Vokste opp med seriemord

Ellis forteller at han alltid har vært fascinert av seriemordere. Han beskriver California som seriemordernes episenter og som barn kjente han til Manson-familien.

Dermed handler «Skår», i likhet med «American Psycho», om en seriemorder. Men også om det luksuriøse livet og ungdomstid i LA.

– Historien er 100 prosent autentisk og sann... Bortsett fra alt av horror og de mer dramatiske scenene. Det er forfatteren i meg som legger på litt drama og krydder, sier Ellis.

Han tror romanene hans får folk til å føle seg dårlig på grunn av de bestialske scenene i dem. Men for ham blir boken et middel for å kvitte seg med smerte.

– Hver bok du skriver endrer deg. Jeg finner ut noe om meg selv i hver bok og blir mindre forvirret i livet. Å skrive en roman er som en renselse.

Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis forteller at seriemordere har påvirket ham hele livet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober