Hopp til innhold

Afrikansk flagg fjernet

Et afrikansk unionsflagg som hang utenfor Museet for samtidskunst i Oslo er fjernet.

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson

Flagget hang der i forbindelse med utstillingen "Afrika i Oslo".

Statsbygg har tidligere ment at det var ulovlig plassert fordi det bare er lov å bruke det norske flagget på offentlige bygninger.

Les mer her: - Statsbygg driver sensur

Museet har imidlertid argumentert for å la det henge fordi de mener de er et kunstverk og ikke et flagg. På flagget har en kunstner brodert inn signaturen sin i gull.

- Jeg synes det virker som en overreaksjon å ta det vekk, sier Selene Wendt, kurator ved Stenersenmuseet i Oslo.

- Flagget inngår jo som et kunstverk, og jeg synes det er veldig rart at det ikke er lov å vise frem et kunstverk dersom det består av et flagg.

Ansatte ved Museet for samtidskunst har også nektet å ta ned flagget fordi de mener det er i strid med ytringsfriheten å kreve det fjernet.

- Et flagg

Det er Utenriksdepartementet har ansvar for den norske flaggloven. Den sier blant annet at dersom man skal flagge med organisasjonsflagg eller med andre lands flagg, skal det norske flagget alltid brukes på en måte som gjør det til det mest fremtredende. Det forteller rådgiver Arthur Baste Knudsen.

Han vil definere det dekorerte afrikanske unionsflagget som et flagg - ikke et kunstverk.

UD vil foreløpig ikke uttale seg om det bør få lov til å henge eller ikke.

Ny stang

Kurator Stina Høgquist ved Museet for samtidskunst har uansett kjøpt en ny flaggstang for å få plass til det afrikanske flaggkunstverket ved siden av det offisielle norske flagget.

Hvem ved museet som har fjernet det afrikanske flagget er foreløpig uklart.

Kulturstrøm

 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB