Hopp til innhold

American Psycho-forfatter i Norge med ny bok: – Jeg må føle smerte for å skrive

Den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis ble et fenomen da han skrev kultboken og horrorsatiren «American Psycho». Nå er han klar med sin første roman på 13 år.

Bret Ellis Easton

Bret Easton Ellis er i Norge for lanseringen av boken Skår. Han er kjent for god skrivekunst og bestialske scener.

Foto: JOEL SAGET / AFP

– Jeg har ikke ventet 13 år med å skrive en bok. Men jeg måtte føle boken før jeg kunne skrive den. Jeg må føle smerte for å skrive, sier Bret Easton Ellis til NRK.

Forfatteren er i Oslo for lanseringen av hans nye bok, «Skår». Ellis fikk sitt store gjennombrudd og er mest kjent for boken «American Psycho» gitt ut i 1991. Boken ble til filmen med samme navn, med Christian Bale i hovedrollen som Patrick Bateman.

Skriver om seg selv som ung

Boken ble sett på som kontroversiell på grunn av sine mange vulgære og voldelige scener, men er i dag kjent som en kultklassiker.

Men i 13 år har det vært stille fra forfatteren på bokfronten. Nå er han klar med romanen «Skår», eller på engelsk «The Shards».

Boken handler om han selv som ungdom i Los Angeles på starten av 80-tallet.

– Jeg skrev denne boken som en forklaring til meg selv av hvem jeg var som 17-åring og om seriemordere som jeg var fascinert av på den tiden.

Vokste opp med seriemord

Ellis forteller at han alltid har vært fascinert av seriemordere. Han beskriver California som seriemordernes episenter og som barn kjente han til Manson-familien.

Dermed handler «Skår», i likhet med «American Psycho», om en seriemorder. Men også om det luksuriøse livet og ungdomstid i LA.

– Historien er 100 prosent autentisk og sann... Bortsett fra alt av horror og de mer dramatiske scenene. Det er forfatteren i meg som legger på litt drama og krydder, sier Ellis.

Han tror romanene hans får folk til å føle seg dårlig på grunn av de bestialske scenene i dem. Men for ham blir boken et middel for å kvitte seg med smerte.

– Hver bok du skriver endrer deg. Jeg finner ut noe om meg selv i hver bok og blir mindre forvirret i livet. Å skrive en roman er som en renselse.

Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis forteller at seriemordere har påvirket ham hele livet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Fransk filmikon død

  Den franske skuespilleren Anouk Aimée er død, melder AFP. Hun ble 92 år gammel. Ifølge datteren gikk hun bort i hjemmet sitt i Paris, omgitt av familie.

  Aimée er kjent for roller i flere nybølgefilmer, som Jacques Demys «Lola, piken fra kaiene» (1961) og Claude Lelouchs «En mann og en kvinne» (1966).

  Hun ble Oscar-nominert for hovedrollen i sistnevnte.

  Aimée spilte også i Frederico Fellinis «La Dolce Vita» (1969) og «8 1/2» (1963).

  På slutten av 60-tallet var hun også innom USA og spilte blant annet i Sidney Lumets «Stevnemøtet» og George Cukors «Justine».

  Så sent som i 2019 hadde hun hovedrollen i «Livets beste år» som ble vist på filmfestivalen i Cannes.

  Den franske skuespilleren Anouk Aime på premieren til «Pans labyrint» på filmfestivalen i Cannes i mai 2006. Hun er avbildet fra siden og smiler. Hun har langt mørkt hår, brune øyne og rødlig leppestift. I bakgrunnen kan man skimte orografer med kameraer.
  Foto: Valery HACHE / AFP / NTB