Hopp til innhold

Afrikansk flagg fjernet

Et afrikansk unionsflagg som hang utenfor Museet for samtidskunst i Oslo er fjernet.

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson

Flagget hang der i forbindelse med utstillingen "Afrika i Oslo".

Statsbygg har tidligere ment at det var ulovlig plassert fordi det bare er lov å bruke det norske flagget på offentlige bygninger.

Les mer her: - Statsbygg driver sensur

Museet har imidlertid argumentert for å la det henge fordi de mener de er et kunstverk og ikke et flagg. På flagget har en kunstner brodert inn signaturen sin i gull.

- Jeg synes det virker som en overreaksjon å ta det vekk, sier Selene Wendt, kurator ved Stenersenmuseet i Oslo.

- Flagget inngår jo som et kunstverk, og jeg synes det er veldig rart at det ikke er lov å vise frem et kunstverk dersom det består av et flagg.

Ansatte ved Museet for samtidskunst har også nektet å ta ned flagget fordi de mener det er i strid med ytringsfriheten å kreve det fjernet.

- Et flagg

Det er Utenriksdepartementet har ansvar for den norske flaggloven. Den sier blant annet at dersom man skal flagge med organisasjonsflagg eller med andre lands flagg, skal det norske flagget alltid brukes på en måte som gjør det til det mest fremtredende. Det forteller rådgiver Arthur Baste Knudsen.

Han vil definere det dekorerte afrikanske unionsflagget som et flagg - ikke et kunstverk.

UD vil foreløpig ikke uttale seg om det bør få lov til å henge eller ikke.

Ny stang

Kurator Stina Høgquist ved Museet for samtidskunst har uansett kjøpt en ny flaggstang for å få plass til det afrikanske flaggkunstverket ved siden av det offisielle norske flagget.

Hvem ved museet som har fjernet det afrikanske flagget er foreløpig uklart.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.