Hopp til innhold

Flere går til psykolog på grunn av Facebook

Stadig flere trenger hjelp til å bli kvitt avhengighet av mobil og sosiale medier.

– Problemene har økt de siste årene, sier psykolog.

Mange unge er nesten alltid tilgjengelige på facebook.

Klarer du ikke å tøyle trangen om alltid å være tilgjengelig på sosiale medier? Går det ut over hvordan du fungerer i det daglige? Da er det muligens på tide å be om hjelp. Flere gjør det.

Foto: Emilie White Hveding / NRK

Du: Fredags kveld. Bare må skryte på Facebook av at jeg er ferdig med helgevasken og nå klar for et glass vin. Bildet av ungene som umiddelbart griset til det rene kjøkkengulvet med pizzasaus må rett ut på Instagram.

Kjenner du deg igjen? Merker du at trangen til å være på Facebook går ut over hvordan du fungerer i det daglige? Kretser veldig mange tanker rundt dette hele tiden? Da er det muligens på tide å be om hjelp.

– Føler man på en trang som bygger seg opp og som man ikke klarer å tøyle, men blir en slave til, så er det på tide å få hjelp, sier Pål Erik Gulliksrud som jobber som privatpraktiserende psykolog i Oslo.

Flere spør om hjelp

Stadig flere pasienter kommer til ham og spør om hjelp til å bli kvitt avhengighet av mobil og sosiale medier.

Du: Må sjekke mail! Må sjekke mail! Må sjekke mail!

– Jeg har merket en tendens til at problemene rundt sosiale medier har økt i omfang de siste årene.

Kollage

Noen bare MÅ publisere ting på Facebook og det umiddelbart.

Foto: Espen Sandmo, Torgeir Skeie / NRK

Facebookavhengighet kan sammenlignes med andre typer avhengighet, som for eksempel røyking. Kall det gjerne en slags «digital ADHD», med symptomer som uro og vanskeligheter med å holde konsentrasjonen lenge på en ting.

– Hjernen forandrer seg jo litt, og tilpasser seg til å prosessere mer fragmentert informasjon i et veldig mye høyere tempo. Man blir flinkere til å skifte mellom ulike oppgaver, men svekker da evnen til å være være fokusert på en oppgave lengre av gangen, sier Gulliksrud.

Oppgave for å sjekke avhengighet: Legg telefonen med forsida ned på restaurant. Den første som må sjekke den må ta regningen.

Sjekker flokktilhørighet på FB

Hele 93 prosent av nordmenn i alderen 15–29 har en Facebook-konto, og over halvparten av alle over 60 år er på Facebook.

Bjørnar Olsen

Bjørnar Olsen

Foto: Linda Schade

– Det som er besnærende med disse sosiale mediene er nettopp at de er sosiale, sier Bjørnar Olsen, psykolog og redaktør for tidsskriftet Norsk Psykologforening og forklarer:

– Vi mennesker er jo flokkdyr og elsker å være sosiale. Når du får et medium hvor du konstant kan sjekke den sosiale status og tilhørighet i flokken, så er det veldig lett å ta det frem.

Du: Hæ? Ingen mail? Ingen kommentarer på Facebook? Hva skjer?

Mennesker dårlige multitaskere

– Hva kan psykologer gjøre?

– Dette er nye fenomener for oss alle. Iphonen har vokst stille og rolig inn i livene våre og tatt over mer og mer. Som andre ting som dukker opp og blir problematiske må vi starte med de modellene vi har. Vi legger gamle psykologiske modeller til grunn, og så får vi se om de må spisses litt mer over tid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sier at mennesker er veldig dårlig til å multitaske og at alle disse fristende sosiale mediene i så måte er veldig forstyrrende.

– Bare det å hoppe ut og inn av vinduer og Facebook når man er på jobben gjør at vi glipper ut av det vi egentlig jobber med og bruker ganske lang tid til å hente oss inn til hovedoppgaven igjen, sier han.

Du: Legger ut en melding så hører jeg sikkert noe snart. Er det noen jeg ikke har chattet med på en stund?

– De fleste av oss er avhengige

Cecilie Schou Andreassen

Cecilie Schou Andreassen.

Foto: Ole Kristian Olsen

Ved Universitetet i Bergen pågår det et forskningsprosjekt som ser på Facebook-avhengighet.

De aller fleste av oss er jo avhengig av disse teknologiske nyvinninger og sosiale medier uten å være avhengig i klinisk forstand, sier Schou Andreassen som leder forskningsprosjektet. Hun er postdoktor og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklilnikkene.

For noen går Facebook-avhengigheten altfor langt, og blir til det som heter «destruktiv adferd».

– Dette er når man legger så mye energi og innsats i Facebook at det negativt påvirker private relasjoner, fritidsaktiviteter, jobb, studier og, eller helse, sier Schou Andreassen.

Du: Ja, også må jeg få ut denne siste artikkelen på Twitter. Nå kan jeg slappe av. Omsider.

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.