Musikalteater «vanvittig fornøyd» med ny kulturpakke

– Ordningen kom sent, men den er god, nå kan vi kjøre musikaler for publikum akkurat som vi håpet, sier Atle Halstensen, kunstnerisk ansvarlig for Scenekvelder ved Folketeateret i Oslo.

The Sound of Music på Folketeatret: Maria og Von Trapp-barna

NY PREMIERE: Folketeateret starter Sound of Music igjen etter korona-pausen.

Foto: Fredrik Arff / Scenekvelder

I Folketeateret i Oslo er stemningen på topp. I dag skal Sound of Music ha premiere, 3. september starter musikalen Chess og med de nye signalene fra Kulturdepartementet vil de nå gå videre med forberedelsene til Reisen til Julestjernen som skal åpne 11. november.

– Denne nye ordningen er vi vanvittig fornøyd med, sier Atle Halstensen som er kunstnerisk ansvarlig for Scenekvelder, selskapet som står bak musikalene på Folketeateret i Oslo.

Fra Chess i Folketatret

CHESS: Får premiere 3. september.

Foto: Fredrik Arff / Folketeatret

Musikaler er blant de dyreste produksjonene i kulturlivet. I Folketeateret må de ha over 1.000 i salen for å gå med overskudd. Nå er det bare lov til å ha 200 i salen, men en ordning som kom i sommer gjør at teateret får kompensert for de billettene de ikke får lov til å selge.

Den ordningen er nå videreført frem til 1. oktober. Deretter skal det komme en ny ordning, som skal stimulere til å holde teatre, konserter og andre kulturarrangementer åpne.


– Vi ønsker å sette i gang hjulene og bidra til bredere tilbud av kunst og kultur over hele landet, sier Abid Raja.

Regjeringen tar initiativ til en stimuleringsordning, og ønsker å bidra til at det arrangeres et bredt av arrangementer over heler landet i tiden fremover.

– Det er en forutsetning for et godt demokrati.

Og legger nye 900 millioner på bordet, tillegg til de 1,25 milliardene som allerede er bevilget.

Kompensasjonsordningene for kultur høsten 2020

På mandag inviterer de til kultursektoren til departementet for å bidra til å få på plass en stimuleringsordning fra 1. oktober.

– Jeg vil at hele Kultur-Norge skal bidra til kreativitet og økt aktivitet, sier han. Men understreker at arrangementene må følge smittevernreglene til enhver tid.

Regjeringen vil legge mer vekt på aktivitet i tiden fremover, i stedet for at arrangører ser seg nødt til å avlyse arrangementer.

– Håper publikum over hele landet får glede av dette.

I tillegg forlenger de alle nåværende ordninger med en måned. Kulturministeren vil at Kultur-Norge skal gå fra inaktivitet til aktivitet. Motivasjonen skal være å gjennomføre.

1. oktober vil de trappe ned kompensasjonen for arrangører som avlyser arrangementer. Avlyser man vil man få 70 prosent kompensasjon tilbake av tapte billettinntekter til og med oktober, men i november og desember kun 50 prosent. Fra 1. januar er det kun stimuleringsordningen som skal gjelde.

Han mener dette vil være en forutsigbar nedtrapping som vil bidra til mer aktivitet.

Kulturminister Abid Raja holder pressekonferanse og kommer med opplysninger om videre ordninger for koronakrisen i kulturnæringene.

Forlenges ytterligere

Nå forlenges ordningene ytterligere. I mai valgte regjeringen å forlenge kompensasjonsordningene for kultur-, frivillighets- og idrettsfeltet til 31. august, samtidig utvides ordningene med 1,5 milliarder kroner.

650 millioner kroner gikk til kompensasjonsordningen for kulturlivet, og 850 millioner til ordningen for idrett og frivillighet.

– Vi er veldig avhengig av Kultur-Norge, og håper dette er midlene som må til, sa han under pressekonferansen i mai.

I tillegg til kompensasjonsordningene, så satt regjeringen av 350 millioner til tre ordninger som skal bedre situasjonen for kulturlivet og norske kunstnere.

Kulturstrøm

 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix