Hopp til innhold

Flere går til psykolog på grunn av Facebook

Stadig flere trenger hjelp til å bli kvitt avhengighet av mobil og sosiale medier.

– Problemene har økt de siste årene, sier psykolog.

Mange unge er nesten alltid tilgjengelige på facebook.

Klarer du ikke å tøyle trangen om alltid å være tilgjengelig på sosiale medier? Går det ut over hvordan du fungerer i det daglige? Da er det muligens på tide å be om hjelp. Flere gjør det.

Foto: Emilie White Hveding / NRK

Du: Fredags kveld. Bare må skryte på Facebook av at jeg er ferdig med helgevasken og nå klar for et glass vin. Bildet av ungene som umiddelbart griset til det rene kjøkkengulvet med pizzasaus må rett ut på Instagram.

Kjenner du deg igjen? Merker du at trangen til å være på Facebook går ut over hvordan du fungerer i det daglige? Kretser veldig mange tanker rundt dette hele tiden? Da er det muligens på tide å be om hjelp.

– Føler man på en trang som bygger seg opp og som man ikke klarer å tøyle, men blir en slave til, så er det på tide å få hjelp, sier Pål Erik Gulliksrud som jobber som privatpraktiserende psykolog i Oslo.

Flere spør om hjelp

Stadig flere pasienter kommer til ham og spør om hjelp til å bli kvitt avhengighet av mobil og sosiale medier.

Du: Må sjekke mail! Må sjekke mail! Må sjekke mail!

– Jeg har merket en tendens til at problemene rundt sosiale medier har økt i omfang de siste årene.

Kollage

Noen bare MÅ publisere ting på Facebook og det umiddelbart.

Foto: Espen Sandmo, Torgeir Skeie / NRK

Facebookavhengighet kan sammenlignes med andre typer avhengighet, som for eksempel røyking. Kall det gjerne en slags «digital ADHD», med symptomer som uro og vanskeligheter med å holde konsentrasjonen lenge på en ting.

– Hjernen forandrer seg jo litt, og tilpasser seg til å prosessere mer fragmentert informasjon i et veldig mye høyere tempo. Man blir flinkere til å skifte mellom ulike oppgaver, men svekker da evnen til å være være fokusert på en oppgave lengre av gangen, sier Gulliksrud.

Oppgave for å sjekke avhengighet: Legg telefonen med forsida ned på restaurant. Den første som må sjekke den må ta regningen.

Sjekker flokktilhørighet på FB

Hele 93 prosent av nordmenn i alderen 15–29 har en Facebook-konto, og over halvparten av alle over 60 år er på Facebook.

Bjørnar Olsen

Bjørnar Olsen

Foto: Linda Schade

– Det som er besnærende med disse sosiale mediene er nettopp at de er sosiale, sier Bjørnar Olsen, psykolog og redaktør for tidsskriftet Norsk Psykologforening og forklarer:

– Vi mennesker er jo flokkdyr og elsker å være sosiale. Når du får et medium hvor du konstant kan sjekke den sosiale status og tilhørighet i flokken, så er det veldig lett å ta det frem.

Du: Hæ? Ingen mail? Ingen kommentarer på Facebook? Hva skjer?

Mennesker dårlige multitaskere

– Hva kan psykologer gjøre?

– Dette er nye fenomener for oss alle. Iphonen har vokst stille og rolig inn i livene våre og tatt over mer og mer. Som andre ting som dukker opp og blir problematiske må vi starte med de modellene vi har. Vi legger gamle psykologiske modeller til grunn, og så får vi se om de må spisses litt mer over tid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sier at mennesker er veldig dårlig til å multitaske og at alle disse fristende sosiale mediene i så måte er veldig forstyrrende.

– Bare det å hoppe ut og inn av vinduer og Facebook når man er på jobben gjør at vi glipper ut av det vi egentlig jobber med og bruker ganske lang tid til å hente oss inn til hovedoppgaven igjen, sier han.

Du: Legger ut en melding så hører jeg sikkert noe snart. Er det noen jeg ikke har chattet med på en stund?

– De fleste av oss er avhengige

Cecilie Schou Andreassen

Cecilie Schou Andreassen.

Foto: Ole Kristian Olsen

Ved Universitetet i Bergen pågår det et forskningsprosjekt som ser på Facebook-avhengighet.

De aller fleste av oss er jo avhengig av disse teknologiske nyvinninger og sosiale medier uten å være avhengig i klinisk forstand, sier Schou Andreassen som leder forskningsprosjektet. Hun er postdoktor og klinisk psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklilnikkene.

For noen går Facebook-avhengigheten altfor langt, og blir til det som heter «destruktiv adferd».

– Dette er når man legger så mye energi og innsats i Facebook at det negativt påvirker private relasjoner, fritidsaktiviteter, jobb, studier og, eller helse, sier Schou Andreassen.

Du: Ja, også må jeg få ut denne siste artikkelen på Twitter. Nå kan jeg slappe av. Omsider.

Kulturstrøm

 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.