Afrikansk flagg fjernet

Et afrikansk unionsflagg som hang utenfor Museet for samtidskunst i Oslo er fjernet.

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson

Flagget hang der i forbindelse med utstillingen "Afrika i Oslo".

Statsbygg har tidligere ment at det var ulovlig plassert fordi det bare er lov å bruke det norske flagget på offentlige bygninger.

Les mer her: - Statsbygg driver sensur

Museet har imidlertid argumentert for å la det henge fordi de mener de er et kunstverk og ikke et flagg. På flagget har en kunstner brodert inn signaturen sin i gull.

- Jeg synes det virker som en overreaksjon å ta det vekk, sier Selene Wendt, kurator ved Stenersenmuseet i Oslo.

- Flagget inngår jo som et kunstverk, og jeg synes det er veldig rart at det ikke er lov å vise frem et kunstverk dersom det består av et flagg.

Ansatte ved Museet for samtidskunst har også nektet å ta ned flagget fordi de mener det er i strid med ytringsfriheten å kreve det fjernet.

- Et flagg

Det er Utenriksdepartementet har ansvar for den norske flaggloven. Den sier blant annet at dersom man skal flagge med organisasjonsflagg eller med andre lands flagg, skal det norske flagget alltid brukes på en måte som gjør det til det mest fremtredende. Det forteller rådgiver Arthur Baste Knudsen.

Han vil definere det dekorerte afrikanske unionsflagget som et flagg - ikke et kunstverk.

UD vil foreløpig ikke uttale seg om det bør få lov til å henge eller ikke.

Ny stang

Kurator Stina Høgquist ved Museet for samtidskunst har uansett kjøpt en ny flaggstang for å få plass til det afrikanske flaggkunstverket ved siden av det offisielle norske flagget.

Hvem ved museet som har fjernet det afrikanske flagget er foreløpig uklart.

Kulturstrøm

 • Fortnite-festival saksøkes

  Spillselskapet Epic Games som står bak det populære spillet Fortnite går til sak mot festivalarrangøren Fortnite Live, skriver Eurogamer. Festivalen som fant sted i Norwich i England beskrives som et skandalearrangement, og mange besøkende krever pengene tilbake. Spillselskapet sier til Eurogamer at de ikke har noe med dette arrangementet å gjøre, og at de derfor saksøker festivalen for å ha brukt Fortnite-navnet uten lov.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Viard blir Lagerfelds etterfølger

  Moteskaperen Karl Lagerfeld gikk tirsdag bort, 85 år gammel. Virgine Viard blir hans etterfølger som kreativ leder i Chanel. Viard har vært sjef for Chanels kreative studio, og vært Lagerfelds nærmeste samarbeidspartner gjennom mer enn 30 år.

 • Enormt krigsseiler-arkiv

  Forfatteren Jon Michelet hadde et enormt arkiv knyttet til de seks bøkene i krigsseilerserien "En sjøens helt". Han valgte å gi dette til stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Nå har de begynt å se på Michelets papirer.