Hopp til innhold

Flyktninger i Middelhavet ble Årets bilde

Espen Rasmussen tok årets beste norske pressefoto i fjor. Men også bildet som endte på 2. plass i nyhetskategorien av en død terrorist på fortauet etter Charlie Hebdoe-terroren, vil gjøre et sterkt inntrykk på mange.

Årets bilde 2015
Foto: Espen Rasmussen

Se alle prisvinnerne i kåringen av Årets bilde i billedgalleriet over. Vi advarer mot sterke bilder.

VGs Espen Rasmussen er mannen bak det som er kåret til Årets bilde. Hans bilde av to båtflyktninger som forsøker å få tilbake varmen med å pakke seg inn i varmefolier på den greske ferieøya Lesvos imponerte juryen.

– Årets bilde har noe ikonisk over seg. Det er en stillferdig fortelling med voldsom kraft, og favner den viktigste og største begivenheten i Europa på lang tid, heter det i juryens begrunnelse.

De mener at bildet har både kvalitetene til et dramatisk nyhetsbilde og et estetisk maleri.

– Det er vakkert og vondt. Vi møter ingen ansikter, men to abstrakte skikkelser som kikker utover havet. De blir symboler i et bilde som først og fremst formidler en tilstand.

Vakkert og vondt

Rasmussen sier til NRK at han er enig i at bildet er litt vakkert også i en historie som er ganske vond.

– Jeg er opptatt av å finne noe som ikke bare er død og elendighet, men også finne de fine øyeblikkene i sånne historier. Uansett hvor man reiser i verden har mennesker en utrolig evne til å overleve og komme seg videre. Jeg håper at bildet er like mye et symbol på det som på selve flyktningkrisen, sier han.

– Er det vanskelig å ta bilde av folk som befinner seg i sitt livs vondeste situasjon?

– Nei, jeg føler det er viktig å gjøre. Hva hadde nordmenn visst om dette om det ikke hadde vært media til stede? Det er min oppgave å være til stede og beskrive hva som skjer og prøve å fortelle om følelsene til disse menneskene, sier Rasmussen.

VG-fotografen tok hjem ikke mindre enn fire priser, i tillegg til å bli utropt til Årets fotojournalist. Espen Rasmussen er en tungt dekorert fotograf, og også under fjorårets prisutdeling ble han kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

Flyktningkrisen preget

Vinnerbildet hans pekte seg ut blant et utvalg av 3.500 innsendte bidrag. Flere av de premierte bidragene tok for seg strømmen av flyktninger til Europa.

Helge Mikalsens bilde av den drepte terroristen Amedy Coulibaly i etterkant av Charlie Hebdoe-terroren i Paris vil også være sterk kost for mange.

Frilanser Anders Sømme Hammer tok hjem en andreplass i videokategorien for beste dokumentar/serie. Det gjorde han for reportasjen «Fra Veitvet til IS-fronten», som ble laget for NRK og sendt på «Brennpunkt».

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Brennpunkt fulgte den unge norsk-kurderen i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.