Hopp til innhold

Fordømmer angrep på journalister

Israel får krass kritikk for sensuren de har innført på Gazastripen. Ingen av journalistene ombord i hjelpekonvoien får lov å uttale seg til omverden.

Fangene fra Gaza-konvoien ankommer Beersheba-fengselet

Fangene fra Gaza-konvoien ankommer Beersheba-fengselet.

Foto: AP

Blant aktivistene ombord i nødhjelpskonvoien var rundt 100 journalister fra hele verden, men ingen av dem får gjøre jobben sin. Det opprører internasjonale presseorganisasjoner.

Eva Stabell

Eva Stabell

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Vi fordømmer sterkt angrepet på den humanitære konvoien og journalistene som var om bord. Vi fordømmer også arrestasjonen av journalistene etterpå, og at de blir hindret i å rapportere om hva som skjedde om bord på skipene, og hva som skjer i Israel nå, sier Eva Stabell den Internasjonale journalistføderasjonen (IFJ).

– Et grovt overgrep, mener Urban Løfqvist i Reportere uten grenser.

Militær sensur

Siden det er innført militær sensur i området er det vanskelig å få ut informasjon om hva som egentlig har skjedd. Alle aktivistene og også journalistene har blitt frattatt mobiltelefonene sine, og har ingen mulighet til å rapportere om hva som har skjedd. De kommer etter hvert til å bli eskortert til flyplassen uten å få snakke med andre.

– Ifølge grunnloven er det ytringsfrihet og pressefrihet i Israel, men det fungerer ikke slik i dag. Verken for israelske journalister eller andre journalisten som vil rapportere fra Israel, sier Eva Stabell.

IFJ har ennå ikke full oversikt over hvor mange journalister som var med, og hvem de er. Men det skal være bortimot 100 journalister, blant dem mange tyrkiske journalister.

– Har rett til å rapportere

Stabell mener at selv om det er opplagt at den humanitære konvoien har til hensikt å provosere israelske myndigheter, må journalistene har rett til å rapportere.

– Journalister har lov og rett og internasjonale avtaler på at de skal kunne være til stede i konfliktområder. Og de skal være beskyttet, de skal ikke angripes. De skal i hvert fall ikke kunne arresteres, og de skal kunne rapportere fritt, sier Stabell.

Med i konvoien var også flere tv-journalister. Ingen vet hva som skjer med filmmaterialet som journalistene ombord har samlet. Eva Stabell mener israelske myndigheter snarest må heve sensuren.

Ikke overrasket over sensur

Selv om Urban Løfqvist er overrrasket over den harde måten det israelske militæret reagerte mot konvoien, er han ikke overrasket over sensuren som følgte angrepet.

– Det er svært beklagelig at det blir sensur, men det er ikke første gangen at Israel og det israelske militæret tyr til sensur. Man så det samme i «Operasjon Støpt bly» på Gaza-stripen i desember 2008 til januar 2009, da man utestengte samtlige utenlandske media frå å rapportere fra Gaza.

Kritikken mot israelske myndigheter har haglet etter angrepet mot skipene med nødhjelp. Norsk UD er kritiske til at Israel lenge nektet dem kontakt med norske statsborgere. Nærmere 480 aktivister skal fremdeles sitte fengslet.

At journalistene som var om bord på konvoien nektes å rapportere synes Urban Løfqvist er problematisk.

– Det er viktig at media kan rapportere fra konfliktområder for å hindre militæret ikke skal begå overgrep.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters